fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het Absolutisme

Het Absolutisme is een regeringsvorm waarbij de macht van de koning niet wordt ingeperkt door een grondwet of de rechten van anderen.

Wat zijn eigenlijk nog meer kenmerken van het absolutisme? En is er tegenwoordig nog sprake van het absolutisme? Mr. Chadd legt het voor je uit.

het absolutisme
Het absolutisme is eigenlijk iets van alle tijden. Een kleine 4.000 jaar geleden, tijdens de Oud-Babylonische periode, was er al sprake van vorsten die alle macht naar zich toe trokken en zo absolute vorsten werden. Kenmerken van het absolutisme zijn dat er slechts één persoon de beslissingen maakt. Belangrijk om te weten is dat deze persoon niet door wetten gebonden is en geen verantwoording hoeft af te leggen aan wie dan ook.

Een bekend voorbeeld van het absolutisme is het Frankrijk van de 18e eeuw. In deze periode regeerden zowel koning Lodewijk XIV als koning Lodewijk XVI met harde hand en bepaalden zij bijvoorbeeld de godsdienst en de wetten in het land. Deze periode in Frankrijk wordt ook wel het ancien régime genoemd.


Vooral koning Lodewijk XIV zag zichzelf als een groot en belangrijk vorst. Hij vond dat niets de macht van de koning mocht beperkten en liet zich de Zonnekoning noemen; alles moest om hem heen draaien. Ook liet Lodewijk XIV het wereldberoemde paleis van Versailles bouwen, waarin hij al zijn macht en rijkdom kon laten zien. Zijn uitspraak ‘L’etat, c’est moi’ (De staat, dat ben ik) is nog steeds wereldberoemd.

Tegenwoordig zijn de meeste vormen van het absolutisme afgeschaft. Slechts enkele landen in de wereld worden nog steeds geregeerd door een vorst met absolute macht. Voorbeelden zijn Brunei, Saoedi-Arabië, Swaziland, Qatar en Oman. Ook Vaticaanstad, waar de paus officieel het staatshoofd van is, kan worden gezien als staat met absolutisme. Nadat de paus gekozen is, hoeft hij zich namelijk niet meer aan de wetten te houden. Alleen religieuze voorschriften zijn dan nog belangrijk voor hem.

Even oefenen!
Wat is het verschil tussen het absolutisme en een democratie?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp