fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Tekstsoorten: welke zijn er?

Het vak Nederlands maakt onderscheid tussen verschillende tekstsoorten. Welke zijn er allemaal en wat zijn de verschillen?

Lees snel verder en je weet het antwoord.

Bij het behandelen van artikelen uit kranten, tijdschriften en andere media ontstaat er vaak verwarring tussen drie belangrijke tekstsoorten: uiteenzetting, beschouwing en betoog. Deze drie worden dan ook in dit artikel behandeld.
tekstsoorten welke zijn er
Wil jij meer weten over de verschillende tekstdoelen? Lees dan dit artikel.

  1. Uiteenzetting
  2. Een uiteenzetting is een informatieve tekst. Het heeft als doel om de lezer uit te leggen hoe iets zit, er wordt dus iets beschreven, verklaard of uitgelegd. Alles is gebaseerd op feiten en de eigen mening van de schrijver ontbreekt. De tekst is dus zo objectief mogelijk geschreven.

    Belangrijk bij een informatieve tekst is dat de schrijver zich aanpast aan de doelgroep. Omdat het doel is om te informeren, wil de schrijver dit op de juiste manier doen. Door bijvoorbeeld veel moeilijke woorden te gebruiken, terwijl je tekst zich richt op kinderen, kan dat doel niet behaald worden. Dat wil de schrijver natuurlijk voorkomen.

  3. Beschouwing
  4. Een beschouwing is een opiniërende tekst en heeft dus als doel om de lezer een eigen mening te laten vormen. De schrijver laat verschillende kanten en perspectieven van een verhaal of onderwerp zien, maar let op: zijn eigen mening geeft hij niet. Vaak gaat het in een beschouwing om een vraag waar de schrijver over nadenkt (bijv. “Moet Zwarte Piet van kleur veranderen?”). Tot een persoonlijke conclusie komt het vaak niet, maar de schrijver hoopt wel de lezer dan tot denken te hebben aangezet.

  5. Betoog
  6. Een betoog is een overtuigende of activerende tekst. Het heeft niet als doel om de lezer een eigen mening te laten vormen, zoals bij een beschouwing, maar om de lezer de mening van de schrijver te laten overnemen. De schrijver geeft in een betoog dus wel degelijk zijn eigen mening en standpunt en hoopt de lezer te overtuigen van zijn gelijk. Het artikel staat vol argumenten vóór zijn standpunt, met soms een tegenargument er tussenin, wat dan onmiddellijk ontkracht wordt.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp