Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Telwoorden

Telwoorden, iedereen heeft er weleens mee te maken. Eerste, laatste, hoeveelste? Wij leggen je alles uit over telwoorden en rangtelwoorden!

Een telwoord geeft aan hoeveel er van iets is of welke rang iets is. Een telwoord dat een aantal van iets aangeeft wordt ook wel een hoofdtelwoord genoemd. Zowel rangtelwoorden als hoofdtelwoorden zijn er in bepaalde en onbepaalde vorm. Bepaalde telwoorden geven een precies nummer of rangnummer aan. Onbepaalde telwoorden geven geen precies aantal aan, zoals bijvoorbeeld ‘veel’ of ‘weinig’.

Telwoorden

Hoofdtelwoorden geven een aantal of een nummer aan.

Voorbeelen van bepaalde hoofdtelwoorden zijn: ‘drie’, ‘achtentwintig’ en ‘duizend’. ‘Beide’ is ook een bepaald hoofdtelwoord omdat het verwijst naar twee dingen.

Voorbeelden van onbepaalde hoofdtelwoorden zijn ‘veel’, ‘meer’ en ‘minst’. Als laatste zijn er ook afgeleide vormen van hoofdtelwoorden, zoals ‘tweetjes’ en ‘drietjes’.

Rangtelwoorden geven een rangorde aan. Een bepaald rangtelwoord geeft een exacte positie in de reeks aan, zoals ‘eerste’ of ‘achtste’. Een bepaald rangtelwoord wordt gevormd door –de of –ste als uitgang toe te voegen. Een onbepaald rangtelwoord verwijst niet naar een exacte positie, voorbeelden daarvan zijn:  ‘middelste’ en ‘zoveelste’.

Hoofdtelwoorden en rangtelwoorden worden gebruikt bij breuken. Boven de streep staat een hoofdtelwoord, bijvoorbeeld ‘een’ of ‘drie’ en onder de streep een bepaald rangtelwoord, ‘vierde’ of ‘achtste’.

Wil je oefeningen maken over hoofd- en rangtelwoorden? Benoem dan of er in de onderstaande zinnen een hoofdtelwoord of rangtelwoord zit en of het een bepaald of onbepaald telwoord is.

  1. Jeroen, ik wou net het laatste koekje eten, maar jij hebt alles al op!
  2. Gisteren is mijn buurman eerste geworden bij de laatste categorie van de hardloopwedstrijd.
  3. De achtste? Dan kan ik niet, dan heb ik met mijn meest favoriete nichtje afgesproken.

Heb je nog meer vragen? Of wil je extra uitleg over telwoorden? Chat dan met een van onze slimme coaches, zij helpen je graag!

Andere bezoekers keken ook naar: Tussenwerpsels

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Getallen uitschrijven

Lettergrepen

Het aanwijzend voornaamwoord

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}