START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Bedrijfscultuur

Een korte uitleg geven over een bedrijfscultuur is een lastige opgave.

Er zijn namelijk talloze dikke boeken over dit onderwerp geschreven. De cultuur van een bedrijf wordt ook wel ‘de ziel van de onderneming’ genoemd.

Een bedrijfscultuur is een belangrijk onderdeel van een bedrijf omdat het een grote invloed heeft op de prestaties en resultaten van een bedrijf. Wat houdt een bedrijfscultuur in? Welke invloed heeft het op een bedrijf? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!

bedrijfscultuur

Wat is een bedrijfscultuur?

De bedrijfscultuur is eigenlijk de ‘mindset’ van een bedrijf. De bedrijfscultuur heeft vooral te maken met de normen, waarden, rituelen en symbolen van een bedrijf. Het belangrijkste van een bedrijfscultuur is de manier waarop collega’s elke dag met elkaar omgaan. Hoe kleden ze zich, hoe gedragen zij zich en hoe nemen ze beslissingen. Dit zijn vaak onbewuste regels, afspraken en overtuigingen. Daarnaast zijn ook de doelen van een bedrijf een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur ontwikkelt zich door de jaren heen. Het bedrijf zal proberen om deze cultuur binnen het hele bedrijf gelijk te houden. Een bedrijfscultuur kan veranderen maar dit gaat vaak niet gemakkelijk.

Soorten bedrijfsculturen

Er zijn veel verschillende soorten bedrijfsculturen. Er zijn ook veel verschillende ideeën om deze bedrijfsculturen in te delen. Een bekend model is het model van Quinn en Rohrbaugh (1983). Met dit model kun je een bedrijfscultuur in vier typen onderverdelen.

  1. Mensgerichte dimensie – medewerkers van het bedrijf zijn het middelpunt.

  2. Resultaatgerichte dimensie – het eindproduct van het bedrijf is het belangrijkste.

  3. Beheersgerichte dimensie – het draait hier om de regels binnen het bedrijf.

  4. Innovatiegerichte dimensie – ontwikkelen van veel nieuwe diensten of producten staan centraal

Oefenvraag

Wat staat er centraal bij de beheersgerichte dimensie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ondernemerschap

Duurzaamheid

Reclame

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!