START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De Franse Revolutie: hoe kwam het tot stand en wat gebeurde er eigenlijk?

De Franse Revolutie (1789) is een belangrijk punt in de politieke geschiedenis van Frankrijk en de rest van de wereld.

De monarchie werd voor het eerst in 3 eeuwen afschaft en de eerste Franse Republiek werd opgericht.

De veranderingen in Frankrijk had grote gevolgen en verspreidde zich vervolgens over heel Europa. Maar wat gebeurde er nou eigenlijk precies tijdens deze revolutie? En hoe kwam het tot stand? Mr. Chadd legt het voor je uit!

De Franse revolutie

Voor de Franse Revolutie was er een periode waarin vorsten in Europa de absolute macht hadden. Deze periode werd ook wel het a ncien régime genoemd. Het gewone volk had niets te zeggen en werd onderdrukt door de koning, de adel en de geestelijkheid. De ontevredenheid onder het Franse volk nam echter steeds meer toe. Dit had een aantal verschillende oorzaken.

Oorzaken

Ten eerste was er de standensamenleving in Frankrijk. Deze bestond uit de drie standen adel, geestelijkheid en de burgerij. De eerste twee standen bestonden gezamenlijk uit slechts 3% van de bevolking maar hadden veel voordelen ten opzichte van de burgerij.

Ten tweede was er de opkomst van de Verlichting waarin verlichte denkers als Montesquieu en Voltaire steeds meer gehoor kregen bij de normale bevolking. Deze Franse denkers vonden de absolute macht van vorsten onnatuurlijk en gingen uit van vrijheid, gelijkheid en broederschap voor de gehele bevolking. De normale burger werd hierdoor geïnspireerd en begon zich ook af te vragen waarom de vorst zoveel macht had.

Ten derde waren er grote voedseltekorten en hongersnoden onder de bevolking. Bovendien was de Staten-Generaal, het enige politieke orgaan die de burgers vertegenwoordigde, al jaren niet opgeroepen door koning Lodewijk XVI. Dit alles leidde tot steeds grotere onvrede onder de bevolking.

Toen koning Lodewijk XVI in 1789 bijna bankroet was, riep hij de Staten-Generaal voor het eerst in 175 jaar weer bij elkaar. De burgerij was echter zo zat van alle onderdrukking dat ze besloten om een nieuw nationaal parlement op te richten met een nieuwe nationale grondwet. Koning Lodewijk XVI erkende dit parlement echter niet en wilde de adel en geestelijkheid blijven beschermen.

Zo werkt de app

Revolutie

De onvrede werd steeds groter en op 14 juli 1789 werd het fort de Bastille bestormd. Dit wordt gezien als het begin van de gewapende revolutie en het belangrijkste symbool van de Franse Revolutie. 14 juli is vandaag de dag nog steeds de nationale feestdag van Frankrijk waarin de Franse Revolutie wordt gevierd en herdacht.

Op 26 augustus 1789 werd de ‘Verklaring van de rechten van de mens en de burger’ aangenomen. Deze verklaring stelde dat de sociale voorrechten van de adel en geestelijkheid niet meer bestonden en dat het volk soeverein was. Op 3 september 1791 werd een nieuwe grondwet goedgekeurd die de uitvoerende macht van de koning flink inperkte.

Hierna gingen de jaren van Terreur in (1792-1795) die vele slachtoffers kende. Vooral tijdens het schrikbewind van Staatsman Maximilien de Robespierre werden veel mensen opgepakt en vermoord onder de guillotine. Ook het koningschap werd afgeschaft en koning Lodewijk XVI belandde samen met zijn vrouw onder de guillotine.

Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht. Hij kroonde zich tot keizer van Frankrijk en pakte de absolute macht. Dit betekende het einde betekende van de Franse Revolutie.

Oefenvraag: Welke invloed had de Franse revolutie op andere landen in Europa?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De verlichting

Napoleon Bonaparte: wie was hij precies?

Beeldenstorm

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!