fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Kernfusie

Kernfusie is het samenvoegen van de kernen van twee atomen om samen één nieuw atoom te vormen.

Kernfusie levert bij lichte elementen, zoals waterstof, energie op. Bij zwaardere elementen, zoals ijzer, kost de reactie juist energie. Kernfusie vindt heel veel plaats in sterren, zij halen al hun energie uit kernfusie.

Kernfusie
Kernfusie in sterren
In sterren vindt vooral kernfusie van waterstof plaats. Een deuterium, dat is waterstof met een neutron en een positron in de kern, gaat dan samen met tritium, waterstof met twee neutronen en een positron in de kern. Bij deze reactie ontstaat er een heliummolecuul, een neutron en energie. Bij het fuseren van kernen vindt annihilatie plaats, dat is als een deeltje en een antideeltje tegen elkaar aanbotsen. Zowel het antideeltje als het deetje verdwijnen dan en worden omgezet in energie.
Kernfusie
Omstandigheden
Onder de normale omstandigheden op aarde kan geen kernfusie plaatsvinden. Om kernfusie te laten plaatsvinden heb je een hele hoge temperatuur, het moet wel honderden miljoenen graden zijn. Als de temperatuur heel hoog is, gaan de deeltjes heel snel bewegen, waardoor ze veel energie hebben. Als de deeltjes dan met hoge snelheid op elkaar botsen, kunnen de kernen fuseren. Daarnaast is ook een hoge druk nodig. Als je iets verwarmt, zet het namelijk meestal uit, de dichtheid wordt lager. Dit is niet handig als je de deeltjes op elkaar wil laten botsen, want de kans dat ze elkaar tegenkomen wordt kleiner als er minder druk is.

Zo werkt de app

Kernfusie op aarde
Kernfusie is een hele schone manier van energie opwekken. Er komt geen radioactief afval bij vrij zoals bij kernsplijting. Daarnaast komt er veel energie vrij terwijl je maar een kleine hoeveelheid brandstof nodig hebt. Zoals je net gelezen hebt moeten de druk en de temperatuur wel heel hoog zijn om kernfusie te laten plaatsvinden. Om de druk en de temperatuur zo hoog te krijgen, is heel veel energie nodig, veel meer energie dan dat de kernfusie oplevert. Kernfusie op aarde kost nu dus nog meer energie dan dat het opbrengt.

Oefenvraag
Welk element wordt het meest gebruikt voor kernfusie in sterren? En welk element wordt gebruikt bij kernfusie op aarde?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp