fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Ambers tas en Carlo’s fiets? Wanneer en waar gebruik je een apostrof? Dat leggen wij je uit!

Een apostrof is een ‘. De apostrof wordt op verschillende manieren gebruikt, de regels daarvoor kunnen in vijf categorieën worden verdeeld.

apostrof

 1. De eerste manier is bij meervoud. Deze regel houdt in dat vermenigvuldigbare zelfstandig naamwoorden die eindigen op een klinker met daarvoor een medeklinker een ’s krijgen in de meervoudsvorm. Bijvoorbeeld: ‘Baby – Baby’s’ en ‘Ski – Ski’s’. Dit geldt echter niet voor woorden die eindigen op een ‘stomme e’, zoals: ‘Koekje – Koekjes’ en ‘Zusje – zusjes’. Ook geldt dit niet voor woorden die eindigen op ‘é’, bijvoorbeeld: ‘café – cafés’.
 2. De tweede manier is bij bezittingen. Deze regel houdt in dat een apostrof gebruikt wordt om aan te geven dat iets een bezit is wanneer de ‘bezitter’ eindigt op een sisklank (-s, -sch, – x of –z). Bijvoorbeeld: Inez’ fiets, Max’ pen of Den Bosch’ inwoners. Wanneer er geen sprake is van een sisklank wordt er geen apostrof gebruikt, zoals: ‘Guidos sjaal’ en ‘Johns kapsel’.
 3. De derde manier is bij het verkleinen van woorden. De regel is dat de apostrof wordt gebruikt wanneer woorden eindigend op –y met daarvoor een medeklinker verkleind worden, bijvoorbeeld: ‘pony’tje’ en ‘hobby’tje’.
 4. De vierde manier is bij het afleiden van cijfer- en letterwoorden. De regel houdt in dat de apostrof gebruikt wordt bij woorden die bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van letters en cijfers. De apostrof kan gebruikt worden als achtervoegsel, bijvoorbeeld: ‘BN’er’ en ‘30+’er’. Ook kan de apostrof gebruikt worden voor het maken van een verkleinvorm zoals ‘A4’tje’ en ‘M6’je’. Als laatste kan de apostrof gebruikt worden als meervoudsvorm. Bijvoorbeeld: ‘BV’s’ en ‘PC’s’.
 5. De vijfde manier om een apostrof te gebruiken is als er letters en woorddelen worden weggelaten. Dit wordt gebruikt om de woorden in te korten, dit wordt vaak gebruikt in spreektaal en in verschillende dialecten. Een voorbeeld van een ingekort woord is ‘z’n’. Het volledige woord is ‘zijn’ maar zowel de i en de j worden weggelaten en vervangen door een apostrof. Een ander bekend voorbeeld is ‘’s Middags’. Vroeger schreef men ‘des middags’, inmiddels is des ingekort tot ’s.
 6.  

   

   

  Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

  Heb je vragen over dit onderwerp?

  Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp