START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Koppelwerkwoord

Er zijn heel veel soorten werkwoorden, vandaag leggen we je het koppelwerkwoord uit!

Een koppelwerkwoord is een werkwoord dat het onderwerp van de zin koppelt aan het naamwoordelijk deel. De regels van koppelwerkwoorden zijn bijna hetzelfde als de regels van een zelfstandig werkwoord: Er staat één koppelwerkwoord in de zin, behalve bij samengestelde zinnen. De rest van de werkwoorden in de zin zijn hulpwerkwoorden.

Koppelwerkwoord

Er zijn in totaal negen koppelwerkwoorden: zijn, worden, blijven, blijken, lijken, schijnen, heten, dunken en voorkomen. Een ander kenmerk van koppelwerkwoorden is dat ze vervangen kunnen worden door een ander koppelwerkwoord uit het rijtje. Een voorbeeld hiervan is: ‘Ria is mijn buurvrouw’. Het koppelwerkwoord in deze zin is ‘is’. ‘Is’ kan je vervangen door worden, blijven en blijken, bijvoorbeeld: ‘Ria blijkt mijn buurvrouw’ en ‘Ria wordt mijn buurvrouw’. De betekenis van de zin verandert wel, maar het blijft nog steeds een grammaticaal juiste zin.

Oefenen met koppelwerkwoorden? Leg uit of de werkwoorden in de onderstaande zinnen koppelwerkwoorden of gewone werkwoorden zijn!

  1. Hij komt me niet bekend voor.
  2. Oma blijft thuis.
  3. Het bleek een hele lange dag te zijn.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Naamwoordelijk en werkwoordelijk gezegde

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!