START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Aftrekposten: wat zijn het?

Belasting wordt door de overheid voor verschillende doelen gebruikt.

Natuurlijk om geld te verdienen om alles wat de staat moet regelen te kunnen betalen, maar ook om bepaald gedrag te stimuleren. Dat wordt gedaan door middel van aftrekposten.

Wat het zijn en hoe ze gebruikt worden lees je hier!

aftrekposten

Belastingsysteem

We beginnen dit artikel met een korte samenvatting van het belastingsysteem, klik hier voor een uitgebreidere uitleg. In het kort zijn de belastingen zo geregeld dat je bruto-inkomen wordt genomen en dat hier door middel van een schijvensysteem belastingen over worden geheven, steeds een schijf verder waardoor je procentueel meer belasting betaalt als je meer geld verdiend.

Aftrekposten kunnen erg belangrijk en voordelig zijn, deze verlagen namelijk je belastbaar inkomen. Een versimpeld voorbeeld om aan te geven wat we bedoelen: stel dat je €40.000 verdient en voor €5.000 aan aftrekposten hebt. Deze aftrekposten zorgen ervoor dat je belastbaar inkomen verlaagd wordt naar €35.000. Omdat je bij zo’n belastbaar inkomen in een schijftarief van 40,8% valt betekent dit dat je €5.000 * 40.8% = €2.040 besparing op je belasting. Zo zie je dat het hebben en gebruik maken van aftrekposten je best veel geld kan schelen!

Zo werkt de app

Gedrag stimuleren

Maar hoe kom je nu aan zulke aftrekposten? Die liggen niet voor het oprapen. De overheid gebruikt ze om goed gedrag van mensen te stimuleren. Een goed voorbeeld is de hypotheekrenteaftrek, dat is een aftrekpost die wordt berekend op basis van de rente voor je hypotheek. Op deze manier probeert de overheid mensen ertoe te verleiden om een eigen huis te kopen (daar heb je namelijk vaak een hypotheek voor nodig) in plaats van te huren.

Nog een ander voorbeeld is een aftrekpost waarbij je geld dat je gebruikt voor bijscholing (extra studeren wanneer je al aan het werk bent) mag aftrekken van de belasting. De overheid geeft dit voordeeltje weg zodat ze hopen dat mensen meer gaan studeren. Mensen die meer gestudeerd hebben gaan waarschijnlijk ook meer verdienen en dit verdient de overheid dan weer heel makkelijk terug met andere belastingen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Een spaarhypotheek: wat is het?

Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?

Wat is een eigenwoningforfait en hoe bereken je dit?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!