fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

’t Kofschip, het fokschaap, iedereen heeft hem weleens gehoord bij het leren van spelling!

Hier vind je de uitleg van het bekende ezelsbruggetje!

't Kofschip
’t Kofschip is een regel die gebruikt wordt bij het vervoegen van werkwoorden. Door ’t Kofschip te gebruiken kan je er makkelijk achter komen of een werkwoord in de verleden tijd of als voltooid deelwoord eindigen op –t(e) of –d(e). ’t Fokschaap en ’t Kofschip zijn hetzelfde, ze bevatten dezelfde medeklinkers en je gebruikt beide ezelsbruggetjes op dezelfde manier.

’t Kofschip bevat de medeklinkers t, f, k, s, ch en p. Als de stam van het werkwoord eindigt op een van die letters wordt de uitgang –te gebruikt. Werkwoorden waarvan de stam op een andere letter eindigt krijgen –de als uitgang. Een voorbeeld hiervan is het werkwoord ‘kloppen’. De stam van ‘kloppen’ is ‘klop’. De letter p zit in ’t kofschip, dus de uitgang van ‘kloppen’ als voltooid deelwoord is dus ‘klopte’. Een ander voorbeeld is het werkwoord ‘porren’. De stam van ‘porren’ is ‘por’. De r zit niet in ’t kofschip dus wordt de uitgang –de gebruikt. Het voltooid deelwoord van ‘porren’ wordt dan ‘porde’.

Wil je checken of je ’t Kofschip goed begrijpt? Maak dan de onderstaande oefeningen!

Vul achter de stam in of het voltooid deelwoord op –te of –de eindigt.

  1. Lakken. Lak te/de – Gelak t/d
  2. Bouwen. Bouw te/de – Gebouw t/d
  3. Vloeien. Vloei te/de – Gevloei t/d. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp