START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is de hypotheekrenteaftrek en hoe werkt het?

In het nieuws lees je regelmatig iets over de hypotheekrenteaftrek. Maar wat is het nou precies, en waarom is er soms zoveel ophef over?

In dit artikel lees je er alles over.

De hypotheekrenteaftrek is een belastingkorting voor mensen met een eigen huis waarop een hypotheeklening is afgesloten.

Iedereen die een hypotheek heeft, moet hier rente over betalen. De rente van een hypotheek is vaak een vast percentage (zoals 4% per jaar ) over de nog openstaande lening. Dus wanneer iemand een hypotheek van €250.000 over een huis heeft, leidt dit al snel tot een rente van €10.000 per jaar.

Met de hypotheekrenteaftrek mag je dat bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit is het bedrag van je inkomen waarover je belasting moet betalen. De hypotheekrenteaftrek wordt daarom ook wel een aftrekpost genoemd.

We zullen hier even een voorbeeld geven van hoe de hypotheekrenteaftrek werkt en hoeveel geld de regeling iemand in belastingen kan schelen.

Tabel 1: Belastingschijven in Box 1 belastingstelsel

Schijf Belastbaar inkomen Percentage
1 €0 t/m €19.981 36,55%
2 €19.982 t/m €33.790 40,8%
3 €33.791 t/m €67.071 40,8%
4 €67.072 en meer 52%

Stel, Jan heeft een belastbaar inkomen van €50.000 en heeft een totale hypotheekrente die leidt tot €10.000 per jaar aan rente. Jan mag deze rente dus aftrekken van zijn belastbaar inkomen, en heeft hierdoor nog maar een belastbaar inkomen van €40.000.

Deze €10.000 aftrekpost valt in Schijf 3 van het belastingstelsel (lees hier meer over de schijventarieven) en hier geldt een percentage van 40,8% belasting. Dat betekent dus dat de hypotheekrenteaftrek hier 40,8% × €10.000 = €4.080 op jaarbasis scheelt in belastingen.

Er is ook kritiek op de hypotheekrenteaftrek. De regeling zou namelijk rijkere mensen meer voordeel beiden dan minder rijke mensen. Rijkere mensen hebben namelijk vaak duurdere huizen, waarop hogere hypotheken rusten. Hierdoor betalen ze veel hypotheekrente, waardoor ze relatief veel geld van hun belastbaar inkomen mogen aftrekken. Ook vallen rijkere mensen vaak onder het belastingtarief van 52% en mogen ze dus relatief meer belasting aftrekken.

Mede hierdoor is besloten de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. In 2017 is de maximale hypotheekrenteaftrek vastgesteld op een percentage van 50%. Dat betekent in de praktijk dat alleen mensen in Schijf 4 hier iets minder profijt van hebben. Ze mogen dus in plaats van 52% nog maar 50% aftrekken van hun hypotheekrente.

En nu jij!

Wil jij kijken of je de hypotheekrenteaftrek nu ook zelf kan berekenen? Maak dan snel onderstaande vraag! Gebruik tabel 1 voor de juiste belastingpercentages.

Kim verdient 32.000 euro per jaar. Zij heeft dit jaar een hypotheek van 180.000 euro genomen voor de aanschaf van haar huis en betaalt per jaar 4% rente hierop. Hoeveel euro belasting hoeft Kim dankzij de hypotheekrenteaftrek minder te betalen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Belastingboxen en schijventarieven: hoe werken ze?

Hypothecaire lening: wat is het eigenlijk?

Belastingen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!