fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hoofdletters of kleine letters, wat gebruik je wanneer? Mr. Chadd legt het je uit!

Voor het gebruiken van hoofdletters zijn verschillende regels.

  1. Het eerste woord van de zin schrijf je met een hoofdletter.
  2. De naam van een persoon schrijf je met een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘Jan Smit’. Wanneer er een tussenvoegsel bij staat krijgt alleen de voorletter en beginletter van de achternaam een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘J. P. de Smit’. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een aanspreektitel worden alleen de voorletter en eerste letter van de achternaam een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘mevrouw van den Voort’.
  3. Er wordt ook een hoofdletter gebruikt bij eigennamen van gebouwen, vervoermiddelen, organen, instellingen, verenigingen, producten, diensten en bedrijven, bijvoorbeeld: ‘het Rijk’, ‘de Taalunie’ en ‘de Euromast’.
  4. Aardrijkskundige namen van rivieren, bergen, plaatsen enzovoort beginnen ook altijd met een hoofdletter, zoals: ‘België’, ‘de Waal’ en ‘de Mount Everest’.
  5. Namen van talen en dialecten schrijf je ook met een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘Nederlands’, ‘Franstalig’en ‘Drents’.
  6. Namen van bevolkingsgroepen worden met een hoofdletter geschreven, zoals: ‘Eskimo’, ‘Duitser’ en ‘Joods’.
  7. Namen van officiële feestdagen en historische gebeurtenissen, met uitzondering van afleidingen. Bijvoorbeeld: ‘Kerst’ maar ‘kerstdag’, ‘Tweede Wereldoorlog’ en ‘oudjaarsavond’.
  8. Onderscheidingen, evenementen, boektitels en heilige boeken schrijf je ook met een hoofdletter, ook als het om een afleiding gaat, zoals: ‘de Nobelprijs’, ‘de Bijbel’ en ‘Koranvertaling’.
  9. Heilige zaken, zoals personen en boeken worden met een hoofdletter geschreven, bijvoorbeeld: ‘Jezus’ en ‘Mariabeeld’.
  10. Bij een aanspreking met bijzonder respect wordt ook een hoofdletter gebruikt. Een voorbeeld hiervan is: ‘Majesteit’.

Andere bezoekers keken ook naar: Hoofd- en bijzinnen
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp