fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Duurzaamheid

We leven in een tijd waarin we meer dan ooit tevoren milieubewust bezig zijn.

Alles draait om het verminderen van de de uitstoot van CO2, het minder kappen van bomen en het redden van dieren die met uitsterven bedreigd worden. Dit alles heeft te maken met duurzaamheid en we zien het overal om ons heen. Maar wat is duurzaamheid nou precies en waarom is het belangrijk? Lees erover in dit artikel.


Wat is duurzaamheid precies?
Met duurzaamheid bedoelen we eigenlijk het volgende: “het vervullen van de behoeftes die onze generatie heeft, zonder dat de behoeftes van de toekomstige generatie in gevaar gebracht worden”. Tegenwoordig vangen we meer vissen dan eigenlijk kan, kappen we meer bomen dan dat we bij planten en stoten we meer broeikasgassen uit dan verstandig is. Geen wonder dus dat er mensen zijn die hiertegen protest aandienen en aangeven dat het zo niet langer kan. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die dit ook vinden, en daarom is er een enorme duurzaamheid trend ontstaan.
Duurzaamheid
Waar zien we duurzaamheid terug?
Eigenlijk overal. In het dagelijks leven kom je duurzaamheid bijvoorbeeld tegen in de supermarkt. Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat ze milieubewuster vlees kopen, zoals een scharrelkip in plaats van een plofkip. Of ze besluiten vegetariër te worden. De productie van vlees is slecht voor het milieu, omdat de dieren zorgen voor veel uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en koolstofdioxide. Daarnaast kan dierenwelzijn een argument zijn om weinig of geen vlees te eten.

Zo werkt de app

Tegenwoordig leven we in een tijd waarin mensen graag veel spullen kopen. De enorme koopdrang zorgt voor veel vraag, waardoor er veel meer productie nodig is. Het produceren en transporteren van spullen is schadelijk voor het milieu. De fabrieken die jouw spullen maken hebben namelijk grondstoffen en elektriciteit nodig. Het opwekken van energie en het winnen van grondstoffen zorgen voor uitstoot van onder andere CO2 en is daarom niet goed voor het milieu. Ook zorgen deze fabrieken voor veel afvalstoffen, die ontstaan in het productieproces. Daarbij gooien we ook steeds sneller dingen weg, omdat ze toch redelijk goedkoop te vervangen zijn voor nieuwe spullen.

Ook bedrijven worden steeds milieubewuster: ze gaan duurzaam ondernemen. Dat betekent dat bedrijven gaan investeren in projecten die zich bezighouden met verduurzaming. Zo kunnen zij ervoor kiezen om zonnepanelen te installeren op hun dak.

Ook mensen zoals jij en ik kunnen bijdragen aan verduurzaming van onze aarde! Er zijn veel simpele kleine dingen die je kunt doen om je steentje bij te dragen. Dit zijn dingen zoals:

  • Minder eten en drinken onderweg kopen en gewoon van huis meenemen: scheelt veel extra afval, en scheelt ook heel wat in je portemonnee!
  • De fiets nemen in plaats van ‘taxibedrijf papa en mama’.
  • Een paar dagen in de week geen vlees eten: zo bespaar je heel veel water, uitstoot van broeikasgassen, ga je indirect het kappen van het regenwoud tegen en het is ook nog eens goed voor het dierenwelzijn. Hetzelfde geldt voor kaas: dit is bijna net zo schadelijk als vlees.
  • Je afval scheiden! Zo kan er veel van jouw afval gerecycled worden en weer een nieuw product gemaakt worden.
  • Doe het licht uit wanneer je naar een andere kamer gaat

Dit zijn maar een paar kleine voorbeelden, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk!


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp