fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Culturele verschillen

Mensen mogen genetisch gezien misschien 99,9 procent gelijk aan elkaar zijn, op cultureel gebied zijn er grote verschillen tussen mensen.

Gedrag en gewoontes zijn een onderdeel van cultuur, en dit kan heel verschillend zijn tussen groepen mensen!

culturele verschillen
Verschillen binnen culturen
Zo eten we in Nederland na de geboorte van een baby beschuit met muisjes. Dit is onderdeel van de Nederlandse cultuur maar in andere landen kennen ze deze gewoonte niet. Daar hebben ze weer andere gewoonten en tradities. Zo wordt in Suriname een pasgeboren baby gebaad in een badje met blauw poeder: blauwsel.


Vroeger en nu
Deze verschillen in de culturen van landen en van mensen heten interculturele verschillen. Vroeger hadden we weinig te maken met cultuurverschillen. De meeste mensen in Nederland leefden hun hele leven in hetzelfde dorp. Hier groeiden ze op, werkten ze, trouwden ze en stierven ze uiteindelijk ook. De mensen in elkaars omgeving wisten bijna alles van elkaar en hadden dezelfde leefomstandigheden. De wereld zag er voor de meeste mensen die ze kenden precies hetzelfde uit.

Tegenwoordig hebben mensen veel vaker, meer en sneller contact met mensen die niet uit hun directe omgeving komen. Dit komt door de opkomst van bijvoorbeeld social media en door de verbeterde communicatiemiddelen en transportmogelijkheden. Mensen komen dus veel meer in contact met andere culturen en dus met cultuurverschillen. Dit soms leiden tot conflicten omdat mensen elkaar niet begrijpen.

Hoe andere culturen begrijpen

Sommige verschillen zijn goed zichtbaar en te begrijpen, bijvoorbeeld begroetingen (schudden we handen of omhelzen we elkaar?), het eten van verschillende soorten maaltijden maar ook bijvoorbeeld hoe laat je het avondeten eet.

Andere verschillen zijn niet zo zichtbaar. Veel onderdelen van een cultuur hebben een symbolische waarde. Hierbij is het niet altijd meteen duidelijk wat de ander bedoelt. Als jij je duim naar iemand opsteekt, bedoel je daarmee te zeggen dat het goed is en laat je niet je duim aan iemand zien. Je maakt een gebaar met een betekenis die voor mensen uit andere culturen niet altijd duidelijk is.

Cultuurverschillen ontstaan vooral doordat groepen mensen bepaalde betekenissen aan woorden, gebaren en beelden geven, die anders zijn dan de betekenis die andere groepen mensen daaraan gegeven hebben.

Test jezelf!
Waarom vallen verschillen tussen culturen tegenwoordig meer op dan vroeger?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Amber.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp