Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Dominante cultuur, subcultuur en tegencultuur

Dominante cultuur, subcultuur en tegencultuur; het zijn begrippen die jij waarschijnlijk meer dan eens gehoord hebt in je les maatschappijleer.

Wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

De normen, waarden en gewoonten van een grote groep mensen bij elkaar noemen we een cultuur. We maken bij al die culturen onderscheid tussen drie groepen:

Dominante cultuur

De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur. Typische dingen die bij deze cultuur horen zijn bijvoorbeeld Sinterklaas, Koningsdag, maar ook normen en waarden zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting etc..

dominante cultuur en subcultuur

Subcultuur

Binnen een dominante cultuur vind je meerdere subculturen. Dit zijn kleinere groepen mensen die veel dingen gemeen hebben met de dominante cultuur, maar ook op een aantal punten verschillen. Denk maar eens in Nederland aan mensen uit Brabant; ze delen een heleboel normen, waarden en gewoontes met de rest van Nederland, maar hebben ook hun eigen gewoontes, zoals carnaval vieren.

Een ander voorbeeld zijn skaters. Zij hebben een andere levensstijl dan de meeste jongeren, dus ook hen kan je zien als een subcultuur.

Een subcultuur kan om verschillende redenen afwijken van de dominante cultuur, bijvoorbeeld door etniciteit, religie of, zoals met skaters, een bepaalde levensstijl/hobby.

Iedereen behoort dus eigenlijk tot bepaalde subculturen; je kan bijvoorbeeld christelijk (1) en een enorme Ajax-supporter (2) zijn.

Zo werkt de app

Tegencultuur

Tenslotte zijn er ook nog tegenculturen. Dit zijn culturen die zich verzetten tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur. Denk hierbij aan de feministen (tegen de achtergestelde positie van de vrouw) of dierenactivisten (tegen de slechte zorg voor dieren).

Waar subculturen dus gewoon samen kunnen gaan met de dominante cultuur in een land, lukt dat niet met tegenculturen. Die vechten namelijk duidelijk tegen de dominante cultuur!

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met de verschillende soorten culturen? Doe dan onderstaande opdrachten!

  1. Noem nog 3 kenmerken van de dominante cultuur in Nederland.
  2. Noem 2 andere subculturen in Nederland en geef voorbeelden van hun verschillen met de dominante cultuur.
  3. Noem 2 andere tegenculturen in Nederland en geef aan tegen welk deel van de dominante cultuur ze vechten.

Samenvatting

De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Subculturen zijn kleinere groepen mensen die veel dingen gemeen hebben met de dominante cultuur, maar ook op een aantal punten verschillen. Tegenculturen verzetten zich tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur.

Toch nog vragen over cultuur in alle soorten en maten? Check dan deze pagina voor extra hulp!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Pluriforme samenleving

Religie

Normen en waarden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}