fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Betoog of een beschouwing: beiden zijn schrijfstijlen waarbij je een bepaalde stelling behandelt en er een artikel over schrijft. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

Laten we eerst maar eens beginnen met de belangrijkste overeenkomst. Een betoog en een beschouwing gaan over een bepaalde stelling, bijvoorbeeld “iedereen moet verplicht orgaandonor worden”. Het moet een stelling zijn waar je op verschillende manieren naar kan kijken en waar verschillende meningen over beschikbaar zijn.
betoog en beschouwing

Betoog

Maar wat is nu precies een betoog en hoe schrijf ik die? Dat zie je in de volgende stappen:

  • Betogen geven de mening van de schrijver.
  • Je probeert de lezer te overtuigen van die mening door argumenten te geven.
  • Geef enkele argumenten voor de stelling. Bijvoorbeeld: “Het is belangrijk om orgaandonor te zijn, omdat je zelf als je ziek bent ook gebruik wilt maken van organen van anderen”.
  • Geef daarna ook een tegenargument, welke vervolgens onderuit wordt gehaald / weerlegd wordt. Bijvoorbeeld: “Iedereen heeft zelf de vrijheid om te beslissen wat er met zijn/haar lichaam gebeurt”.
  • Alle argumenten kort uitleggen in een alinea

Beschouwing

Goed, dus een betoog geeft heel duidelijk de mening van de auteur over een stelling weer. Wat is dan nu precies een beschouwing en waar zitten de belangrijke verschillen? Check het lijstje hier:

  • Beschouwingen hebben meer afstand van het onderwerp.
  • De lezer krijgt informatie en vormt zelf een mening.
  • De schrijver geeft verschillende meningen van verschillende mensen over het onderwerp, belangrijk is dus dat je er voor zorgt dat het niet lijkt alsof jij de ene mening belangrijker dan de andere vindt.
  • Zowel argumenten voor als tegen de stelling worden gegeven.

Meer weten? In 1-op-1 bijlessen gaan we samen alle verschillen nog eens bij langs!

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp