START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Culturele verschillen

Culturele verschillen

Mensen mogen genetisch gezien misschien 99,9 procent gelijk aan elkaar zijn, op cultureel gebied zijn er grote verschillen tussen mensen.

Gedrag en gewoontes zijn een onderdeel van cultuur, en dit kan heel verschillend zijn tussen groepen mensen!

culturele verschillen

Verschillen binnen culturen

Zo eten we in Nederland na de geboorte van een baby beschuit met muisjes. Dit is onderdeel van de Nederlandse cultuur maar in andere landen kennen ze deze gewoonte niet. Daar hebben ze weer andere gewoonten en tradities. Zo wordt in Suriname een pasgeboren baby gebaad in een badje met blauw poeder: blauwsel.

Vroeger en nu

Deze verschillen in de culturen van landen en van mensen heten interculturele verschillen. Vroeger hadden we weinig te maken met cultuurverschillen. De meeste mensen in Nederland leefden hun hele leven in hetzelfde dorp. Hier groeiden ze op, werkten ze, trouwden ze en stierven ze uiteindelijk ook. De mensen in elkaars omgeving wisten bijna alles van elkaar en hadden dezelfde leefomstandigheden. De wereld zag er voor de meeste mensen die ze kenden precies hetzelfde uit.

Tegenwoordig hebben mensen veel vaker, meer en sneller contact met mensen die niet uit hun directe omgeving komen. Dit komt door de opkomst van bijvoorbeeld social media en door de verbeterde communicatiemiddelen en transportmogelijkheden. Mensen komen dus veel meer in contact met andere culturen en dus met cultuurverschillen. Dit soms leiden tot conflicten omdat mensen elkaar niet begrijpen.

Hoe andere culturen begrijpen

Sommige verschillen zijn goed zichtbaar en te begrijpen, bijvoorbeeld begroetingen (schudden we handen of omhelzen we elkaar?), het eten van verschillende soorten maaltijden maar ook bijvoorbeeld hoe laat je het avondeten eet.

Andere verschillen zijn niet zo zichtbaar. Veel onderdelen van een cultuur hebben een symbolische waarde. Hierbij is het niet altijd meteen duidelijk wat de ander bedoelt. Als jij je duim naar iemand opsteekt, bedoel je daarmee te zeggen dat het goed is en laat je niet je duim aan iemand zien. Je maakt een gebaar met een betekenis die voor mensen uit andere culturen niet altijd duidelijk is.

Cultuurverschillen ontstaan vooral doordat groepen mensen bepaalde betekenissen aan woorden, gebaren en beelden geven, die anders zijn dan de betekenis die andere groepen mensen daaraan gegeven hebben.

Test jezelf!

Waarom vallen verschillen tussen culturen tegenwoordig meer op dan vroeger?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Levensbeschouwing

Etnisch profileren: wat is het?

Internationalisering: wat is dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!