fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Belasting wordt door de overheid voor verschillende doelen gebruikt.

Natuurlijk om geld te verdienen om alles wat de staat moet regelen te kunnen betalen, maar ook om bepaald gedrag te stimuleren. Dat wordt gedaan door middel van aftrekposten.

Wat het zijn en hoe ze gebruikt worden lees je hier!

aftrekposten
Belastingsysteem
We beginnen dit artikel met een korte samenvatting van het belastingsysteem, klik hier voor een uitgebreidere uitleg. In het kort zijn de belastingen zo geregeld dat je bruto-inkomen wordt genomen en dat hier door middel van een schijvensysteem belastingen over worden geheven, steeds een schijf verder waardoor je procentueel meer belasting betaalt als je meer geld verdiend.

Aftrekposten kunnen erg belangrijk en voordelig zijn, deze verlagen namelijk je belastbaar inkomen. Een versimpeld voorbeeld om aan te geven wat we bedoelen: stel dat je €40.000 verdient en voor €5.000 aan aftrekposten hebt. Deze aftrekposten zorgen ervoor dat je belastbaar inkomen verlaagd wordt naar €35.000. Omdat je bij zo’n belastbaar inkomen in een schijftarief van 40,8% valt betekent dit dat je €5.000 * 40.8% = €2.040 besparing op je belasting. Zo zie je dat het hebben en gebruik maken van aftrekposten je best veel geld kan schelen!

Zo werkt de app

Gedrag stimuleren
Maar hoe kom je nu aan zulke aftrekposten? Die liggen niet voor het oprapen. De overheid gebruikt ze om goed gedrag van mensen te stimuleren. Een goed voorbeeld is de hypotheekrenteaftrek, dat is een aftrekpost die wordt berekend op basis van de rente voor je hypotheek. Op deze manier probeert de overheid mensen ertoe te verleiden om een eigen huis te kopen (daar heb je namelijk vaak een hypotheek voor nodig) in plaats van te huren.

Nog een ander voorbeeld is een aftrekpost waarbij je geld dat je gebruikt voor bijscholing (extra studeren wanneer je al aan het werk bent) mag aftrekken van de belasting. De overheid geeft dit voordeeltje weg zodat ze hopen dat mensen meer gaan studeren. Mensen die meer gestudeerd hebben gaan waarschijnlijk ook meer verdienen en dit verdient de overheid dan weer heel makkelijk terug met andere belastingen.


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp