START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Uiteenzetting: hoe schrijf ik deze goed?

Een uiteenzetting is een informatieve tekst. Je schrijft dit type teksten namelijk omdat je iemand anders over een bepaald onderwerp wilt informeren. Maar waar moet je nu op letten? Check het in dit artikel!

Het doel van een uiteenzetting is om informatie te geven over een onderwerp. De schrijver geeft informatie aan de lezer en geeft hierbij ook uitleg. Het is ook belangrijk dat het een objectieve tekst is: de mening van de schrijver wordt niet gegeven. Er kunnen wel verschillende meningen van anderen worden weergegeven (bijv. “Mark Rutte vindt…”, maar er mag geen oordeel aan vast zitten (niet: “Ik vind…”).

uiteenzetting

De opbouw van een uiteenzetting is als volgt:

– Inleiding

– Kern

– Slot

Inleiding

In de inleiding is het de bedoeling om de aandacht van de lezer te trekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het onderwerp te relateren aan het nieuws, een anekdote (eigen ervaring/verhaal) te vertellen of door de lezer een vraag te stellen. Hierna is het belangrijk om de lezer uit te leggen waar de uiteenzetting over zal gaan.

Kern

De kern is het stuk tekst waarin de boodschap duidelijk moet worden en bestaat uit verschillende alinea’s. Ook kun je gebruik maken van tussenkopjes. De feitelijke informatie over het onderwerp met de uitleg staat centraal. Denk goed na welke volgorde het meest logisch is om de boodschap goed over te brengen.

Slot

Het slot is bedoeld om de tekst af te sluiten. In het slot wordt een conclusie, samenvatting of oplossing van het probleem vermeld. Probeer de tekst origineel af te sluiten en hetzelfde in andere woorden samen te vatten (andere formulering).

Aan de slag: structuur aanbrengen in de tekst

Pak eerst een kladblaadje, zodat je kort kan aangeven waar de tekst over gaat en hoe jij de tekst gaat opbouwen. Dat is heel erg handig om aan vast te houden tijdens het schrijven.

Schrijf eerst op voor welk publiek jij de tekst schrijft (bijv. ‘jongeren’). Schrijf vervolgens het onderwerp van de uiteenzetting op en het doel van jouw tekst.

Schrijf vervolgens per onderdeel uit wat je wilt zeggen:

  • Inleiding
    Introduceer het onderwerp en trek de aandacht. Breng het onderwerp bijvoorbeeld in verband met het nieuws.
  • Kern
    Schrijf per alinea op wat welke informatie erin moet komen te staan.
  • Slot
    Schrijf de hoofdzaken in andere woorden op. Probeer af te sluiten met een goede slotzin/ uitsmijter.

Andere bezoekers keken ook naar: Samenvatting maken: hoe doe ik het goed?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Betoog en beschouwing

Tekstdoelen

Tekstsoorten

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!