Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Napoleon Bonaparte: wie was hij precies?

Napoleon, een iconische naam in de wereldgeschiedenis.

Maar wie was hij eigenlijk? En hoe kwam hij precies aan de macht? Mr. Chadd legt het allemaal voor je uit, lees snel verder!

Napoleon Bonaparte

Jeugd

Napoleon Bonaparte werd geboren op het Franse eiland Corsica. Hij kwam uit een familie die tot de adel van Corsica behoorde. Toen hij wat ouder werd, ging hij naar de militaire school in Brienne, waar hij werd opgeleid tot luitenant van de Artillerie. In 1792 werd hij luitenant-kolonel van de Nationale Garde op Corsica. Dit bleek het begin van een indrukwekkende carrière.

Keizer Napoleon

Het duurde slechts tot 1799 voordat Napoleon aan de macht kwam in Frankrijk. Dit was net na de Franse Revolutie, een tijd waarin de Franse bevolking erg ontevreden was over het bestuur van het land. Dit was voor Napoleon hét moment om de macht te grijpen! Op 2 december 1804 kroonde hij zichzelf zelfs tot keizer!

Door andere Europese landen werd Napoleon gezien als een soort held, hij kreeg het voor elkaar om de onrust in Frankrijk na de Franse Revolutie te stoppen. Door zijn veroveringsdrang kreeg Napoleon echter steeds meer vijanden. Veel voormalig bondgenoten, zoals Rusland en Engeland, verklaarden Frankrijk de oorlog.

Oorlog met Rusland

Rusland en Frankrijk maakten zich op voor een oorlog. Echter, de Russen waren zo onder de indruk van de grootte van het Franse leger, dat ze zich terug trokken. Op de terugweg vernielden ze alles wat ook maar bruikbaar kon zijn voor Napoleon. Napoleon besloot om dan maar naar Rusland te gaan om oorlog te voeren. In slechts 82 dagen bereikte hij Moskou. Om dit te kunnen bereiken had Napoleon al wel veel verliezen gekend, zowel in het aantal soldaten als in voedsel. Uiteindelijk werd dit teveel en besloot Napoleon zijn leger terug te trekken. Dit was een flinke nederlaag.

De val van Napoleon

Het leger van Napoleon werd in eerste instantie onverslaanbaar geacht, maar Europa zag nu dat het leger zeker wel te verslaan was. Zo verklaarde Pruisen (een vroegere staat in Europa die lag waar nu delen van Duitsland en Polen liggen), in samenwerking met Rusland, Frankrijk de oorlog. Napoleon en zijn leger werden zelfs tot aan Parijs teruggedreven. Toen zelfs Parijs werd veroverd, werd Napoleon gedwongen om af te treden, dit gebeurde op 6 april 1814. Hij werd verbannen naar het eiland Elba. Later kwam het bericht dat Napoleon, met hulp van kameraden van hem, was ontsnapt en in Parijs weer de macht had gegrepen.

Zo werkt de app

Hij verklaarde toen Frankrijk geweldloos te willen regeren. Rusland, Oostenrijk, Pruisen en Engeland geloofden hier niets van en maakten zich klaar voor een nieuwe oorlog. Napoleon moest zich dus opnieuw verdedigen. Na vele slagen, werd Napoleon op 18 juni 1815 verslagen bij de Slag van Waterloo. Napoleon moest zich overgeven, en moest dus voor de tweede keer afstand doen van de Franse troon. 6 jaar later, in 1821, stierf Napoleon op 51-jarige leeftijd aan kanker.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Jacobijnen en Terreur

De Franse Revolutie

Kenmerkende aspecten: hoe leer ik ze het best?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}