Een jaar lang altijd en overal huiswerkhulp van Mr. Chadd, nu met €50,- korting met de code:

JAAR2021

Verantwoord met geld omgaan

Geld maakt gelukkig! Of toch niet?

Wat in ieder geval vaststaat is dat geldproblemen je zeker niet gelukkig maken. Hoe voorkom je dit?

Door verantwoord met geld om te gaan. Maar hoe doe je dat dan? Dat lees je in dit artikel!

geld

Keuzes maken

Met geld omgaan betekent keuzes maken. Je hebt niet genoeg geld om alles te kopen, dus moet je afwegingen maken. Het is dus belangrijk dat je nadenkt waaraan je jouw geld uitgeeft en of je het misschien wel moet sparen, om er later grotere dingen van te kopen. Daarnaast zijn er best wat bedreigingen voor jouw geld: denk aan hackers of onbewuste reclame. We geven je wat tips om hiermee om te gaan.

Geld sparen

Sparen is een erg belangrijke en handige tip voor de toekomst. Als je spaart, heb je altijd geld achter de hand als er bijvoorbeeld eens iets mis gaat. Stel dat je jouw telefoon laat vallen, dan is het handig om een reserve te hebben zodat je jouw scherm direct kan laten repareren. Niet alleen voor pechgevallen is sparen handig. Door te sparen kun je dingen kopen waarvoor je op dit moment nog niet genoeg geld hebt. Dat kan een nieuw muziekinstrument zijn, maar ook een bijdrage voor je werkweek in klas 5.

Plannen

Plannen is net zo belangrijk als sparen. Weet je dat je bepaalde kosten hebt in de toekomst? Zoals een cadeautje voor je beste vriend of een bloemetje voor de trouwdag van je ouders, dan moet je daar rekening mee houden op de dag dat je jouw zakgeld ontvangt. Je kunt niet al je geld op de eerstvolgende dag uitgeven, want dan kun je jouw vriend geen cadeautje meer geven. Voor sparen moet je dus naast de lange termijn, ook kijken naar kleinere dingen die je op korte termijn moet betalen. Wat handig is om bijvoorbeeld te doen is het maken van een lijstje. Je kunt dan precies zien waar je geld voor moet hebben de komende tijd zodat je dit kunt bewaren en niet in de problemen komt.

Tegenwoordig vind je heel veel reclame op het internet. Zowel in videogames als op de instagram feed van jouw favoriete Youtuber. Het is belangrijk om te beseffen dat de producten die zij gebruiken heel vaak gesponsord zijn. Onbewuste reclame kan er voor zorgen dat jij uiteindelijk dingen koopt, omdat je dit gezien hebt in een video of in een reclame. Probeer altijd scherp op deze reclame te letten en onthoud dat er hele reclame strategieën achter de video kunnen zitten. Zo zorg je ervoor dat je dingen alleen koopt omdat jij ze écht zelf wilt kopen en niet omdat je ze toevallig meerdere keren terug hebt horen komen in een video.

Zo werkt de app

Internetveiligheid

Internetveiligheid is ook een belangrijke als het gaat om verantwoord geld gebruik. Tegenwoordig zijn er steeds meer hackers die het internet ontdekken en uit zijn op jouw geld. Dit kan bijvoorbeeld in de mail, waarbij de hacker zich voordoet als jouw bank. Zo kunnen ze je een mail sturen met “maak nu 0,01 cent over om te bevestigen dat deze inlogpoging daadwerkelijk door de rekeninghouder gedaan is”. Ook komt het wel eens voor dat hackers zich voordoen als een vriend van je met zogenaamd een nieuw nummer. Ze vragen je dan via een (neppe) tikkie om een klein bedrag over te maken. Ze hebben dan een site na gemaakt die hier precies op lijkt, maar toch net anders is. Check dus altijd in je omgeving of jouw vriend echt een nieuw nummer heeft en klik nooit zomaar op een betaallink! Oplichting gebeurt ook vaak op platformen zoals marktplaats. Pas dus altijd extra goed op als je dingen overneemt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Budgettering

Gezonde levensstijl

Reclame

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}