fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Klinkers en medeklinkers, wij leggen je uit hoe het precies zit!

Het alfabet kent verschillende klinkers, namelijk a, e, i, o en u. De rest van de letters zijn medeklinkers. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke letters klinkers zijn is ‘Oei, au’. Oei zeg je als je iets onhandigs doet, bijvoorbeeld zwaaien met een bijl. Au zeg je als de bijl je raakt en het zeer doet.


Een ander handig ezelsbruggetje is dat het woord ‘medeklinkers’ langer is dan ‘klinkers’, er is dus een gróter aantal medeklinkers dan klinkers in het alfabet.

Wanneer schrijf je een enkele of dubbele medeklinker?

Als je woorden in meervoudsvorm schrijft en er is een korte klinker, dan schrijf je het woord met twee medeklinkers.. Bijvoorbeeld: ‘ster’> ‘sterren’ en ‘val’> ‘vallen’.
Klinkers en medeklinkers

Als woorden een lange klinker hebben, schrijf je maar één medeklinker, zoals: ‘slaap’> ‘slapen’ en ‘lot’ > ‘loten’.

Soms komt er ook een dubbele medeklinker voor bij lange woorden in het enkelvoud. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij de meervoudsvormen, namelijk, we schrijven een dubbele medeklinker als er een korte klinker voor staat en één medeklinker als er een lange klinker voor de medeklinker staat. Een voorbeeld hiervan is: ‘Appelflap’ en ‘poten’.

Kortom:

Het alfabet kent verschillende klinkers, namelijk a, e, i, o en u. De rest van de letters zijn medeklinkers. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke letters klinkers zijn is ‘Oei, au’.

Oefenen met medeklinkers? Geef dan aan of de onderstaande woorden goed of fout zijn en waarom!

  1. Panenkoek
  2. Schillenboer
  3. Penen
​Blijft Nederlands een lastig vak voor je? Kijk dan hier voor extra hulp van onze coaches!

​​


Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp