Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Etnisch profileren: wat is het?

Etnisch profileren; de tijd heb je het misschien wel eens voorbij horen komen.

Wat betekent het precies en waarom is het geen goede zaak? Mr. Chadd legt het je hieronder uit!

Uitleg

Per dag worden er een heleboel mensen staande gehouden of aangehouden door politie. Vaak gebeurt dit terecht: iemand heeft de wet overtreden en wordt daarom aangehouden. Soms gebeurt het echter dat de politie iemand aanhoudt op basis van hun uiterlijk en niet per se op basis van hun (verdachte) acties. Dit noemen we etnisch profileren. Het gaat dan vaak om de huidskleur, etniciteit of religie van die persoon.

etnisch profileren

Oorzaken en gevolgen

Etnisch profileren is natuurlijk een slechte zaak. Het komt voort uit vooroordelen waarbij een grote groep mensen onterecht op een hoop gegooid worden. Een voorbeeld kan zijn dat een donkere man in een BMW extra gecontroleerd wordt, omdat de politieagent het maar raar vindt dat een donkere man zo’n dure auto heeft. Dit is natuurlijk erg schadelijk, vervelend en oneerlijk voor de man die gecontroleerd wordt.

Ook voor de politie is etnisch profileren een slechte zaak. Het vertrouwen in de politie neemt af, omdat mensen ze kunnen gaan zien als discriminerend of racistisch.

Oplossingen

Een van de organisaties die zich inzet tegen etnisch profileren is Amnesty International. Dit is een wereldwijde organisatie die controleert of landen wel de mensenrechten volgen. Dit kan over veel onderwerpen gaan, bijvoorbeeld de doodstraf, een eerlijk proces voor gevangenen, de rechten van de LGBT-gemeenschap en dus ook het etnisch profileren. In het kort probeert Amnesty International er dus voor te zorgen dat alle mensen ter wereld eerlijk en gelijk behandeld worden.

Zo werkt de app

De politie zelf is ook hard bezig met het voorkomen en tegengaan van etnisch profileren. Alle agenten wordt geleerd hoe ze controles goed en eerlijk kunnen uitvoeren, er is een diversiteitsbeleid (bijv. meer agenten met verschillende culturele achtergronden) en klachten van burgers worden beter behandeld.

En nu jij…

Wat denk jij? Zijn er nog meer mogelijkheden om etnisch profileren tegen te gaan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Culturele verschillen

Veiligheid

Verzorgingsstaat: wat houdt dat in?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}