START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Een spaarhypotheek: wat is het?

Het aangaan van een hypotheek is een van de meest ingrijpende financiële beslissingen voor de gemiddelde mens.

Een voordelige hypotheek hebben kan je heel veel geld schelen. In het verleden was daarvoor de spaarhypotheek een hele aantrekkelijke optie.

Maar wat was een spaarhypotheek precies en waarom zien we hem tegenwoordig niet zo veel meer?

Bij een normale hypotheek moet je net zoals bijna elke ander lening op standaardmomenten de lening aflossen (terugbetalen) en rente over de lening betalen. Meestal worden allebei maandelijks aan de bank betaalt. Bij een spaarhypotheek is dat echter anders.

Een spaarhypotheek: wat is het?

Je betaalt tijdens de looptijd alleen aflossing aan de bank en de rest van de som wordt in een spaarfonds gestopt waarover met investeringen rendement geprobeerd wordt te halen. Het idee is dat je huis aan het einde van de looptijd een stuk meer waard is geworden en dat het spaargedeelte het geld zoveel meer heeft waard gemaakt dat je aan het einde van de looptijd van de hypotheek de aflossing in één keer kan doen.

Het grote voordeel

Nu horen we je denken, waarom zou je dit risico nemen dat je aan het einde niet genoeg geld hebt om je lening terug te betalen? Dat heeft te maken met het grote voordeel wat er tijdens de looptijd van de hypotheek is voor je maandlasten.

Als je alleen rente betaalt dan betekende dit dat je over dit volledige bedrag aanspraak kon maken op de hypotheekrenteaftrek. In het kort betekent dit dat je dit volledige bedrag als aftrekpost mag gebruiken voor je belastingen. Dit kan je tienduizenden euro’s per jaar schelen op je belasting, afhankelijk van hoe hoog je hypotheek is natuurlijk. Dit gecombineerd met het algemeen geldende idee dat de prijzen zo zouden stijgen dat je bijna altijd wel genoeg geld hebt aan het einde om de hypotheek af te lossen maakte het aantrekkelijk voor mensen om voor een spaarhypotheek te gaan.

Zo werkt de app

Nadelen

Toch hingen er ook nadelen aan een spaarhypotheek. Ten eerste blijft het altijd een risico als je de afbetaling van je lening niet in termijnen doet maar helemaal aan het einde, wie weet heb je namelijk ineens toch niet genoeg geld en wordt je gedwongen je huis te verkopen.

Ook is een groot nadeel dat je rentesom niet geleidelijk omlaag gaat over de jaren. Normaal gesproken los je namelijk ook af op de lening en hoef je over een steeds lager bedrag rente te betalen waardoor je minder rente betaalt. Bij de spaarhypotheek los je pas op het allerlaatst af en betaal je dus steeds het maximale bedrag aan rente, ook al krijg je een deel terug bij de belastingen.

Verdwijnen spaarhypotheek

Mede vanwege de risico’s die hierboven genoemd zijn wilde de overheid af van de spaarhypotheek. Daarom is in 2014 een wet ingevoerd die ervoor zorgde dat je alleen recht had op hypotheekrenteaftrek (het belastingvoordeeltje wat deze regeling zo aantrekkelijk maakte) wanneer je ten minste gedeeltelijk je hypotheek afloste tijdens de looptijd. Dat was de doodsteek voor nieuwe spaarhypotheken, deze worden nu eigenlijk niet meer aangeraden.

Er zijn nog wel veel constructies met een spaarhypotheek actief omdat deze vaak voor 30 jaar vastliggen. Hypotheken die waren afgesloten voordat deze wetswijziging was doorgevoerd worden er overigens niet door beïnvloed, voor die mensen geldt de regeling nog wel.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat is een annuïteitenhypotheek en hoe bereken ik de lasten?

De contante waarde van een rente

De contante waarde

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!