fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Telwoorden, iedereen heeft er weleens mee te maken. Eerste, laatste, hoeveelste? Wij leggen je alles uit over telwoorden en rangtelwoorden!

Een telwoord geeft aan hoeveel er van iets is of welke rang iets is. Een telwoord dat een aantal van iets aangeeft wordt ook wel een hoofdtelwoord genoemd. Zowel rangtelwoorden als hoofdtelwoorden zijn er in bepaalde en onbepaalde vorm. Bepaalde telwoorden geven een precies nummer of rangnummer aan. Onbepaalde telwoorden geven geen precies aantal aan, zoals bijvoorbeeld ‘veel’ of ‘weinig’.
Telwoorden
Hoofdtelwoorden geven een aantal of een nummer aan.

Voorbeelen van bepaalde hoofdtelwoorden zijn: ‘drie’, ‘achtentwintig’ en ‘duizend’. ‘Beide’ is ook een bepaald hoofdtelwoord omdat het verwijst naar twee dingen.

Voorbeelden van onbepaalde hoofdtelwoorden zijn ‘veel’, ‘meer’ en ‘minst’. Als laatste zijn er ook afgeleide vormen van hoofdtelwoorden, zoals ‘tweetjes’ en ‘drietjes’.

Rangtelwoorden geven een rangorde aan. Een bepaald rangtelwoord geeft een exacte positie in de reeks aan, zoals ‘eerste’ of ‘achtste’. Een bepaald rangtelwoord wordt gevormd door –de of –ste als uitgang toe te voegen. Een onbepaald rangtelwoord verwijst niet naar een exacte positie, voorbeelden daarvan zijn:  ‘middelste’ en ‘zoveelste’.

Hoofdtelwoorden en rangtelwoorden worden gebruikt bij breuken. Boven de streep staat een hoofdtelwoord, bijvoorbeeld ‘een’ of ‘drie’ en onder de streep een bepaald rangtelwoord, ‘vierde’ of ‘achtste’.

Wil je oefeningen maken over hoofd- en rangtelwoorden? Benoem dan of er in de onderstaande zinnen een hoofdtelwoord of rangtelwoord zit en of het een bepaald of onbepaald telwoord is.

  1. Jeroen, ik wou net het laatste koekje eten, maar jij hebt alles al op!
  2. Gisteren is mijn buurman eerste geworden bij de laatste categorie van de hardloopwedstrijd.
  3. De achtste? Dan kan ik niet, dan heb ik met mijn meest favoriete nichtje afgesproken.

Heb je nog meer vragen? Of wil je extra uitleg over telwoorden? Chat dan met een van onze slimme coaches, zij helpen je graag!

Andere bezoekers keken ook naar: Tussenwerpsels
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp