Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Kernfusie

Kernfusie

Kernfusie is het samenvoegen van de kernen van twee atomen om samen één nieuw atoom te vormen.

Kernfusie levert bij lichte elementen, zoals waterstof, energie op. Bij zwaardere elementen, zoals ijzer, kost de reactie juist energie. Kernfusie vindt heel veel plaats in sterren, zij halen al hun energie uit kernfusie.

Kernfusie

Kernfusie in sterren

In sterren vindt vooral kernfusie van waterstof plaats. Een deuterium, dat is waterstof met een neutron en een positron in de kern, gaat dan samen met tritium, waterstof met twee neutronen en een positron in de kern. Bij deze reactie ontstaat er een heliummolecuul, een neutron en energie. Bij het fuseren van kernen vindt annihilatie plaats, dat is als een deeltje en een antideeltje tegen elkaar aanbotsen. Zowel het antideeltje als het deetje verdwijnen dan en worden omgezet in energie.

Kernfusie

Omstandigheden

Onder de normale omstandigheden op aarde kan geen kernfusie plaatsvinden. Om kernfusie te laten plaatsvinden heb je een hele hoge temperatuur, het moet wel honderden miljoenen graden zijn. Als de temperatuur heel hoog is, gaan de deeltjes heel snel bewegen, waardoor ze veel energie hebben. Als de deeltjes dan met hoge snelheid op elkaar botsen, kunnen de kernen fuseren. Daarnaast is ook een hoge druk nodig. Als je iets verwarmt, zet het namelijk meestal uit, de dichtheid wordt lager. Dit is niet handig als je de deeltjes op elkaar wil laten botsen, want de kans dat ze elkaar tegenkomen wordt kleiner als er minder druk is.

Zo werkt de app

Kernfusie op aarde

Kernfusie is een hele schone manier van energie opwekken. Er komt geen radioactief afval bij vrij zoals bij kernsplijting. Daarnaast komt er veel energie vrij terwijl je maar een kleine hoeveelheid brandstof nodig hebt. Zoals je net gelezen hebt moeten de druk en de temperatuur wel heel hoog zijn om kernfusie te laten plaatsvinden. Om de druk en de temperatuur zo hoog te krijgen, is heel veel energie nodig, veel meer energie dan dat de kernfusie oplevert. Kernfusie op aarde kost nu dus nog meer energie dan dat het opbrengt.

Oefenvraag

Welk element wordt het meest gebruikt voor kernfusie in sterren? En welk element wordt gebruikt bij kernfusie op aarde?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

CO2 oplossingen: welke oplossingen zijn er en hoe goed werken ze?

Biobrandstoffen

Glastuinbouw en energie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}