Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Biobrandstoffen

Biobrandstoffen

De aarde warmt om door de uitstoot van broeikasgassen. Veel van die broeikasgassen worden uitgestoten bij het verbranden van aardolie en aardolieproducten. Als je rijd in een auto verbrand je benzine, dat is een aardolieproduct. Om te zorgen dat we minder CO2 gaan uitstoten moeten we andere brandstoffen vinden. Een van die vormen van brandstof is biobrandstof. Een biobrandstof is een brandstof die gemaakt wordt uit biomassa. Met biomassa worden natuurlijke materialen bedoeld, zoals hout en plantenresten.

biobrandstoffen

CO2 uitstoot

Bij het verbranden van biobrandstoffen komt wel CO2 vrij, net zoals bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Maar er is wel een groot verschil tussen biobrandstoffen en fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld aardolie en kolen, deze stoffen halen we uit de grond. Het heeft miljoenen jaren geduurd voordat er in de grond aardolie en kolen zijn gevormd. Biobrandstof wordt gemaakt van planten, planten groeien veel sneller. We kunnen binnen een paar jaar planten kweken om biobrandstof van te maken.

Een ander belangrijk verschil is dat de CO2 die planten opslaan uit de atmosfeer komt. Ze halen dus CO2 uit de atmosfeer tijdens het groeien. Op het moment dat de biomassa verbrand wordt, komt die CO2 weer terug in de atmosfeer. Biobrandstoffen zijn dus CO2 neutraal, ze geven evenveel CO2 af als ze hebben opgenomen. Fossiele brandstoffen zitten al miljoenen jaren in de grond, die CO2 komt dus niet uit de atmosfeer. Als wij de fossiele brandstoffen dan gaan verbranden komt er extra CO2 in de atmosfeer. Verbranding van fossiele brandstoffen is dus niet CO2 neutraal.

Zo werkt de app

Bio-ethanol

Bio-ethanol is een van de bekendste biobrandstoffen. Bio-ethanol kan gebruikt worden in plaats van benzine of diesel om je auto op te laten rijden. Ethanol is een andere naam voor alcohol, dat kan dus ook gemaakt worden door gisten net zoals bij bier.

Gistcellen kunnen glucose omzetten naar ethanol. Door gistcellen toe te voegen aan een mengsel van suikerbiet gaan de gistcellen de glucose omzetten in ethanol. Er ontstaat dan dus een mengsel van suikerbiet, gistcellen en ethanol. Dat ethanol moet gescheiden worden van de rest, dat kan gedaan worden door scheidingsmethoden zoals destillatie. Na de destillatie heb je een mengsel dat 95% ethanol bevat. Om naar 100% ethanol te komen wordt gebruik gemaakt van dehydratie.

Vervolgens kan de bio-ethanol gebruikt worden als brandstof voor in je auto, maar je hebt dan wel een speciale motor nodig. Er zijn maar weinig auto’s die helemaal op bio-ethanol rijden. Gelukkig is er ook een andere manier om te rijden op bio-ethanol, er wordt een klein beetje bio-ethanol toegevoegd aan benzine. In Europa wordt er vaak 5% bio-ethanol en 95% benzine gebruikt. Je auto rijd dan ook een beetje op bio-ethanol en dat is beter voor het milieu.

Oefenvraag

Waarom gebruiken we een mengsel van bio-ethanol en benzine in onze auto’s?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

CO2 oplossingen: welke oplossingen zijn er en hoe goed werken ze?

Glastuinbouw en energie

Duurzaamheid

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}