Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?

Annuïteitenhypotheken zijn tegenwoordig een veel gebruikte vorm van geld lenen om je huis te kunnen betalen.

Het belangrijkste kenmerk van een annuïteitenhypotheek is dat je elk jaar precies hetzelfde bedrag betaalt aan de bank.

De kosten hiervan weet je dus vooraf zeker, en deze zekerheid kan handig zijn om je financiën goed op orde te houden.

annuïteitenhypotheek

Wat is nu precies een annuïteit?

Het bedrag wat je elk jaar aan de bank moet betalen (en dus gelijk blijft) is wat we een annuïteit noemen. Een annuïteit bestaat uit twee onderdelen, die wel steeds veranderen. Dit zijn namelijk de rente en de aflossing. Eerst berekenen we altijd de rente van de restschuld die nog over is van de lening, de rest van de annuïteit zal dan bestaan uit aflossing.

Voorbeeld

We geven een voorbeeld om het te verduidelijken. Stel dat je annuïteitenhypotheek hebt afgesloten voor €300.000 met een rente van 2,8% op jaarbasis en een looptijd van 30 jaar. Deze hypotheek heeft in dit geval een annuïteit van €14.912,75. Waar bestaat deze annuïteit dan uit in het eerste en het tweede jaar?

Jaar 1

Allereerst berekenen we de rente, dit doen we over de restschuld. Omdat dit het eerste jaar is (en er dus ook nog niks is afgelost) is de restschuld €300.000. Hiervan berekenen we 2,8% rente, dit is dan €300.000 * 0,028 = €8.400. De totale annuïteit is €14,912,75. Dus om te berekenen hoe veel hiervan uit aflossing bestaat doen we €14,912,75 – €8.400 = €6512,75. Voor dit jaar bestaat de annuïteit dus voor een bedrag van €6.512,75 uit aflossing en voor €8.400 aan rente.

Zo werkt de app

Jaar 2

In het eerste jaar is er €6512,75 afgelost van de hypotheek. Dat betekent dat je om bij de restschuld te komen dit bedrag van de eerste lening van €300.000 af mag halen, dit wordt dan €293.487,25.

Daarna gaan we verder op dezelfde manier als in het eerste jaar, namelijk door de rente over de restschuld te berekenen. 2.8% van €293.487,25 is €8.217,64. Dit bedrag halen we weer van de totale annuïteit af, dat gaat als volgt: €14.912,75 – €8.217,64 = €6.695,11. Dus in het tweede jaar bestaat de annuïteit voor €6.695,11 uit aflossing en voor €8.217,64 uit rente.

Hypotheekrenteaftrek

Nu kunnen we ons voorstellen dat je denkt, als het bedrag wat je moet betalen elk jaar hetzelfde is, waarom maakt het dan uit voor hoe veel het bedrag uit rente en aflossing bestaat? Dat komt door de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek houdt in dat je een bepaald percentage van het bedrag wat je kwijt bent aan de rente op je hypotheek van de belasting kan terugkrijgen. Voor meer uitleg over de hypotheekrenteaftrek kan je terecht bij dit artikel .

Een hoge hypotheekrente kan je dus een groot voordeel opleveren in je belastingen. Zoals je in het voorbeeldje kan zien bestaat de annuïteit in het eerste jaar voor een groter deel uit rente dan in het tweede jaar (€8.400 rente in Jaar 1, en €8.217,64 rente in Jaar 2). Ook in de volgende jaren zal de annuïteit voor een steeds kleiner bedrag uit rente bestaan. Bij een annuïteitenhypotheek heb je dus in de eerste jaren een groter belastingvoordeel dan in de latere jaren. Vooral voor starters op de woningmarkt (jonge mensen) kan dit voordeeltje net genoeg zijn om wel een huis te kunnen kopen.

Oefenopgave:

Je hebt een annuïteitenhypotheek afgesloten van €200.000 die in 30 jaar zal worden afgelost. Er is een jaarlijkse rente van 1,8% en een annuïteit van €8.686,29 op jaarbasis. Voor welk bedrag bestaat deze annuïteit uit aflossing en voor hoeveel uit rente in de eerste twee jaar?

Meer hulp nodig met het onderwerp hypotheken? Dan kunnen onze bijlessen goed van pas komen!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kosten/opbrengsten vs. Uitgaven/inkomsten: wat is het verschil?

Wat is een balansrekening en hoe stel ik deze op?

Een spaarhypotheek: wat is het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}