START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Telwoorden

Telwoorden, iedereen heeft er weleens mee te maken. Eerste, laatste, hoeveelste? Wij leggen je alles uit over telwoorden en rangtelwoorden!

Een telwoord geeft aan hoeveel er van iets is of welke rang iets is. Een telwoord dat een aantal van iets aangeeft wordt ook wel een hoofdtelwoord genoemd. Zowel rangtelwoorden als hoofdtelwoorden zijn er in bepaalde en onbepaalde vorm. Bepaalde telwoorden geven een precies nummer of rangnummer aan. Onbepaalde telwoorden geven geen precies aantal aan, zoals bijvoorbeeld ‘veel’ of ‘weinig’.

Telwoorden

Hoofdtelwoorden geven een aantal of een nummer aan.

Voorbeelen van bepaalde hoofdtelwoorden zijn: ‘drie’, ‘achtentwintig’ en ‘duizend’. ‘Beide’ is ook een bepaald hoofdtelwoord omdat het verwijst naar twee dingen.

Voorbeelden van onbepaalde hoofdtelwoorden zijn ‘veel’, ‘meer’ en ‘minst’. Als laatste zijn er ook afgeleide vormen van hoofdtelwoorden, zoals ‘tweetjes’ en ‘drietjes’.

Rangtelwoorden geven een rangorde aan. Een bepaald rangtelwoord geeft een exacte positie in de reeks aan, zoals ‘eerste’ of ‘achtste’. Een bepaald rangtelwoord wordt gevormd door –de of –ste als uitgang toe te voegen. Een onbepaald rangtelwoord verwijst niet naar een exacte positie, voorbeelden daarvan zijn:  ‘middelste’ en ‘zoveelste’.

Hoofdtelwoorden en rangtelwoorden worden gebruikt bij breuken. Boven de streep staat een hoofdtelwoord, bijvoorbeeld ‘een’ of ‘drie’ en onder de streep een bepaald rangtelwoord, ‘vierde’ of ‘achtste’.

Wil je oefeningen maken over hoofd- en rangtelwoorden? Benoem dan of er in de onderstaande zinnen een hoofdtelwoord of rangtelwoord zit en of het een bepaald of onbepaald telwoord is.

  1. Jeroen, ik wou net het laatste koekje eten, maar jij hebt alles al op!
  2. Gisteren is mijn buurman eerste geworden bij de laatste categorie van de hardloopwedstrijd.
  3. De achtste? Dan kan ik niet, dan heb ik met mijn meest favoriete nichtje afgesproken.

Heb je nog meer vragen? Of wil je extra uitleg over telwoorden? Chat dan met een van onze slimme coaches, zij helpen je graag!

Andere bezoekers keken ook naar: Tussenwerpsels

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Getallen uitschrijven

Lettergrepen

Het aanwijzend voornaamwoord

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!