START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

In de Nederlandse taal hebben we veel ingewikkelde werkwoordvervoegingen: sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden!

Wij leggen je uit wat ze zijn en hoe je ze moet gebruiken.

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden Sterke werkwoorden worden ook onregelmatige werkwoorden genoemd. Sterke werkwoorden zijn werkwoorden waarvan de klank verandert als het werkwoord wordt omgezet in voltooide tijd. Daarnaast hebben ze geen achtervoegsel (-te of –de) nodig. De klank van sterke werkwoorden verandert als het werkwoord wordt omgezet in voltooide tijd. Een voorbeeld van een onregelmatig werkwoord is ‘lopen’. In de verleden tijd wordt ‘lopen’ ‘liepen’. Als ‘lopen’ wordt gebruikt als voltooid werkwoord verandert de ‘ie’ klank weer naar de ‘o’ klank, namelijk ‘gelopen’.

Sterke werkwoorden worden ook onregelmatige werkwoorden genoemd omdat bij beide groepen de klank verandert in voltooide tijd. Deze veronderstelling klopt niet helemaal, omdat niet alle sterke werkwoorden onregelmatig zijn. Het Nederlands kent de volgende onregelmatige werkwoorden: hebben, kunnen, mogen, willen, zijn en zullen. Er zijn veel meer sterke werkwoorden, zoals lopen en bieden.

Bij het vervoegen van zwakke werkwoorden wordt –de of –te achter de stam van het werkwoord geplakt in de verleden tijd. Om te weten of je –de of –te moet gebruiken kijk je naar ’t kofschip. ’t Kofschip bevat de medeklinkers t, f, k, s, ch en p. Als de stam van het werkwoord eindigt op een van die letters wordt de uitgang –te gebruikt. Werkwoorden waarvan de stam op een andere letter eindigt krijgen –de als uitgang.

Oefenen in het herkennen van sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden? In de onderstaande lijst staan een aantal werkwoorden, maak de oefening door aan te geven welke werkwoorden sterk, zwak of onregelmatig zijn en zet ze om naar de verleden tijd.

  1. Melken
  2. Bellen
  3. Lachen
  4. Kluiven
  5. Zwemmen

Andere bezoekers keken ook naar: Moeilijke woorden

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Werkwoordspelling

’t Kofschip

Koppelwerkwoorden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!