fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het hebben van een eigen huis kost veel geld, dat geldt zowel voor het kopen van een huis maar zeker ook voor de belastingen die daarbij kopen.

Een voorbeeld van zo’n belasting is het eigenwoningforfait.

Maar wat is dit precies en hoe bereken je hoeveel je hieraan kwijt bent? Mr. Chadd legt het je allemaal uit!

eigenwoningforfait
Wat is het?

Als je een eigen woning hebt bouw je hiermee vermogen op. Hierdoor profiteert iemand met een eigen woning veel meer van zijn/haar woning dan iemand die een woning huurt. De belastingdienst wil daarom dat mensen met een eigen woning een bepaald bedrag bij het belastbaar inkomen op gaan tellen, dit wordt het eigenwoningforfait genoemd.

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de woning, maar hoe bereken je dit nou eigenlijk? Welk percentage is afhankelijk van de waarde van de woning. Als je woning bijvoorbeeld niet meer waard is dan €12.500 op dit moment, dan is je eigenwoningforfait 0%. Als je woning meer waard is dan €12.500 maar niet meer waard is dan 25.000 is je eigenwoningforfait 0,25%. Hoewel de meeste huizen meer waard zullen zijn wordt er op deze manier ook met vakantiewoningen rekening gehouden.
Hoe bereken je het eigenwoningforfait?

De percentages die je nodig hebt zijn te vinden op de site van de belastingdienst en willen wel eens veranderen. Als de WOZ-waarde van de woning bijvoorbeeld €290.000 euro is, is in 2019 het percentage voor de eigenwoningforfait 0,65%, dit zal voor de meeste huiseigenaren het percentage zijn.

  • Je berekent je eigenwoningforfait dan door: €290.000 x 0,0065 = €1885.
    Deze €1885 wordt bij het inkomen opgeteld en daar betaalt men dan uiteindelijk belasting over. Bij de belastingaangifte wordt dit allemaal automatisch voor je uitgerekend als je de gegevens goed hebt ingevuld.

Wat als?

  • Je bijvoorbeeld je huis verkocht hebt en je gaat een nieuw huis kopen. Geen zorgen, het online aangifteprogramma van de belastingdienst berekent dan automatisch het eigenwoningforfait van zowel het oude- als het nieuwe huis over de periode dat jij er hebt gewoond. Je hoeft dit dus niet zelf allemaal te berekenen.
  • Ook kan het zo zijn dat je helemaal geen eigenwoningforfait hebt. Als je bijvoorbeeld nog maar een kleine eigenwoningschuld hebt zijn je aftrekbare kosten meestal lager dan het eigenwoningforfait. In dit geval heb je recht op een extra aftrekpost omdat je weinig of geen eigenwoningschuld meer hebt. Deze aftrekpost is meestal gelijk aan het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten voor de eigen woning, zoals de rente.

    Nog wat extra hulp nodig voor M&O/Bedrijfseconomie? In onze Mr. Chadd app of bijlessen helpen we je graag!Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp