START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Gezonde levensstijl

Nog nooit is een gezonde levensstijl zo vaak besproken als nu.

Steeds meer begint fitheid een trend te worden op platformen als Instagram en Facebook. Je bent bijvoorbeeld vast wel bekend met het fenomeen ‘fitgirl’, of die ene jongen met dat afgetrainde lijf en sixpack. Maar wat is nou een gezonde levensstijl? En hoe erg moet je je laten beïnvloeden door de hypes op Insta?

Een gezonde levensstijl

De belangrijkste onderdelen zijn voeding, beweging en balans. Met balans bedoelen we eigenlijk dat je de juiste verhouding spanning en ontspanning hebt en daarbij genoeg nachtrust pakt.

gezonde levensstijl

Voeding

Laten we beginnen met voeding. Waarschijnlijk heb je al wel een idee wat wel en niet gezond is om te eten. Een gezond voedingspatroon is naast op gewicht blijven erg belangrijk om energiek voor de dag te komen. Met een gevarieerd eetpatroon zal je je energieker voelen. Met een gevarieerd eetpatroon bedoelen we dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle stoffen die je nodig hebt en daarom is de schijf van vijf ontworpen. De kans is groot dat je al eens gehoord hebt van de schijf van vijf. Hierin staan: groenten en fruit, koolhydraten, eiwitten, zuivel voor calcium en gezonde vetten. Een andere vuistregel is het afwisselen van kleur. Als je eens verschillende soorten groentes en fruit probeert, zal je vanzelf afwisselender eten!

Beweging

Beweging dan? De vuistregel is dat scholieren zoals jij en ik minimaal een uur per dag te bewegen. Dit kan het fietsen naar school zijn, het trainen op de hockeyclub of het uitlaten van je hond zijn. Natuurlijk is meer beweging bevorderlijk voor je fitheid en zal je conditie natuurlijk beter worden als je meer beweegt. Daarnaast wordt het aangeraden om minimaal 3x je spieren en botten trainen. Dat kan je dus bijvoorbeeld doen om te gaan voetballen, hockeyen, dansen, paardrijden, fitnessen… De opties zijn eindeloos! Er is ongetwijfeld iets wat jij ook leuk vindt!

Zo werkt de app

Balans

Balans… Nee niet dat je op één been kunt staan (al is dat natuurlijk wel weer goed voor je lichamelijke conditie). Met balans bedoelen we dat je voldoende rust neemt tussen alle inspanningen in. Inspanningen zijn bijvoorbeeld het concentreren op school of het studeren voor je proefwerk. Als je eens een moeilijk proefwerk moet studeren dan heb je ongetwijfeld wel eens te maken met stress. Het is dan belangrijk dat je mentaal gezond blijft door af en toe ook te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan sporten, of juist je hond even uitlaten. Dan heb je ook nog eens twee vliegen in één klap! Je zult merken dat je door een goede balans makkelijker kan concentreren en je vrolijker voelt.

Ongetwijfeld dat je een keer in aanraking zal komen met roken, drugs of drank. Maar wat heeft dit voor invloed op je gezondheid?

Roken

Een sigaret wordt ook wel een genotsmiddel genoemd. Het bevat onder andere nicotine, tabak, teer en koolmonoxide. Mensen roken onder andere omdat ze het een rustig gevoel geeft. Voor je gezondheid zitten er nare gevolgen aan het roken van een sigaret, zoals bijvoorbeeld de versterkte kans op kanker. Daarnaast kan je je longen behoorlijk beschadigen, waardoor je bijvoorbeeld kortademiger wordt of last van je keel krijgt. Ook kunnen je tanden geler worden en je eten kan minder lekker smaken. Voor zwangere mensen is het roken van sigaretten nog veel gevaarlijker: het kan leiden tot miskraam of het afsterven van het kind. Daarnaast zal het roken in openbare ruimtes zorgen voor overlast: andere mensen die toevallig ook aanwezig zijn zullen de rook van anderen moeten inademen, en zo roken zij ongewenst mee. Zo kan het zijn dat er slechts één persoon rookt, maar de gezondheid van meerdere mensen aangetast wordt. Het beste is dus, voor zowel jezelf als voor anderen, om niet te roken.

Drugs

Drugs is een erg breed begrip. Er zijn veel verschillende soorten drugs. Drugs zijn eigenlijk stoffen die er voor zorgen dat je bewustzijn beïnvloed wordt. Je gaat je dus anders voelen. Er kan onderscheid gemaakt in stoffen die een verdovende werking hebben, een oppeppende werking en een waarnemingsveranderende werking. Het verschil tussen een medicijn en een drug is het gebruik: mensen gebruiken drugs om het trippende effect te ervaren, terwijl medicijnen er zijn om ziektes en andere nare gevoelens te bestrijden. Vele drugs hebben als bijkomend gevolg dat je een verhoogde lichaamstemperatuur hebt, je (na gebruik) vermoeider bent. Daarnaast kunnen drugsgebruikers zichzelf en anderen in gevaar brengen door deel te nemen aan het verkeer terwijl ze onder invloed zijn. Ook is er altijd een kans op vervuilde drugs, waardoor je bijvoorbeeld meer van een werkzame stof binnenkrijgt dan je verwacht. Hierdoor kan je last krijgen van blackouts of een zogenoemde slechte trip, waarbij je moet overgeven en je slecht voelt. Afhankelijk van de soort drugs die je gebruikt kan er ook verslaving optreden. Het risico om verslaafd te raken is hoog bij drugs zoals heroïne en GHB.

Alcohol

Een biertje, een wijntje, of zelfs sterke drank. Het bevat allemaal alcohol. Wat voor effect alcohol heeft hangt af van de dosering. Alcohol is een giftige stof die de maagwand aantast. Hoe meer je drinkt, hoe meer de maagwand dus wordt aangetast. Daarnaast wordt de kans op ongelukken veel groter als je alcohol op hebt, omdat in veel gevallen de lichamelijke coördinatie minder zal worden. Ook kan het drinken van alcohol bijkomende effecten hebben op de lange termijn zoals concentratieproblemen of diabetes. Voor je gezondheid is het daarom het beste om helemaal geen alcohol te drinken.

Duurzaamheid

Verantwoord met geld omgaan

Culturele verschillen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!