START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Jacobijnen en Terreur

De Jacobijnen speelden een belangrijke rol tijdens de Franse Revolutie.

Ze kwamen zelfs een periode aan de macht in Frankrijk, die ook wel de periode van de Terreur genoemd wordt.

Maar wie waren de Jacobijnen nou precies? Wat hadden ze te maken met de Terreur? Mr. Chadd legt het voor je uit!

jacobijnen en terreur

Franse Revolutie

Vanaf 1789 was de Franse Revolutie aan de gang in Frankrijk. Franse burgers kwamen in opstand tegen Koning Lodewijk XVI, die volgens hen het volk aan het onderdrukken was. De koning kreeg minder macht en er kwam een parlement.

Jacobijnen

In 1792 werd de positie van de koning echter onhoudbaar en het tweede deel van de Franse Revolutie begon. In dit deel komen de Jacobijnen op. De Jacobijnen waren een groep mensen die de monarchie wilden afschaffen in heel Europa, de macht van het volk wilden vergroten, en alle rechten van de adel wilden afpakken. Ze namen het bestuur van de stad Parijs over en hitsten een gewapende menigte op om het paleis van de koning te bestormen en de koning gevangen te nemen.

Nadat de koning opgepakt was, werd er de Nationale Conventie opgericht. Op 21 september 1792 riep de Nationale Conventie de Franse Republiek uit. In de Nationale Conventie zaten veel Jacobijnen, die er al snel voor zorgden dat alle rechten van de adel werd afgeschaft.

De Terreur

De Jacobijnen werden steeds radicaler. Onder leiding van Robespierre werden er tienduizenden mensen opgepakt en vermoord. Deze mensen gingen volgens de Jacobijnen in tegen de ‘wil van het volk’ en iedereen die niet ze niet vertrouwden kwam onder de guillotine. Deze periode van geweld wordt ook wel de Terreur genoemd. Uiteindelijk werd aan het eind van deze periode Robespierre zelf ook opgepakt en onthoofd. De mensen die de revolutie hadden gestart werden zelf uiteindelijk ook vermoord.

Een aantal Jacobijnen waren het niet eens met de radicale koers. Ze splitsen zich af van de Jacobijnen en noemen zichzelf de Girondijnen. Na de dood van Robespierre nemen ze in 1795 de macht in Frankrijk over en maken een einde aan de onrust.

Oefenvraag

Welke invloed hadden de Jacobijnen in Frankrijk?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Franse Revolutie

Het absolutisme

Napoleon Bonaparte: wie was hij precies?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!