START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het Absolutisme

Het Absolutisme

Het Absolutisme is een regeringsvorm waarbij de macht van de koning niet wordt ingeperkt door een grondwet of de rechten van anderen.

Wat zijn eigenlijk nog meer kenmerken van het absolutisme? En is er tegenwoordig nog sprake van het absolutisme? Mr. Chadd legt het voor je uit.

het absolutisme

Het absolutisme is eigenlijk iets van alle tijden. Een kleine 4.000 jaar geleden, tijdens de Oud-Babylonische periode, was er al sprake van vorsten die alle macht naar zich toe trokken en zo absolute vorsten werden. Kenmerken van het absolutisme zijn dat er slechts één persoon de beslissingen maakt. Belangrijk om te weten is dat deze persoon niet door wetten gebonden is en geen verantwoording hoeft af te leggen aan wie dan ook.

Een bekend voorbeeld van het absolutisme is het Frankrijk van de 18e eeuw. In deze periode regeerden zowel koning Lodewijk XIV als koning Lodewijk XVI met harde hand en bepaalden zij bijvoorbeeld de godsdienst en de wetten in het land. Deze periode in Frankrijk wordt ook wel het ancien régime genoemd.

Vooral koning Lodewijk XIV zag zichzelf als een groot en belangrijk vorst. Hij vond dat niets de macht van de koning mocht beperkten en liet zich de Zonnekoning noemen; alles moest om hem heen draaien. Ook liet Lodewijk XIV het wereldberoemde paleis van Versailles bouwen, waarin hij al zijn macht en rijkdom kon laten zien. Zijn uitspraak ‘L’etat, c’est moi’ (De staat, dat ben ik) is nog steeds wereldberoemd.

Tegenwoordig zijn de meeste vormen van het absolutisme afgeschaft. Slechts enkele landen in de wereld worden nog steeds geregeerd door een vorst met absolute macht. Voorbeelden zijn Brunei, Saoedi-Arabië, Swaziland, Qatar en Oman. Ook Vaticaanstad, waar de paus officieel het staatshoofd van is, kan worden gezien als staat met absolutisme. Nadat de paus gekozen is, hoeft hij zich namelijk niet meer aan de wetten te houden. Alleen religieuze voorschriften zijn dan nog belangrijk voor hem.

Even oefenen!

Wat is het verschil tussen het absolutisme en een democratie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Investituurstrijd: keizers en koningen vs de paus

De Franse Revolutie

Napoleon Bonaparte: wie was hij precies?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!