fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In Nederland leven we in een verzorgingsstaat.

Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? En wat zijn de belangrijkste kenmerken?

verzorgingsstaat
In een verzorgingsstaat zorgt de overheid voor welvaart en welzijn voor alle burgers in de samenleving. Met welvaart bedoelen we dat mensen voldoende inkomen krijgen om van te kunnen leven en met welzijn gaat het om de gezondheid van mensen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op drie onderwerpen:

  • Sociale zekerheid
  • Onderwijs
  • Gezondheidszorg


Sociale zekerheid
Het eerste onderdeel van een verzorgingsstaat is de sociale zekerheid. In sommige gevallen is het nemen van een verzekering vrijwillig, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en je een reisverzekering afsluit. Echter verplicht de overheid mensen als het ware om zich te verzekeren tegen enkele risico’s zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en hoge ziektekosten. Dit noemen we sociale verzekeringen. Wanneer iemand dan werkloos raakt of niet meer kan werken dan ontvangt diegene een uitkering. Maar ook wanneer iemand met pensioen gaat, ontvangt hij/zij een uitkering: de AOW-uitkering. Naast sociale verzekeringen bestaan er ook sociale voorzieningen. Terwijl sociale verzekeringen worden betaald uit premieopbrengsten (opbrengsten uit het betalen van verzekeringen), worden sociale voorzieningen betaald uit belastingopbrengsten. Dit is bedoeld voor mensen die de verzekeringen zelf niet kunnen betalen. Een voorbeeld hiervan is de Algemene Bijstandswet.
De overheid bepaalt hiervoor de regels en deze zijn vastgelegd in allerlei wetten.

Zo werkt de app

Onderwijs
Het tweede puntje is onderwijs. In Nederland zorgt de overheid er bijvoorbeeld voor dat onderwijs toegankelijk is voor iedereen. De overheid draagt onder andere bij aan de lonen voor docenten en de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast bestaat er ook een leerplicht voor alle kinderen tussen de vijf en zestien jaar oud. Vervolgens is er nog een gedeeltelijke leerplicht voor kinderen tussen de zestien en achttien jaar die nog geen diploma hebben gehaald.

Gezondheidszorg
Een andere taak van de overheid is om ervoor te zorgen dat iedereen die zowel fysieke als psychische hulp nodig heeft dit ook kan krijgen. Dit is ook weer verbonden met de sociale verzekeringen. Mensen zijn hierdoor namelijk verzekerd tegen hoge ziektekosten. Bovendien betaalt de overheid ook weer mee aan de lonen van onder andere ziekenhuispersoneel en ziet de overheid er op toe dat er genoeg ziekenhuizen in Nederland zijn.

Oefenvraag:
Wat is het verschil tussen sociale verzekeringen en sociale voorzieningen?


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp