START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Apostrof

Ambers tas en Carlo’s fiets? Wanneer en waar gebruik je een apostrof? Dat leggen wij je uit!

Een apostrof is een ‘. De apostrof wordt op verschillende manieren gebruikt, de regels daarvoor kunnen in vijf categorieën worden verdeeld.

apostrof

  1. De eerste manier is bij meervoud. Deze regel houdt in dat vermenigvuldigbare zelfstandig naamwoorden die eindigen op een klinker met daarvoor een medeklinker een ’s krijgen in de meervoudsvorm. Bijvoorbeeld: ‘Baby – Baby’s’ en ‘Ski – Ski’s’. Dit geldt echter niet voor woorden die eindigen op een ‘stomme e’, zoals: ‘Koekje – Koekjes’ en ‘Zusje – zusjes’. Ook geldt dit niet voor woorden die eindigen op ‘é’, bijvoorbeeld: ‘café – cafés’.
  2. De tweede manier is bij bezittingen. Deze regel houdt in dat een apostrof gebruikt wordt om aan te geven dat iets een bezit is wanneer de ‘bezitter’ eindigt op een sisklank (-s, -sch, – x of –z). Bijvoorbeeld: Inez’ fiets, Max’ pen of Den Bosch’ inwoners. Wanneer er geen sprake is van een sisklank wordt er geen apostrof gebruikt, zoals: ‘Guidos sjaal’ en ‘Johns kapsel’.
  1. De derde manier is bij het verkleinen van woorden. De regel is dat de apostrof wordt gebruikt wanneer woorden eindigend op –y met daarvoor een medeklinker verkleind worden, bijvoorbeeld: ‘pony’tje’ en ‘hobby’tje’.
  2. De vierde manier is bij het afleiden van cijfer- en letterwoorden. De regel houdt in dat de apostrof gebruikt wordt bij woorden die bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van letters en cijfers. De apostrof kan gebruikt worden als achtervoegsel, bijvoorbeeld: ‘BN’er’ en ‘30+’er’. Ook kan de apostrof gebruikt worden voor het maken van een verkleinvorm zoals ‘A4’tje’ en ‘M6’je’. Als laatste kan de apostrof gebruikt worden als meervoudsvorm. Bijvoorbeeld: ‘BV’s’ en ‘PC’s’.
  3. De vijfde manier om een apostrof te gebruiken is als er letters en woorddelen worden weggelaten. Dit wordt gebruikt om de woorden in te korten, dit wordt vaak gebruikt in spreektaal en in verschillende dialecten. Een voorbeeld van een ingekort woord is ‘z’n’. Het volledige woord is ‘zijn’ maar zowel de i en de j worden weggelaten en vervangen door een apostrof. Een ander bekend voorbeeld is ‘’s Middags’. Vroeger schreef men ‘des middags’, inmiddels is des ingekort tot ’s.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Komma

Leestekens

Interpunctie

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!