Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Apostrof

Ambers tas en Carlo’s fiets? Wanneer en waar gebruik je een apostrof? Dat leggen wij je uit!

Een apostrof is een ‘. De apostrof wordt op verschillende manieren gebruikt, de regels daarvoor kunnen in vijf categorieën worden verdeeld.

apostrof

  1. De eerste manier is bij meervoud. Deze regel houdt in dat vermenigvuldigbare zelfstandig naamwoorden die eindigen op een klinker met daarvoor een medeklinker een ’s krijgen in de meervoudsvorm. Bijvoorbeeld: ‘Baby – Baby’s’ en ‘Ski – Ski’s’. Dit geldt echter niet voor woorden die eindigen op een ‘stomme e’, zoals: ‘Koekje – Koekjes’ en ‘Zusje – zusjes’. Ook geldt dit niet voor woorden die eindigen op ‘é’, bijvoorbeeld: ‘café – cafés’.
  2. De tweede manier is bij bezittingen. Deze regel houdt in dat een apostrof gebruikt wordt om aan te geven dat iets een bezit is wanneer de ‘bezitter’ eindigt op een sisklank (-s, -sch, – x of –z). Bijvoorbeeld: Inez’ fiets, Max’ pen of Den Bosch’ inwoners. Wanneer er geen sprake is van een sisklank wordt er geen apostrof gebruikt, zoals: ‘Guidos sjaal’ en ‘Johns kapsel’.
  3. De derde manier is bij het verkleinen van woorden. De regel is dat de apostrof wordt gebruikt wanneer woorden eindigend op –y met daarvoor een medeklinker verkleind worden, bijvoorbeeld: ‘pony’tje’ en ‘hobby’tje’.
  4. De vierde manier is bij het afleiden van cijfer- en letterwoorden. De regel houdt in dat de apostrof gebruikt wordt bij woorden die bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van letters en cijfers. De apostrof kan gebruikt worden als achtervoegsel, bijvoorbeeld: ‘BN’er’ en ‘30+’er’. Ook kan de apostrof gebruikt worden voor het maken van een verkleinvorm zoals ‘A4’tje’ en ‘M6’je’. Als laatste kan de apostrof gebruikt worden als meervoudsvorm. Bijvoorbeeld: ‘BV’s’ en ‘PC’s’.
  5. De vijfde manier om een apostrof te gebruiken is als er letters en woorddelen worden weggelaten. Dit wordt gebruikt om de woorden in te korten, dit wordt vaak gebruikt in spreektaal en in verschillende dialecten. Een voorbeeld van een ingekort woord is ‘z’n’. Het volledige woord is ‘zijn’ maar zowel de i en de j worden weggelaten en vervangen door een apostrof. Een ander bekend voorbeeld is ‘’s Middags’. Vroeger schreef men ‘des middags’, inmiddels is des ingekort tot ’s.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Komma

Leestekens

Interpunctie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}