START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Tekstsoorten: welke zijn er?

Tekstsoorten: welke zijn er?

Het vak Nederlands maakt onderscheid tussen verschillende tekstsoorten. Welke zijn er allemaal en wat zijn de verschillen?

Lees snel verder en je weet het antwoord.

Bij het behandelen van artikelen uit kranten, tijdschriften en andere media ontstaat er vaak verwarring tussen drie belangrijke tekstsoorten: uiteenzetting, beschouwing en betoog. Deze drie worden dan ook in dit artikel behandeld.

tekstsoorten welke zijn er

Wil jij meer weten over de verschillende tekstdoelen? Lees dan dit artikel .

  1. Uiteenzetting

Een uiteenzetting is een informatieve tekst. Het heeft als doel om de lezer uit te leggen hoe iets zit, er wordt dus iets beschreven, verklaard of uitgelegd. Alles is gebaseerd op feiten en de eigen mening van de schrijver ontbreekt. De tekst is dus zo objectief mogelijk geschreven.

Belangrijk bij een informatieve tekst is dat de schrijver zich aanpast aan de doelgroep. Omdat het doel is om te informeren, wil de schrijver dit op de juiste manier doen. Door bijvoorbeeld veel moeilijke woorden te gebruiken, terwijl je tekst zich richt op kinderen, kan dat doel niet behaald worden. Dat wil de schrijver natuurlijk voorkomen.

  1. Beschouwing

Een beschouwing is een opiniërende tekst en heeft dus als doel om de lezer een eigen mening te laten vormen. De schrijver laat verschillende kanten en perspectieven van een verhaal of onderwerp zien, maar let op: zijn eigen mening geeft hij niet. Vaak gaat het in een beschouwing om een vraag waar de schrijver over nadenkt (bijv. “Moet Zwarte Piet van kleur veranderen?”). Tot een persoonlijke conclusie komt het vaak niet, maar de schrijver hoopt wel de lezer dan tot denken te hebben aangezet.

  1. Betoog

Een betoog is een overtuigende of activerende tekst. Het heeft niet als doel om de lezer een eigen mening te laten vormen, zoals bij een beschouwing, maar om de lezer de mening van de schrijver te laten overnemen. De schrijver geeft in een betoog dus wel degelijk zijn eigen mening en standpunt en hoopt de lezer te overtuigen van zijn gelijk. Het artikel staat vol argumenten vóór zijn standpunt, met soms een tegenargument er tussenin, wat dan onmiddellijk ontkracht wordt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leesstrategieën

Betoog en beschouwing

Uiteenzetting

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!