fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Nederland is een pluriforme samenleving, wie weet heb je er wel eens van gehoord!

Wat betekent dat precies? Hieronder leggen we het je uit!

pluriforme samenleving

Betekenis
‘Pluri-’ betekent ‘veel’. Het woord ‘-form’ betekent vormen of vormig. Gezamenlijk kun je dus zeggen dat pluriform ‘veelvormig’ betekent. Dit is eigenlijk ook precies wat het betekent als je het in de context van maatschappijleer plaatst.

Een pluriforme samenleving is een samenleving waarin verschillende groepen mensen met elkaar samenleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende religieuze groepen die in een samenleving aanwezig zijn of groepen mensen van verschillende etniciteiten. Deze mensen hebben natuurlijk verschillende culturen, gewoontes en dergelijke.


Nederland is hier een perfect voorbeeld van! In ons land wonen christenen, moslims, joden zonder grote problemen bij elkaar, wat laat zien dat we in Nederland heel tolerant (=respectvol) zijn naar andere geloven toe. Ook wonen hier mensen uit veel verschillende landen en continenten, van Aziaten tot Afro-Amerikanen.

Zo werkt de app

Voor de politiek heeft deze pluriforme samenleving natuurlijk ook gevolgen. Verschillende groepen mensen hebben verschillende culturen, gewoontes en dergelijke. Voor de politiek is het een taak om te zorgen dat al deze culturen eerlijk en gelijk behandeld worden. Het mag niet zo zijn dat blanke Nederlanders bijvoorbeeld meer rechten hebben dan donkere Nederlanders. Daar moet goed op gelet worden!

En nu jij!

  • Wil jij nog even oefenen met het begrip pluriforme samenleving? Leg dan uit waarom het dorp of de stad waarin jij woont ook pluriform is.
  • Welke verschillende geloven / etniciteiten etc. zijn er aanwezig? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp