START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Elektromotor: hoe werkt dat?

Elektromotor: hoe werkt dat?

Een elektromotor zet elektrische energie om in mechanische energie. Met elektrische energie zorgt het dus dat er iets gaat bewegen.

Elektromotoren kunnen verdeeld worden in twee groepen, gelijkstroom- en wisselstroommotoren.

Elektromotor hoe werkt dat

Gelijkstroommotor

Een gelijkstroommotor werkt op gelijkstroom, dat betekent dat er een constante stroom van energie is in dezelfde richting. Een gelijkstroommotor werkt met behulp van de lorentzkracht , dat is de kracht die op een lading wordt uitgeoefend door een magnetisch veld. Als er stroom loopt door een draad ontstaat er een magnetisch veld.

Een gelijkstroommotor bestaat uit magneten met daarin een spoel die rond kan draaien. Rondom de spoel is een deel van de magneet een noordpool en een ander deel een zuidpool. Als er stroom gaat lopen door de spoel ontstaat er een magnetisch veld, dat kan aangetrokken of afgestoten worden door de magneten die eromheen zitten. Als de zuidpool van de spoel bij de noordpool van de magneet zit en omgekeerd gaat de spoel stil staan. Om te zorgen dat de spoel weet gaat draaien moeten we de stroomrichting van de elektrische energie veranderen, dan draait het magneetveld zich om. Door steeds de stroomrichting van de elektriciteit te veranderen blijft de spoel draaien en wordt de elektrische energie omgezet in mechanische energie. De richting van de stroomtoevoer is altijd gelijk, dus moet het mechanisch omgewisseld worden. Dit kan bijvoorbeeld met een koolborstel.

Elektromotor

Wisselstroommotor

Een wisselstroommotor werkt op wisselspanning, dat betekent dat de stroomrichting van de elektrische energie steeds omdraait. De werking van de wisselstroommotor is bijna hetzelfde als die van de gelijkstroommotor, alleen hoef je de stroomrichting van de energie nu niet meer mechanisch om te draaien.

Zo werkt de app

Het vermogen van een elektromotor bereken

Het vermogen dat een elektromotor produceert kun je bepalen met de formule: P=I*U

P is het vermogen in Watt, I is de elektrische stroom in Ampère en U is de spanning in Volt. Het lijkt dus erg op het vermogen van andere elektrische apparaten, alleen moet je soms rekening houden met de efficiëntie van deze motor.

Oefenvraag

Wat is de invloed van het aantal windingen van de spoel op de kracht van de elektromotor?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De geleiding van stroom

Biobrandstoffen

CO2 oplossingen: welke oplossingen zijn er en hoe goed werken ze?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!