START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Dominante cultuur, subcultuur en tegencultuur

Dominante cultuur, subcultuur en tegencultuur; het zijn begrippen die jij waarschijnlijk meer dan eens gehoord hebt in je les maatschappijleer.

Wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

De normen, waarden en gewoonten van een grote groep mensen bij elkaar noemen we een cultuur. We maken bij al die culturen onderscheid tussen drie groepen:

Dominante cultuur

De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur. Typische dingen die bij deze cultuur horen zijn bijvoorbeeld Sinterklaas, Koningsdag, maar ook normen en waarden zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting etc..

dominante cultuur en subcultuur

Subcultuur

Binnen een dominante cultuur vind je meerdere subculturen. Dit zijn kleinere groepen mensen die veel dingen gemeen hebben met de dominante cultuur, maar ook op een aantal punten verschillen. Denk maar eens in Nederland aan mensen uit Brabant; ze delen een heleboel normen, waarden en gewoontes met de rest van Nederland, maar hebben ook hun eigen gewoontes, zoals carnaval vieren.

Een ander voorbeeld zijn skaters. Zij hebben een andere levensstijl dan de meeste jongeren, dus ook hen kan je zien als een subcultuur.

Een subcultuur kan om verschillende redenen afwijken van de dominante cultuur, bijvoorbeeld door etniciteit, religie of, zoals met skaters, een bepaalde levensstijl/hobby.

Iedereen behoort dus eigenlijk tot bepaalde subculturen; je kan bijvoorbeeld christelijk (1) en een enorme Ajax-supporter (2) zijn.

Zo werkt de app

Tegencultuur

Tenslotte zijn er ook nog tegenculturen. Dit zijn culturen die zich verzetten tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur. Denk hierbij aan de feministen (tegen de achtergestelde positie van de vrouw) of dierenactivisten (tegen de slechte zorg voor dieren).

Waar subculturen dus gewoon samen kunnen gaan met de dominante cultuur in een land, lukt dat niet met tegenculturen. Die vechten namelijk duidelijk tegen de dominante cultuur!

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met de verschillende soorten culturen? Doe dan onderstaande opdrachten!

  1. Noem nog 3 kenmerken van de dominante cultuur in Nederland.
  2. Noem 2 andere subculturen in Nederland en geef voorbeelden van hun verschillen met de dominante cultuur.
  3. Noem 2 andere tegenculturen in Nederland en geef aan tegen welk deel van de dominante cultuur ze vechten.

Samenvatting

De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Subculturen zijn kleinere groepen mensen die veel dingen gemeen hebben met de dominante cultuur, maar ook op een aantal punten verschillen. Tegenculturen verzetten zich tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur.

Toch nog vragen over cultuur in alle soorten en maten? Check dan deze pagina voor extra hulp!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Pluriforme samenleving

Religie

Normen en waarden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!