START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Klinkers en medeklinkers

Klinkers en medeklinkers, wij leggen je uit hoe het precies zit!

Het alfabet kent verschillende klinkers, namelijk a, e, i, o en u. De rest van de letters zijn medeklinkers. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke letters klinkers zijn is ‘Oei, au’. Oei zeg je als je iets onhandigs doet, bijvoorbeeld zwaaien met een bijl. Au zeg je als de bijl je raakt en het zeer doet.

Een ander handig ezelsbruggetje is dat het woord ‘medeklinkers’ langer is dan ‘klinkers’, er is dus een gróter aantal medeklinkers dan klinkers in het alfabet.

Wanneer schrijf je een enkele of dubbele medeklinker?

Als je woorden in meervoudsvorm schrijft en er is een korte klinker, dan schrijf je het woord met twee medeklinkers.. Bijvoorbeeld: ‘ster’> ‘sterren’ en ‘val’> ‘vallen’.

Klinkers en medeklinkers

Als woorden een lange klinker hebben, schrijf je maar één medeklinker, zoals: ‘slaap’> ‘slapen’ en ‘lot’ > ‘loten’.

Soms komt er ook een dubbele medeklinker voor bij lange woorden in het enkelvoud. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij de meervoudsvormen, namelijk, we schrijven een dubbele medeklinker als er een korte klinker voor staat en één medeklinker als er een lange klinker voor de medeklinker staat. Een voorbeeld hiervan is: ‘Appelflap’ en ‘poten’.

Kortom:

Het alfabet kent verschillende klinkers, namelijk a, e, i, o en u. De rest van de letters zijn medeklinkers. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke letters klinkers zijn is ‘Oei, au’.

Oefenen met medeklinkers? Geef dan aan of de onderstaande woorden goed of fout zijn en waarom!

  1. Panenkoek
  2. Schillenboer
  3. Penen

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Naamwoordelijk en werkwoordelijk gezegde

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!