fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Dominante cultuur, subcultuur en tegencultuur; het zijn begrippen die jij waarschijnlijk meer dan eens gehoord hebt in je les maatschappijleer.

Wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!


De normen, waarden en gewoonten van een grote groep mensen bij elkaar noemen we een cultuur. We maken bij al die culturen onderscheid tussen drie groepen:

Dominante cultuur
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur. Typische dingen die bij deze cultuur horen zijn bijvoorbeeld Sinterklaas, Koningsdag, maar ook normen en waarden zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting etc..
dominante cultuur en subcultuur
Subcultuur
Binnen een dominante cultuur vind je meerdere subculturen. Dit zijn kleinere groepen mensen die veel dingen gemeen hebben met de dominante cultuur, maar ook op een aantal punten verschillen. Denk maar eens in Nederland aan mensen uit Brabant; ze delen een heleboel normen, waarden en gewoontes met de rest van Nederland, maar hebben ook hun eigen gewoontes, zoals carnaval vieren.
Een ander voorbeeld zijn skaters. Zij hebben een andere levensstijl dan de meeste jongeren, dus ook hen kan je zien als een subcultuur.

Een subcultuur kan om verschillende redenen afwijken van de dominante cultuur, bijvoorbeeld door etniciteit, religie of, zoals met skaters, een bepaalde levensstijl/hobby.
Iedereen behoort dus eigenlijk tot bepaalde subculturen; je kan bijvoorbeeld christelijk (1) en een enorme Ajax-supporter (2) zijn.

Zo werkt de app

Tegencultuur
Tenslotte zijn er ook nog tegenculturen. Dit zijn culturen die zich verzetten tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur. Denk hierbij aan de feministen (tegen de achtergestelde positie van de vrouw) of dierenactivisten (tegen de slechte zorg voor dieren).
Waar subculturen dus gewoon samen kunnen gaan met de dominante cultuur in een land, lukt dat niet met tegenculturen. Die vechten namelijk duidelijk tegen de dominante cultuur!

En nu jij!
Wil jij nog even oefenen met de verschillende soorten culturen? Doe dan onderstaande opdrachten!

  1. Noem nog 3 kenmerken van de dominante cultuur in Nederland.
  2. Noem 2 andere subculturen in Nederland en geef voorbeelden van hun verschillen met de dominante cultuur.
  3. Noem 2 andere tegenculturen in Nederland en geef aan tegen welk deel van de dominante cultuur ze vechten.

Samenvatting

De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Subculturen zijn kleinere groepen mensen die veel dingen gemeen hebben met de dominante cultuur, maar ook op een aantal punten verschillen. Tegenculturen verzetten zich tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur.

Toch nog vragen over cultuur in alle soorten en maten? Check dan deze pagina voor extra hulp!
Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp