Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Aftrekposten: wat zijn het?

Belasting wordt door de overheid voor verschillende doelen gebruikt.

Natuurlijk om geld te verdienen om alles wat de staat moet regelen te kunnen betalen, maar ook om bepaald gedrag te stimuleren. Dat wordt gedaan door middel van aftrekposten.

Wat het zijn en hoe ze gebruikt worden lees je hier!

aftrekposten

Belastingsysteem

We beginnen dit artikel met een korte samenvatting van het belastingsysteem, klik hier voor een uitgebreidere uitleg. In het kort zijn de belastingen zo geregeld dat je bruto-inkomen wordt genomen en dat hier door middel van een schijvensysteem belastingen over worden geheven, steeds een schijf verder waardoor je procentueel meer belasting betaalt als je meer geld verdiend.

Aftrekposten kunnen erg belangrijk en voordelig zijn, deze verlagen namelijk je belastbaar inkomen. Een versimpeld voorbeeld om aan te geven wat we bedoelen: stel dat je €40.000 verdient en voor €5.000 aan aftrekposten hebt. Deze aftrekposten zorgen ervoor dat je belastbaar inkomen verlaagd wordt naar €35.000. Omdat je bij zo’n belastbaar inkomen in een schijftarief van 40,8% valt betekent dit dat je €5.000 * 40.8% = €2.040 besparing op je belasting. Zo zie je dat het hebben en gebruik maken van aftrekposten je best veel geld kan schelen!

Zo werkt de app

Gedrag stimuleren

Maar hoe kom je nu aan zulke aftrekposten? Die liggen niet voor het oprapen. De overheid gebruikt ze om goed gedrag van mensen te stimuleren. Een goed voorbeeld is de hypotheekrenteaftrek, dat is een aftrekpost die wordt berekend op basis van de rente voor je hypotheek. Op deze manier probeert de overheid mensen ertoe te verleiden om een eigen huis te kopen (daar heb je namelijk vaak een hypotheek voor nodig) in plaats van te huren.

Nog een ander voorbeeld is een aftrekpost waarbij je geld dat je gebruikt voor bijscholing (extra studeren wanneer je al aan het werk bent) mag aftrekken van de belasting. De overheid geeft dit voordeeltje weg zodat ze hopen dat mensen meer gaan studeren. Mensen die meer gestudeerd hebben gaan waarschijnlijk ook meer verdienen en dit verdient de overheid dan weer heel makkelijk terug met andere belastingen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Een spaarhypotheek: wat is het?

Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?

Wat is een eigenwoningforfait en hoe bereken je dit?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}