fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Nog nooit is een gezonde levensstijl zo vaak besproken als nu.

Steeds meer begint fitheid een trend te worden op platformen als Instagram en Facebook. Je bent bijvoorbeeld vast wel bekend met het fenomeen ‘fitgirl’, of die ene jongen met dat afgetrainde lijf en sixpack. Maar wat is nou een gezonde levensstijl? En hoe erg moet je je laten beïnvloeden door de hypes op Insta?

Een gezonde levensstijl
De belangrijkste onderdelen zijn voeding, beweging en balans. Met balans bedoelen we eigenlijk dat je de juiste verhouding spanning en ontspanning hebt en daarbij genoeg nachtrust pakt.
gezonde levensstijl
Voeding
Laten we beginnen met voeding. Waarschijnlijk heb je al wel een idee wat wel en niet gezond is om te eten. Een gezond voedingspatroon is naast op gewicht blijven erg belangrijk om energiek voor de dag te komen. Met een gevarieerd eetpatroon zal je je energieker voelen. Met een gevarieerd eetpatroon bedoelen we dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle stoffen die je nodig hebt en daarom is de schijf van vijf ontworpen. De kans is groot dat je al eens gehoord hebt van de schijf van vijf. Hierin staan: groenten en fruit, koolhydraten, eiwitten, zuivel voor calcium en gezonde vetten. Een andere vuistregel is het afwisselen van kleur. Als je eens verschillende soorten groentes en fruit probeert, zal je vanzelf afwisselender eten!

Beweging
Beweging dan? De vuistregel is dat scholieren zoals jij en ik minimaal een uur per dag te bewegen. Dit kan het fietsen naar school zijn, het trainen op de hockeyclub of het uitlaten van je hond zijn. Natuurlijk is meer beweging bevorderlijk voor je fitheid en zal je conditie natuurlijk beter worden als je meer beweegt. Daarnaast wordt het aangeraden om minimaal 3x je spieren en botten trainen. Dat kan je dus bijvoorbeeld doen om te gaan voetballen, hockeyen, dansen, paardrijden, fitnessen… De opties zijn eindeloos! Er is ongetwijfeld iets wat jij ook leuk vindt!

Zo werkt de app

Balans
Balans… Nee niet dat je op één been kunt staan (al is dat natuurlijk wel weer goed voor je lichamelijke conditie). Met balans bedoelen we dat je voldoende rust neemt tussen alle inspanningen in. Inspanningen zijn bijvoorbeeld het concentreren op school of het studeren voor je proefwerk. Als je eens een moeilijk proefwerk moet studeren dan heb je ongetwijfeld wel eens te maken met stress. Het is dan belangrijk dat je mentaal gezond blijft door af en toe ook te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan sporten, of juist je hond even uitlaten. Dan heb je ook nog eens twee vliegen in één klap! Je zult merken dat je door een goede balans makkelijker kan concentreren en je vrolijker voelt.

Ongetwijfeld dat je een keer in aanraking zal komen met roken, drugs of drank. Maar wat heeft dit voor invloed op je gezondheid?

Roken
Een sigaret wordt ook wel een genotsmiddel genoemd. Het bevat onder andere nicotine, tabak, teer en koolmonoxide. Mensen roken onder andere omdat ze het een rustig gevoel geeft. Voor je gezondheid zitten er nare gevolgen aan het roken van een sigaret, zoals bijvoorbeeld de versterkte kans op kanker. Daarnaast kan je je longen behoorlijk beschadigen, waardoor je bijvoorbeeld kortademiger wordt of last van je keel krijgt. Ook kunnen je tanden geler worden en je eten kan minder lekker smaken. Voor zwangere mensen is het roken van sigaretten nog veel gevaarlijker: het kan leiden tot miskraam of het afsterven van het kind. Daarnaast zal het roken in openbare ruimtes zorgen voor overlast: andere mensen die toevallig ook aanwezig zijn zullen de rook van anderen moeten inademen, en zo roken zij ongewenst mee. Zo kan het zijn dat er slechts één persoon rookt, maar de gezondheid van meerdere mensen aangetast wordt. Het beste is dus, voor zowel jezelf als voor anderen, om niet te roken.

Drugs
Drugs is een erg breed begrip. Er zijn veel verschillende soorten drugs. Drugs zijn eigenlijk stoffen die er voor zorgen dat je bewustzijn beïnvloed wordt. Je gaat je dus anders voelen. Er kan onderscheid gemaakt in stoffen die een verdovende werking hebben, een oppeppende werking en een waarnemingsveranderende werking. Het verschil tussen een medicijn en een drug is het gebruik: mensen gebruiken drugs om het trippende effect te ervaren, terwijl medicijnen er zijn om ziektes en andere nare gevoelens te bestrijden. Vele drugs hebben als bijkomend gevolg dat je een verhoogde lichaamstemperatuur hebt, je (na gebruik) vermoeider bent. Daarnaast kunnen drugsgebruikers zichzelf en anderen in gevaar brengen door deel te nemen aan het verkeer terwijl ze onder invloed zijn. Ook is er altijd een kans op vervuilde drugs, waardoor je bijvoorbeeld meer van een werkzame stof binnenkrijgt dan je verwacht. Hierdoor kan je last krijgen van blackouts of een zogenoemde slechte trip, waarbij je moet overgeven en je slecht voelt. Afhankelijk van de soort drugs die je gebruikt kan er ook verslaving optreden. Het risico om verslaafd te raken is hoog bij drugs zoals heroïne en GHB.

Alcohol
Een biertje, een wijntje, of zelfs sterke drank. Het bevat allemaal alcohol. Wat voor effect alcohol heeft hangt af van de dosering. Alcohol is een giftige stof die de maagwand aantast. Hoe meer je drinkt, hoe meer de maagwand dus wordt aangetast. Daarnaast wordt de kans op ongelukken veel groter als je alcohol op hebt, omdat in veel gevallen de lichamelijke coördinatie minder zal worden. Ook kan het drinken van alcohol bijkomende effecten hebben op de lange termijn zoals concentratieproblemen of diabetes. Voor je gezondheid is het daarom het beste om helemaal geen alcohol te drinken.


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp