Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoofdletters of kleine letters

Hoofdletters of kleine letters, wat gebruik je wanneer? Mr. Chadd legt het je uit!

Voor het gebruiken van hoofdletters zijn verschillende regels.

  1. Het eerste woord van de zin schrijf je met een hoofdletter.
  2. De naam van een persoon schrijf je met een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘Jan Smit’. Wanneer er een tussenvoegsel bij staat krijgt alleen de voorletter en beginletter van de achternaam een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘J. P. de Smit’. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een aanspreektitel worden alleen de voorletter en eerste letter van de achternaam een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘mevrouw van den Voort’.
  3. Er wordt ook een hoofdletter gebruikt bij eigennamen van gebouwen, vervoermiddelen, organen, instellingen, verenigingen, producten, diensten en bedrijven, bijvoorbeeld: ‘het Rijk’, ‘de Taalunie’ en ‘de Euromast’.
  4. Aardrijkskundige namen van rivieren, bergen, plaatsen enzovoort beginnen ook altijd met een hoofdletter, zoals: ‘België’, ‘de Waal’ en ‘de Mount Everest’.

  1. Namen van talen en dialecten schrijf je ook met een hoofdletter, bijvoorbeeld: ‘Nederlands’, ‘Franstalig’en ‘Drents’.
  2. Namen van bevolkingsgroepen worden met een hoofdletter geschreven, zoals: ‘Eskimo’, ‘Duitser’ en ‘Joods’.
  3. Namen van officiële feestdagen en historische gebeurtenissen, met uitzondering van afleidingen. Bijvoorbeeld: ‘Kerst’ maar ‘kerstdag’, ‘Tweede Wereldoorlog’ en ‘oudjaarsavond’.
  4. Onderscheidingen, evenementen, boektitels en heilige boeken schrijf je ook met een hoofdletter, ook als het om een afleiding gaat, zoals: ‘de Nobelprijs’, ‘de Bijbel’ en ‘Koranvertaling’.
  5. Heilige zaken, zoals personen en boeken worden met een hoofdletter geschreven, bijvoorbeeld: ‘Jezus’ en ‘Mariabeeld’.
  6. Bij een aanspreking met bijzonder respect wordt ook een hoofdletter gebruikt. Een voorbeeld hiervan is: ‘Majesteit’.

Andere bezoekers keken ook naar: Hoofd- en bijzinnen

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leestekens

Klinkers en medeklinkers

Getallen uitschrijven

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}