fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Napoleon, een iconische naam in de wereldgeschiedenis.

Maar wie was hij eigenlijk? En hoe kwam hij precies aan de macht? Mr. Chadd legt het allemaal voor je uit, lees snel verder!

Napoleon Bonaparte
Jeugd
Napoleon Bonaparte werd geboren op het Franse eiland Corsica. Hij kwam uit een familie die tot de adel van Corsica behoorde. Toen hij wat ouder werd, ging hij naar de militaire school in Brienne, waar hij werd opgeleid tot luitenant van de Artillerie. In 1792 werd hij luitenant-kolonel van de Nationale Garde op Corsica. Dit bleek het begin van een indrukwekkende carrière.

Keizer Napoleon
Het duurde slechts tot 1799 voordat Napoleon aan de macht kwam in Frankrijk. Dit was net na de Franse Revolutie, een tijd waarin de Franse bevolking erg ontevreden was over het bestuur van het land. Dit was voor Napoleon hét moment om de macht te grijpen! Op 2 december 1804 kroonde hij zichzelf zelfs tot keizer!

Door andere Europese landen werd Napoleon gezien als een soort held, hij kreeg het voor elkaar om de onrust in Frankrijk na de Franse Revolutie te stoppen. Door zijn veroveringsdrang kreeg Napoleon echter steeds meer vijanden. Veel voormalig bondgenoten, zoals Rusland en Engeland, verklaarden Frankrijk de oorlog.


Oorlog met Rusland
Rusland en Frankrijk maakten zich op voor een oorlog. Echter, de Russen waren zo onder de indruk van de grootte van het Franse leger, dat ze zich terug trokken. Op de terugweg vernielden ze alles wat ook maar bruikbaar kon zijn voor Napoleon. Napoleon besloot om dan maar naar Rusland te gaan om oorlog te voeren. In slechts 82 dagen bereikte hij Moskou. Om dit te kunnen bereiken had Napoleon al wel veel verliezen gekend, zowel in het aantal soldaten als in voedsel. Uiteindelijk werd dit teveel en besloot Napoleon zijn leger terug te trekken. Dit was een flinke nederlaag.

De val van Napoleon
Het leger van Napoleon werd in eerste instantie onverslaanbaar geacht, maar Europa zag nu dat het leger zeker wel te verslaan was. Zo verklaarde Pruisen (een vroegere staat in Europa die lag waar nu delen van Duitsland en Polen liggen), in samenwerking met Rusland, Frankrijk de oorlog. Napoleon en zijn leger werden zelfs tot aan Parijs teruggedreven. Toen zelfs Parijs werd veroverd, werd Napoleon gedwongen om af te treden, dit gebeurde op 6 april 1814. Hij werd verbannen naar het eiland Elba. Later kwam het bericht dat Napoleon, met hulp van kameraden van hem, was ontsnapt en in Parijs weer de macht had gegrepen.

Zo werkt de app

Hij verklaarde toen Frankrijk geweldloos te willen regeren. Rusland, Oostenrijk, Pruisen en Engeland geloofden hier niets van en maakten zich klaar voor een nieuwe oorlog. Napoleon moest zich dus opnieuw verdedigen. Na vele slagen, werd Napoleon op 18 juni 1815 verslagen bij de Slag van Waterloo. Napoleon moest zich overgeven, en moest dus voor de tweede keer afstand doen van de Franse troon. 6 jaar later, in 1821, stierf Napoleon op 51-jarige leeftijd aan kanker.

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp