Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Pluriforme samenleving

Nederland is een pluriforme samenleving, wie weet heb je er wel eens van gehoord!

Wat betekent dat precies? Hieronder leggen we het je uit!

pluriforme samenleving

Betekenis

‘Pluri-’ betekent ‘veel’. Het woord ‘-form’ betekent vormen of vormig. Gezamenlijk kun je dus zeggen dat pluriform ‘veelvormig’ betekent. Dit is eigenlijk ook precies wat het betekent als je het in de context van maatschappijleer plaatst.

Een pluriforme samenleving is een samenleving waarin verschillende groepen mensen met elkaar samenleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende religieuze groepen die in een samenleving aanwezig zijn of groepen mensen van verschillende etniciteiten. Deze mensen hebben natuurlijk verschillende culturen, gewoontes en dergelijke.

Nederland is hier een perfect voorbeeld van! In ons land wonen christenen, moslims, joden zonder grote problemen bij elkaar, wat laat zien dat we in Nederland heel tolerant (=respectvol) zijn naar andere geloven toe. Ook wonen hier mensen uit veel verschillende landen en continenten, van Aziaten tot Afro-Amerikanen.

Zo werkt de app

Voor de politiek heeft deze pluriforme samenleving natuurlijk ook gevolgen. Verschillende groepen mensen hebben verschillende culturen, gewoontes en dergelijke. Voor de politiek is het een taak om te zorgen dat al deze culturen eerlijk en gelijk behandeld worden. Het mag niet zo zijn dat blanke Nederlanders bijvoorbeeld meer rechten hebben dan donkere Nederlanders. Daar moet goed op gelet worden!

En nu jij!

  • Wil jij nog even oefenen met het begrip pluriforme samenleving? Leg dan uit waarom het dorp of de stad waarin jij woont ook pluriform is.
  • Welke verschillende geloven / etniciteiten etc. zijn er aanwezig?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Religie

Dominante cultuur, subcultuur en tegencultuur

Sociale cohesie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}