START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Etnisch profileren: wat is het?

Etnisch profileren; de tijd heb je het misschien wel eens voorbij horen komen.

Wat betekent het precies en waarom is het geen goede zaak? Mr. Chadd legt het je hieronder uit!

Uitleg

Per dag worden er een heleboel mensen staande gehouden of aangehouden door politie. Vaak gebeurt dit terecht: iemand heeft de wet overtreden en wordt daarom aangehouden. Soms gebeurt het echter dat de politie iemand aanhoudt op basis van hun uiterlijk en niet per se op basis van hun (verdachte) acties. Dit noemen we etnisch profileren. Het gaat dan vaak om de huidskleur, etniciteit of religie van die persoon.

etnisch profileren

Oorzaken en gevolgen

Etnisch profileren is natuurlijk een slechte zaak. Het komt voort uit vooroordelen waarbij een grote groep mensen onterecht op een hoop gegooid worden. Een voorbeeld kan zijn dat een donkere man in een BMW extra gecontroleerd wordt, omdat de politieagent het maar raar vindt dat een donkere man zo’n dure auto heeft. Dit is natuurlijk erg schadelijk, vervelend en oneerlijk voor de man die gecontroleerd wordt.

Ook voor de politie is etnisch profileren een slechte zaak. Het vertrouwen in de politie neemt af, omdat mensen ze kunnen gaan zien als discriminerend of racistisch.

Oplossingen

Een van de organisaties die zich inzet tegen etnisch profileren is Amnesty International. Dit is een wereldwijde organisatie die controleert of landen wel de mensenrechten volgen. Dit kan over veel onderwerpen gaan, bijvoorbeeld de doodstraf, een eerlijk proces voor gevangenen, de rechten van de LGBT-gemeenschap en dus ook het etnisch profileren. In het kort probeert Amnesty International er dus voor te zorgen dat alle mensen ter wereld eerlijk en gelijk behandeld worden.

Zo werkt de app

De politie zelf is ook hard bezig met het voorkomen en tegengaan van etnisch profileren. Alle agenten wordt geleerd hoe ze controles goed en eerlijk kunnen uitvoeren, er is een diversiteitsbeleid (bijv. meer agenten met verschillende culturele achtergronden) en klachten van burgers worden beter behandeld.

En nu jij…

Wat denk jij? Zijn er nog meer mogelijkheden om etnisch profileren tegen te gaan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Culturele verschillen

Veiligheid

Verzorgingsstaat: wat houdt dat in?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!