Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Verzorgingsstaat: wat houdt dat in?

In Nederland leven we in een verzorgingsstaat.

Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? En wat zijn de belangrijkste kenmerken?

verzorgingsstaat

In een verzorgingsstaat zorgt de overheid voor welvaart en welzijn voor alle burgers in de samenleving. Met welvaart bedoelen we dat mensen voldoende inkomen krijgen om van te kunnen leven en met welzijn gaat het om de gezondheid van mensen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op drie onderwerpen:

  • Sociale zekerheid
  • Onderwijs
  • Gezondheidszorg

Sociale zekerheid

Het eerste onderdeel van een verzorgingsstaat is de sociale zekerheid. In sommige gevallen is het nemen van een verzekering vrijwillig, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en je een reisverzekering afsluit. Echter verplicht de overheid mensen als het ware om zich te verzekeren tegen enkele risico’s zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en hoge ziektekosten. Dit noemen we sociale verzekeringen. Wanneer iemand dan werkloos raakt of niet meer kan werken dan ontvangt diegene een uitkering. Maar ook wanneer iemand met pensioen gaat, ontvangt hij/zij een uitkering: de AOW-uitkering. Naast sociale verzekeringen bestaan er ook sociale voorzieningen. Terwijl sociale verzekeringen worden betaald uit premieopbrengsten (opbrengsten uit het betalen van verzekeringen), worden sociale voorzieningen betaald uit belastingopbrengsten. Dit is bedoeld voor mensen die de verzekeringen zelf niet kunnen betalen. Een voorbeeld hiervan is de Algemene Bijstandswet.

De overheid bepaalt hiervoor de regels en deze zijn vastgelegd in allerlei wetten.

Zo werkt de app

Onderwijs

Het tweede puntje is onderwijs. In Nederland zorgt de overheid er bijvoorbeeld voor dat onderwijs toegankelijk is voor iedereen. De overheid draagt onder andere bij aan de lonen voor docenten en de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast bestaat er ook een leerplicht voor alle kinderen tussen de vijf en zestien jaar oud. Vervolgens is er nog een gedeeltelijke leerplicht voor kinderen tussen de zestien en achttien jaar die nog geen diploma hebben gehaald.

Gezondheidszorg

Een andere taak van de overheid is om ervoor te zorgen dat iedereen die zowel fysieke als psychische hulp nodig heeft dit ook kan krijgen. Dit is ook weer verbonden met de sociale verzekeringen. Mensen zijn hierdoor namelijk verzekerd tegen hoge ziektekosten. Bovendien betaalt de overheid ook weer mee aan de lonen van onder andere ziekenhuispersoneel en ziet de overheid er op toe dat er genoeg ziekenhuizen in Nederland zijn.

Oefenvraag :

Wat is het verschil tussen sociale verzekeringen en sociale voorzieningen?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}