START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Betoog en beschouwing: wat is het verschil?

Betoog of een beschouwing: beiden zijn schrijfstijlen waarbij je een bepaalde stelling behandelt en er een artikel over schrijft. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

Laten we eerst maar eens beginnen met de belangrijkste overeenkomst. Een betoog en een beschouwing gaan over een bepaalde stelling, bijvoorbeeld “iedereen moet verplicht orgaandonor worden”. Het moet een stelling zijn waar je op verschillende manieren naar kan kijken en waar verschillende meningen over beschikbaar zijn.

betoog en beschouwing

Betoog

Maar wat is nu precies een betoog en hoe schrijf ik die? Dat zie je in de volgende stappen:

  • Betogen geven de mening van de schrijver.
  • Je probeert de lezer te overtuigen van die mening door argumenten te geven.
  • Geef enkele argumenten voor de stelling. Bijvoorbeeld: “Het is belangrijk om orgaandonor te zijn, omdat je zelf als je ziek bent ook gebruik wilt maken van organen van anderen”.
  • Geef daarna ook een tegenargument, welke vervolgens onderuit wordt gehaald / weerlegd wordt. Bijvoorbeeld: “Iedereen heeft zelf de vrijheid om te beslissen wat er met zijn/haar lichaam gebeurt”.
  • Alle argumenten kort uitleggen in een alinea

Beschouwing

Goed, dus een betoog geeft heel duidelijk de mening van de auteur over een stelling weer. Wat is dan nu precies een beschouwing en waar zitten de belangrijke verschillen? Check het lijstje hier:

  • Beschouwingen hebben meer afstand van het onderwerp.
  • De lezer krijgt informatie en vormt zelf een mening.
  • De schrijver geeft verschillende meningen van verschillende mensen over het onderwerp, belangrijk is dus dat je er voor zorgt dat het niet lijkt alsof jij de ene mening belangrijker dan de andere vindt.
  • Zowel argumenten voor als tegen de stelling worden gegeven.

Meer weten? In 1-op-1 bijlessen gaan we samen alle verschillen nog eens bij langs!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Uiteenzetting

Tekstsoorten

Tekstdoelen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!