Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Elektromotor: hoe werkt dat?

Elektromotor: hoe werkt dat?

Een elektromotor zet elektrische energie om in mechanische energie. Met elektrische energie zorgt het dus dat er iets gaat bewegen.

Elektromotoren kunnen verdeeld worden in twee groepen, gelijkstroom- en wisselstroommotoren.

Elektromotor hoe werkt dat

Gelijkstroommotor

Een gelijkstroommotor werkt op gelijkstroom, dat betekent dat er een constante stroom van energie is in dezelfde richting. Een gelijkstroommotor werkt met behulp van de lorentzkracht , dat is de kracht die op een lading wordt uitgeoefend door een magnetisch veld. Als er stroom loopt door een draad ontstaat er een magnetisch veld.

Een gelijkstroommotor bestaat uit magneten met daarin een spoel die rond kan draaien. Rondom de spoel is een deel van de magneet een noordpool en een ander deel een zuidpool. Als er stroom gaat lopen door de spoel ontstaat er een magnetisch veld, dat kan aangetrokken of afgestoten worden door de magneten die eromheen zitten. Als de zuidpool van de spoel bij de noordpool van de magneet zit en omgekeerd gaat de spoel stil staan. Om te zorgen dat de spoel weet gaat draaien moeten we de stroomrichting van de elektrische energie veranderen, dan draait het magneetveld zich om. Door steeds de stroomrichting van de elektriciteit te veranderen blijft de spoel draaien en wordt de elektrische energie omgezet in mechanische energie. De richting van de stroomtoevoer is altijd gelijk, dus moet het mechanisch omgewisseld worden. Dit kan bijvoorbeeld met een koolborstel.

Elektromotor

Wisselstroommotor

Een wisselstroommotor werkt op wisselspanning, dat betekent dat de stroomrichting van de elektrische energie steeds omdraait. De werking van de wisselstroommotor is bijna hetzelfde als die van de gelijkstroommotor, alleen hoef je de stroomrichting van de energie nu niet meer mechanisch om te draaien.

Zo werkt de app

Het vermogen van een elektromotor bereken

Het vermogen dat een elektromotor produceert kun je bepalen met de formule: P=I*U

P is het vermogen in Watt, I is de elektrische stroom in Ampère en U is de spanning in Volt. Het lijkt dus erg op het vermogen van andere elektrische apparaten, alleen moet je soms rekening houden met de efficiëntie van deze motor.

Oefenvraag

Wat is de invloed van het aantal windingen van de spoel op de kracht van de elektromotor?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De geleiding van stroom

Biobrandstoffen

CO2 oplossingen: welke oplossingen zijn er en hoe goed werken ze?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}