Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Culturele verschillen

Culturele verschillen

Mensen mogen genetisch gezien misschien 99,9 procent gelijk aan elkaar zijn, op cultureel gebied zijn er grote verschillen tussen mensen.

Gedrag en gewoontes zijn een onderdeel van cultuur, en dit kan heel verschillend zijn tussen groepen mensen!

culturele verschillen

Verschillen binnen culturen

Zo eten we in Nederland na de geboorte van een baby beschuit met muisjes. Dit is onderdeel van de Nederlandse cultuur maar in andere landen kennen ze deze gewoonte niet. Daar hebben ze weer andere gewoonten en tradities. Zo wordt in Suriname een pasgeboren baby gebaad in een badje met blauw poeder: blauwsel.

Vroeger en nu

Deze verschillen in de culturen van landen en van mensen heten interculturele verschillen. Vroeger hadden we weinig te maken met cultuurverschillen. De meeste mensen in Nederland leefden hun hele leven in hetzelfde dorp. Hier groeiden ze op, werkten ze, trouwden ze en stierven ze uiteindelijk ook. De mensen in elkaars omgeving wisten bijna alles van elkaar en hadden dezelfde leefomstandigheden. De wereld zag er voor de meeste mensen die ze kenden precies hetzelfde uit.

Tegenwoordig hebben mensen veel vaker, meer en sneller contact met mensen die niet uit hun directe omgeving komen. Dit komt door de opkomst van bijvoorbeeld social media en door de verbeterde communicatiemiddelen en transportmogelijkheden. Mensen komen dus veel meer in contact met andere culturen en dus met cultuurverschillen. Dit soms leiden tot conflicten omdat mensen elkaar niet begrijpen.

Hoe andere culturen begrijpen

Sommige verschillen zijn goed zichtbaar en te begrijpen, bijvoorbeeld begroetingen (schudden we handen of omhelzen we elkaar?), het eten van verschillende soorten maaltijden maar ook bijvoorbeeld hoe laat je het avondeten eet.

Andere verschillen zijn niet zo zichtbaar. Veel onderdelen van een cultuur hebben een symbolische waarde. Hierbij is het niet altijd meteen duidelijk wat de ander bedoelt. Als jij je duim naar iemand opsteekt, bedoel je daarmee te zeggen dat het goed is en laat je niet je duim aan iemand zien. Je maakt een gebaar met een betekenis die voor mensen uit andere culturen niet altijd duidelijk is.

Cultuurverschillen ontstaan vooral doordat groepen mensen bepaalde betekenissen aan woorden, gebaren en beelden geven, die anders zijn dan de betekenis die andere groepen mensen daaraan gegeven hebben.

Test jezelf!

Waarom vallen verschillen tussen culturen tegenwoordig meer op dan vroeger?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Levensbeschouwing

Etnisch profileren: wat is het?

Internationalisering: wat is dat?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}