Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Koppelwerkwoord

Er zijn heel veel soorten werkwoorden, vandaag leggen we je het koppelwerkwoord uit!

Een koppelwerkwoord is een werkwoord dat het onderwerp van de zin koppelt aan het naamwoordelijk deel. De regels van koppelwerkwoorden zijn bijna hetzelfde als de regels van een zelfstandig werkwoord: Er staat één koppelwerkwoord in de zin, behalve bij samengestelde zinnen. De rest van de werkwoorden in de zin zijn hulpwerkwoorden.

Koppelwerkwoord

Er zijn in totaal negen koppelwerkwoorden: zijn, worden, blijven, blijken, lijken, schijnen, heten, dunken en voorkomen. Een ander kenmerk van koppelwerkwoorden is dat ze vervangen kunnen worden door een ander koppelwerkwoord uit het rijtje. Een voorbeeld hiervan is: ‘Ria is mijn buurvrouw’. Het koppelwerkwoord in deze zin is ‘is’. ‘Is’ kan je vervangen door worden, blijven en blijken, bijvoorbeeld: ‘Ria blijkt mijn buurvrouw’ en ‘Ria wordt mijn buurvrouw’. De betekenis van de zin verandert wel, maar het blijft nog steeds een grammaticaal juiste zin.

Oefenen met koppelwerkwoorden? Leg uit of de werkwoorden in de onderstaande zinnen koppelwerkwoorden of gewone werkwoorden zijn!

  1. Hij komt me niet bekend voor.
  2. Oma blijft thuis.
  3. Het bleek een hele lange dag te zijn.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Naamwoordelijk en werkwoordelijk gezegde

Zelfstandig naamwoord, werkwoord en hulpwerkwoord

Sterke, zwakke en onregelmatige werkwoorden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}