fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een uiteenzetting is een informatieve tekst. Je schrijft dit type teksten namelijk omdat je iemand anders over een bepaald onderwerp wilt informeren. Maar waar moet je nu op letten? Check het in dit artikel!

Het doel van een uiteenzetting is om informatie te geven over een onderwerp. De schrijver geeft informatie aan de lezer en geeft hierbij ook uitleg. Het is ook belangrijk dat het een objectieve tekst is: de mening van de schrijver wordt niet gegeven. Er kunnen wel verschillende meningen van anderen worden weergegeven (bijv. “Mark Rutte vindt…”, maar er mag geen oordeel aan vast zitten (niet: “Ik vind…”).
uiteenzetting
De opbouw van een uiteenzetting is als volgt:

– Inleiding
– Kern
– Slot

Inleiding

In de inleiding is het de bedoeling om de aandacht van de lezer te trekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het onderwerp te relateren aan het nieuws, een anekdote (eigen ervaring/verhaal) te vertellen of door de lezer een vraag te stellen. Hierna is het belangrijk om de lezer uit te leggen waar de uiteenzetting over zal gaan.

Kern

De kern is het stuk tekst waarin de boodschap duidelijk moet worden en bestaat uit verschillende alinea’s. Ook kun je gebruik maken van tussenkopjes. De feitelijke informatie over het onderwerp met de uitleg staat centraal. Denk goed na welke volgorde het meest logisch is om de boodschap goed over te brengen.

Slot

Het slot is bedoeld om de tekst af te sluiten. In het slot wordt een conclusie, samenvatting of oplossing van het probleem vermeld. Probeer de tekst origineel af te sluiten en hetzelfde in andere woorden samen te vatten (andere formulering).

Aan de slag: structuur aanbrengen in de tekst

Pak eerst een kladblaadje, zodat je kort kan aangeven waar de tekst over gaat en hoe jij de tekst gaat opbouwen. Dat is heel erg handig om aan vast te houden tijdens het schrijven.

Schrijf eerst op voor welk publiek jij de tekst schrijft (bijv. ‘jongeren’). Schrijf vervolgens het onderwerp van de uiteenzetting op en het doel van jouw tekst.

Schrijf vervolgens per onderdeel uit wat je wilt zeggen:

  • Inleiding: Introduceer het onderwerp en trek de aandacht. Breng het onderwerp bijvoorbeeld in verband met het nieuws.
  • Kern: Schrijf per alinea op wat welke informatie erin moet komen te staan.
  • Slot: Schrijf de hoofdzaken in andere woorden op. Probeer af te sluiten met een goede slotzin/ uitsmijter.

Andere bezoekers keken ook naar: Samenvatting maken: hoe doe ik het goed?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp