fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Heb jij ook vaak dat je niet weet waar je geld blijft? Dat je toch minder overhoud dan je had gedacht?

Dan doe jij vast niet aan budgetteren! Budgettering is letterlijk het opstellen van een budget.

Maar wat houdt dit nu precies in? Wanneer is het handig? Dat leggen we in dit artikel uit!

budgettering
Wat is budgettering?
Budgettering houdt in dat je je uitgaven aanpast aan je inkomen. Het geeft duidelijkheid over hoe je je geld kunt besteden. Het opstellen van een budget geeft je een beter inzicht in je uitgaven. Doordat je budgetten hebt opgenomen in je maandelijkse begroting is het makkelijker om te zien hoeveel je overhoudt aan het eind van de maand, waar je geld heen gaat en misschien ook wel waarop je kunt besparen!


Budgettering bij bedrijven
Vooral voor bedrijven is budgettering heel belangrijk. Bedrijven moeten uiteindelijk minder geld uitgeven dan dat er binnenkomt want anders gaan ze failliet. Bedrijven hebben vaak mensen in dienst die erop letten dat dit goed in de gaten gehouden wordt. De belangrijkste onderdelen van een budget zijn de inkomsten en uitgaven. De uitgaven kunnen onderverdeeld worden in vaste en variabele lasten. Vaste lasten zijn uitgaven die iedere week, maand of ieder jaar terugkomen. Naast deze vaste lasten hebben bedrijven ook te maken met variabele lasten. Dit zijn lasten die iedere periode anders kunnen zijn en zijn daarom altijd lastiger om in te schatten. Dit kunnen bijvoorbeeld de lasten zijn van de inkoop van producten, maar ook marketingkosten en advieskosten.

Budgettering bij huishoudens
Ook gezinnen maken vaak een budget. Dit wordt vaak gedaan via een kasboek of een huishoudboekje. Hierin worden de uitgaven en inkomsten genoteerd. Ook wordt er vaak een budget voor bepaalde dingen opgesteld. Bijvoorbeeld een budget voor de boodschappen en voor een vakantie. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet elke uitgave goed kunt inschatten, een budget voor onverwachte kosten is daarom vaak heel handig.

Jouw beurt!
Wat is het verschil tussen vaste en variabele lasten?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Amber.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp