START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

CO2 oplossingen: welke oplossingen zijn er en hoe goed werken ze?

CO2 oplossingen: welke oplossingen zijn er en hoe goed werken ze?

De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat er klimaatverandering plaatsvindt, de aarde warmt op. Een van de gassen die ervoor zorgt dat de aarde opwarmt is CO2. Mensen produceren veel CO2 waardoor de aarde opwarmt. Als we dus willen voorkomen dat de aarde verder opwarmt, moeten we zorgen dat er minder CO2 in de lucht komt. Er zijn twee manieren waarop we dat kunnen doen, we kunnen minder CO2 gaan produceren of we kunnen CO2 uit de lucht gaan halen.

co2 oplossingen

Minder CO2 produceren

Het meeste CO2 wordt geproduceerd tijdens het opwekken van energie. Nu gebruiken we voor het opwekken van energie vaak fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas. Bij het verbranden daarvan komt veel CO2 vrij. We willen natuurlijk wel energie blijven gebruiken, dus we moeten op zoek naar andere manieren om energie op te wekken waarbij minder CO2 vrijkomt. Dat kan bijvoorbeeld door zonnepanelen, windmolens, waterturbines of kernenergie.

Er zijn nog heel veel andere manieren om minder CO2 uit te stoten. Bij het verbranden van benzine of diesel komt bijvoorbeeld ook veel CO2 vrij. We zouden dus minder kunnen gaan rijden met de auto of we kunnen met een elektrische auto gaan rijden. Ook vliegtuigen produceren veel CO2 om te kunnen vliegen. Door minder te gaan vliegen komt er dus ook minder CO2 vrij.

Opslaan van CO2 in de grond

Bij het opwekken van energie komt veel CO2 vrij, we kunnen de CO2 gewoon de lucht in spuiten maar we kunnen het ook opvangen. Het opgevangen CO2 kunnen we dan opslaan onder de grond. Op veel plekken in Nederland is aardgas uit de grond gehaald, daardoor zitten er holle ruimtes. Die ruimtes zouden we kunnen vullen met CO2, zo komt er minder CO2 in de lucht terecht.

Olivijn

Olivijn is een mineraal dat voorkomt in de grond. Olivijn is een basisch materiaal, het kan dus reageren met een zuur. CO2 is een zuur. Olivijn kan dus binden met CO2 waardoor de CO2 uit de lucht gaat.

Opslag in planten

Een andere, tijdelijke, vorm van CO2 opslag is in planten. In Nederland hebben we heel veel kassen waar groente en fruit wordt gemaakt. Om te groeien hebben planten veel CO2 nodig. Om de planten sneller te laten groeien, zorgen de tuinbouwers dat er in de kassen meer CO2 aanwezig is dan in normale lucht. Die CO2 moet natuurlijk ergens vandaan komen, bijvoorbeeld van energiecentrales. Zo komt de CO2 dus niet in de lucht maar gaat het naar de planten toe.

Test jezelf met deze oefenvraag:

Welke oplossing denk jij dat het beste werkt?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Glastuinbouw en energie

Kernfusie

Biobrandstoffen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!