Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Voltooid en onvoltooid deelwoord

Werkwoorden, we moeten ermee aan het werk! Hier leggen we je uit wat een voltooid deelwoord is en wanneer je ze gebruikt.

Een voltooid deelwoord is een vorm van een werkwoord. Een voltooid deelwoord is een samengesteld werkwoord. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord ‘hebben’ of ‘zijn’ en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord. Een voltooid deelwoord betekent dus dat er een actie heeft plaatsgevonden die ook al afgerond is. De actie vond in het verleden plaats. Bijvoorbeeld: ‘Zij heeft gemorst’ en ‘Ik heb gerend’. Een voltooid deelwoord begint vaak met be-, ge-, ver- of ont- en eindigt op –d, -t of –en. Bijvoorbeeld: ‘gegeten’ en ‘gefietst’.

voltooid en onvoltooid deelwoord

Om te bepalen of een voltooid deelwoord met een –d of een –t moet, kan je ’t kofschip gebruiken. ’t Kofschip bevat de medeklinkers t, f, k, s, ch en p. Als de stam van het werkwoord eindigt op een van die letters wordt de uitgang –te gebruikt. Werkwoorden waarvan de stam op een andere letter eindigt krijgen –de als uitgang.

Een voltooid deelwoord kan ook bijvoeglijk gebruikt worden, bijvoorbeeld ‘Het gemorste sap’. Het voltooid deelwoord staat dan voor een zelstandig naamwoord en zegt dan iet sover het zelfstandig naamwoord. De regel is dat er een –e achter het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord wordt geplakt. Bijvoorbeeld: ‘Gestopte’ en ‘Aangebrande’.

Naast voltooid deelwoorden zijn er ook onvoltooide deelwoorden. Een onvoltooid deelwoord wordt gebruikt om aan te geven dat je iets doet, terwijl je ook iets anders doet. Een voltooid deelwoord wordt gemaakt door een –d of –de achter het hele werkwoord te plakken. Bijvoorbeeld: ‘Lachend fietsten wij naar school’. In deze zin wordt aangegeven dat iemand terwijl hij fietst, ook aan het lachen is.

Oefenen met voltooid en onvoltooid deelwoorden? Benoem dan of de onderstaande zinnen een voltooid of onvoltooid deelwoord bevatten.

  1. Al doende leert men, zei de juf.
  2. Ik heb jouw tas niet gepakt.
  3. De hond was weggelopen en rende blaffend rond.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Werkwoordspelling

’t Kofschip

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}