Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Tekstsoorten: welke zijn er?

Tekstsoorten: welke zijn er?

Het vak Nederlands maakt onderscheid tussen verschillende tekstsoorten. Welke zijn er allemaal en wat zijn de verschillen?

Lees snel verder en je weet het antwoord.

Bij het behandelen van artikelen uit kranten, tijdschriften en andere media ontstaat er vaak verwarring tussen drie belangrijke tekstsoorten: uiteenzetting, beschouwing en betoog. Deze drie worden dan ook in dit artikel behandeld.

tekstsoorten welke zijn er

Wil jij meer weten over de verschillende tekstdoelen? Lees dan dit artikel .

  1. Uiteenzetting

Een uiteenzetting is een informatieve tekst. Het heeft als doel om de lezer uit te leggen hoe iets zit, er wordt dus iets beschreven, verklaard of uitgelegd. Alles is gebaseerd op feiten en de eigen mening van de schrijver ontbreekt. De tekst is dus zo objectief mogelijk geschreven.

Belangrijk bij een informatieve tekst is dat de schrijver zich aanpast aan de doelgroep. Omdat het doel is om te informeren, wil de schrijver dit op de juiste manier doen. Door bijvoorbeeld veel moeilijke woorden te gebruiken, terwijl je tekst zich richt op kinderen, kan dat doel niet behaald worden. Dat wil de schrijver natuurlijk voorkomen.

  1. Beschouwing

Een beschouwing is een opiniërende tekst en heeft dus als doel om de lezer een eigen mening te laten vormen. De schrijver laat verschillende kanten en perspectieven van een verhaal of onderwerp zien, maar let op: zijn eigen mening geeft hij niet. Vaak gaat het in een beschouwing om een vraag waar de schrijver over nadenkt (bijv. “Moet Zwarte Piet van kleur veranderen?”). Tot een persoonlijke conclusie komt het vaak niet, maar de schrijver hoopt wel de lezer dan tot denken te hebben aangezet.

  1. Betoog

Een betoog is een overtuigende of activerende tekst. Het heeft niet als doel om de lezer een eigen mening te laten vormen, zoals bij een beschouwing, maar om de lezer de mening van de schrijver te laten overnemen. De schrijver geeft in een betoog dus wel degelijk zijn eigen mening en standpunt en hoopt de lezer te overtuigen van zijn gelijk. Het artikel staat vol argumenten vóór zijn standpunt, met soms een tegenargument er tussenin, wat dan onmiddellijk ontkracht wordt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leesstrategieën

Betoog en beschouwing

Uiteenzetting

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}