fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Elektromotor: hoe werkt dat?

Een elektromotor zet elektrische energie om in mechanische energie. Met elektrische energie zorgt het dus dat er iets gaat bewegen.

Elektromotoren kunnen verdeeld worden in twee groepen, gelijkstroom- en wisselstroommotoren.

Elektromotor hoe werkt dat
Gelijkstroommotor
Een gelijkstroommotor werkt op gelijkstroom, dat betekent dat er een constante stroom van energie is in dezelfde richting. Een gelijkstroommotor werkt met behulp van de lorentzkracht, dat is de kracht die op een lading wordt uitgeoefend door een magnetisch veld. Als er stroom loopt door een draad ontstaat er een magnetisch veld.
Een gelijkstroommotor bestaat uit magneten met daarin een spoel die rond kan draaien. Rondom de spoel is een deel van de magneet een noordpool en een ander deel een zuidpool. Als er stroom gaat lopen door de spoel ontstaat er een magnetisch veld, dat kan aangetrokken of afgestoten worden door de magneten die eromheen zitten. Als de zuidpool van de spoel bij de noordpool van de magneet zit en omgekeerd gaat de spoel stil staan. Om te zorgen dat de spoel weet gaat draaien moeten we de stroomrichting van de elektrische energie veranderen, dan draait het magneetveld zich om. Door steeds de stroomrichting van de elektriciteit te veranderen blijft de spoel draaien en wordt de elektrische energie omgezet in mechanische energie. De richting van de stroomtoevoer is altijd gelijk, dus moet het mechanisch omgewisseld worden. Dit kan bijvoorbeeld met een koolborstel.
Elektromotor
Wisselstroommotor
Een wisselstroommotor werkt op wisselspanning, dat betekent dat de stroomrichting van de elektrische energie steeds omdraait. De werking van de wisselstroommotor is bijna hetzelfde als die van de gelijkstroommotor, alleen hoef je de stroomrichting van de energie nu niet meer mechanisch om te draaien.

Zo werkt de app

Het vermogen van een elektromotor bereken
Het vermogen dat een elektromotor produceert kun je bepalen met de formule: P=I*U
P is het vermogen in Watt, I is de elektrische stroom in Ampère en U is de spanning in Volt. Het lijkt dus erg op het vermogen van andere elektrische apparaten, alleen moet je soms rekening houden met de efficiëntie van deze motor.

Oefenvraag
Wat is de invloed van het aantal windingen van de spoel op de kracht van de elektromotor?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp