fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Levensbeschouwing

Sommigen van jullie hebben misschien het vak levensbeschouwing op school gehad maar voor veel scholieren en studenten is het niet precies duidelijk wat levensbeschouwing inhoudt.

Wat is de definitie? Wat is het verschil met een godsdienst? We gaan het in dit artikel wat duidelijker voor je maken!

levensbeschouwing
Wat is levensbeschouwing?
Levensbeschouwing is een manier van kijken tegen het leven. Bij een levensbeschouwing hebben mensen een visie op wat het leven betekent, welke waarde iemand aan het leven geeft en hoe iemand zijn leven wil invullen. Een belangrijke vraag binnen levensbeschouwing gaat over de zin van het leven. Via een levensbeschouwing krijgen mensen antwoord op de vraag over de zin van het leven.

Religieuze levensbeschouwing
Mensen kunnen een eigen levensbeschouwing hebben, maar in de meeste gevallen hebben mensen een bepaalde levensbeschouwing omdat ze een religie aanhangen. In de Bijbel of de Koran staat bijvoorbeeld welke waarde het leven heeft en op welke manier iemand zijn leven in moet vullen.


Ideologische levensbeschouwing
Je kunt dus een godsdienst als levensbeschouwing hebben maar er zijn ook levensbeschouwingen zonder een geloof in God of in goden, zoals een ideologie. Een ideologie valt vaak samen met een levensbeschouwing, want bij een ideologie wordt aangegeven wat het perfecte wereldbeeld zou zijn. Het is aan de mensen om hun leven zo in te richten, dat dit beeld behaald kan worden. Een voorbeeld hiervan is het humanisme, een levensbeschouwing die uitgaat van de mens en niet gelooft in een God.

Check jezelf!
Wat is het verschil tussen een godsdienst en een levensbeschouwing?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Amber.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp