fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Etnisch profileren; de tijd heb je het misschien wel eens voorbij horen komen.

Wat betekent het precies en waarom is het geen goede zaak? Mr. Chadd legt het je hieronder uit!

Uitleg
Per dag worden er een heleboel mensen staande gehouden of aangehouden door politie. Vaak gebeurt dit terecht: iemand heeft de wet overtreden en wordt daarom aangehouden. Soms gebeurt het echter dat de politie iemand aanhoudt op basis van hun uiterlijk en niet per se op basis van hun (verdachte) acties. Dit noemen we etnisch profileren. Het gaat dan vaak om de huidskleur, etniciteit of religie van die persoon.
etnisch profileren
Oorzaken en gevolgen
Etnisch profileren is natuurlijk een slechte zaak. Het komt voort uit vooroordelen waarbij een grote groep mensen onterecht op een hoop gegooid worden. Een voorbeeld kan zijn dat een donkere man in een BMW extra gecontroleerd wordt, omdat de politieagent het maar raar vindt dat een donkere man zo’n dure auto heeft. Dit is natuurlijk erg schadelijk, vervelend en oneerlijk voor de man die gecontroleerd wordt.

Ook voor de politie is etnisch profileren een slechte zaak. Het vertrouwen in de politie neemt af, omdat mensen ze kunnen gaan zien als discriminerend of racistisch.

Oplossingen
Een van de organisaties die zich inzet tegen etnisch profileren is Amnesty International. Dit is een wereldwijde organisatie die controleert of landen wel de mensenrechten volgen. Dit kan over veel onderwerpen gaan, bijvoorbeeld de doodstraf, een eerlijk proces voor gevangenen, de rechten van de LGBT-gemeenschap en dus ook het etnisch profileren. In het kort probeert Amnesty International er dus voor te zorgen dat alle mensen ter wereld eerlijk en gelijk behandeld worden.

Zo werkt de app

De politie zelf is ook hard bezig met het voorkomen en tegengaan van etnisch profileren. Alle agenten wordt geleerd hoe ze controles goed en eerlijk kunnen uitvoeren, er is een diversiteitsbeleid (bijv. meer agenten met verschillende culturele achtergronden) en klachten van burgers worden beter behandeld.

En nu jij…
Wat denk jij? Zijn er nog meer mogelijkheden om etnisch profileren tegen te gaan?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp