START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoofdletters of kleine letters

Hoofdletters of kleine letters, wat gebruik je wanneer? Mr. Chadd legt het je uit!

Voor het gebruiken van hoofdletters zijn verschillende regels.

  1. Het eerste woord van de zin schrijf je met een hoofdletter.
  2. De naam van een persoon schrijf je met een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘Jan Smit’. Wanneer er een tussenvoegsel bij staat krijgt alleen de voorletter en beginletter van de achternaam een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘J. P. de Smit’. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een aanspreektitel worden alleen de voorletter en eerste letter van de achternaam een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘mevrouw van den Voort’.
  3. Er wordt ook een hoofdletter gebruikt bij eigennamen van gebouwen, vervoermiddelen, organen, instellingen, verenigingen, producten, diensten en bedrijven, bijvoorbeeld: ‘het Rijk’, ‘de Taalunie’ en ‘de Euromast’.
  4. Aardrijkskundige namen van rivieren, bergen, plaatsen enzovoort beginnen ook altijd met een hoofdletter, zoals: ‘België’, ‘de Waal’ en ‘de Mount Everest’.

  1. Namen van talen en dialecten schrijf je ook met een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘Nederlands’, ‘Franstalig’en ‘Drents’.
  2. Namen van bevolkingsgroepen worden met een hoofdletter geschreven, zoals: ‘Eskimo’, ‘Duitser’ en ‘Joods’.
  3. Namen van officiële feestdagen en historische gebeurtenissen, met uitzondering van afleidingen. Bijvoorbeeld: ‘Kerst’ maar ‘kerstdag’, ‘Tweede Wereldoorlog’ en ‘oudjaarsavond’.
  4. Onderscheidingen, evenementen, boektitels en heilige boeken schrijf je ook met een hoofdletter, ook als het om een afleiding gaat, zoals: ‘de Nobelprijs’, ‘de Bijbel’ en ‘Koranvertaling’.
  5. Heilige zaken, zoals personen en boeken worden met een hoofdletter geschreven, bijvoorbeeld: ‘Jezus’ en ‘Mariabeeld’.
  6. Bij een aanspreking met bijzonder respect wordt ook een hoofdletter gebruikt. Een voorbeeld hiervan is: ‘Majesteit’.

Andere bezoekers keken ook naar: Hoofd- en bijzinnen

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leestekens

Klinkers en medeklinkers

Getallen uitschrijven

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!