START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is een eigenwoningforfait en hoe bereken je dit?

Het hebben van een eigen huis kost veel geld, dat geldt zowel voor het kopen van een huis maar zeker ook voor de belastingen die daarbij kopen.

Een voorbeeld van zo’n belasting is het eigenwoningforfait.

Maar wat is dit precies en hoe bereken je hoeveel je hieraan kwijt bent? Mr. Chadd legt het je allemaal uit!

eigenwoningforfait

Wat is het?

Als je een eigen woning hebt bouw je hiermee vermogen op. Hierdoor profiteert iemand met een eigen woning veel meer van zijn/haar woning dan iemand die een woning huurt. De belastingdienst wil daarom dat mensen met een eigen woning een bepaald bedrag bij het belastbaar inkomen op gaan tellen, dit wordt het eigenwoningforfait genoemd.

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de woning, maar hoe bereken je dit nou eigenlijk? Welk percentage is afhankelijk van de waarde van de woning. Als je woning bijvoorbeeld niet meer waard is dan €12.500 op dit moment, dan is je eigenwoningforfait 0%. Als je woning meer waard is dan €12.500 maar niet meer waard is dan 25.000 is je eigenwoningforfait 0,25%. Hoewel de meeste huizen meer waard zullen zijn wordt er op deze manier ook met vakantiewoningen rekening gehouden.

Hoe bereken je het eigenwoningforfait?

De percentages die je nodig hebt zijn te vinden op de site van de belastingdienst en willen wel eens veranderen. Als de WOZ-waarde van de woning bijvoorbeeld €290.000 euro is, is in 2019 het percentage voor de eigenwoningforfait 0,65%, dit zal voor de meeste huiseigenaren het percentage zijn.

  • Je berekent je eigenwoningforfait dan door: €290.000 x 0,0065 = €1885.

Deze €1885 wordt bij het inkomen opgeteld en daar betaalt men dan uiteindelijk belasting over. Bij de belastingaangifte wordt dit allemaal automatisch voor je uitgerekend als je de gegevens goed hebt ingevuld.

Wat als?

  • Je bijvoorbeeld je huis verkocht hebt en je gaat een nieuw huis kopen. Geen zorgen, het online aangifteprogramma van de belastingdienst berekent dan automatisch het eigenwoningforfait van zowel het oude- als het nieuwe huis over de periode dat jij er hebt gewoond. Je hoeft dit dus niet zelf allemaal te berekenen.
  • Ook kan het zo zijn dat je helemaal geen eigenwoningforfait hebt. Als je bijvoorbeeld nog maar een kleine eigenwoningschuld hebt zijn je aftrekbare kosten meestal lager dan het eigenwoningforfait. In dit geval heb je recht op een extra aftrekpost omdat je weinig of geen eigenwoningschuld meer hebt. Deze aftrekpost is meestal gelijk aan het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten voor de eigen woning, zoals de rente.

Nog wat extra hulp nodig voor M&O/Bedrijfseconomie? In onze Mr. Chadd app of bijlessen helpen we je graag!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aftrekposten: wat zijn het?

Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?

Een spaarhypotheek: wat is het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!