fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Er zijn heel veel soorten werkwoorden, vandaag leggen we je het koppelwerkwoord uit!

Een koppelwerkwoord is een werkwoord dat het onderwerp van de zin koppelt aan het naamwoordelijk deel. De regels van koppelwerkwoorden zijn bijna hetzelfde als de regels van een zelfstandig werkwoord: Er staat één koppelwerkwoord in de zin, behalve bij samengestelde zinnen. De rest van de werkwoorden in de zin zijn hulpwerkwoorden.
Koppelwerkwoord
Er zijn in totaal negen koppelwerkwoorden: zijn, worden, blijven, blijken, lijken, schijnen, heten, dunken en voorkomen. Een ander kenmerk van koppelwerkwoorden is dat ze vervangen kunnen worden door een ander koppelwerkwoord uit het rijtje. Een voorbeeld hiervan is: ‘Ria is mijn buurvrouw’. Het koppelwerkwoord in deze zin is ‘is’. ‘Is’ kan je vervangen door worden, blijven en blijken, bijvoorbeeld: ‘Ria blijkt mijn buurvrouw’ en ‘Ria wordt mijn buurvrouw’. De betekenis van de zin verandert wel, maar het blijft nog steeds een grammaticaal juiste zin.

Oefenen met koppelwerkwoorden? Leg uit of de werkwoorden in de onderstaande zinnen koppelwerkwoorden of gewone werkwoorden zijn!

  1. Hij komt me niet bekend voor.
  2. Oma blijft thuis.
  3. Het bleek een hele lange dag te zijn. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp