fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Jacobijnen speelden een belangrijke rol tijdens de Franse Revolutie.

Ze kwamen zelfs een periode aan de macht in Frankrijk, die ook wel de periode van de Terreur genoemd wordt.

Maar wie waren de Jacobijnen nou precies? Wat hadden ze te maken met de Terreur? Mr. Chadd legt het voor je uit!

jacobijnen en terreur
Franse Revolutie
Vanaf 1789 was de Franse Revolutie aan de gang in Frankrijk. Franse burgers kwamen in opstand tegen Koning Lodewijk XVI, die volgens hen het volk aan het onderdrukken was. De koning kreeg minder macht en er kwam een parlement.

Jacobijnen
In 1792 werd de positie van de koning echter onhoudbaar en het tweede deel van de Franse Revolutie begon. In dit deel komen de Jacobijnen op. De Jacobijnen waren een groep mensen die de monarchie wilden afschaffen in heel Europa, de macht van het volk wilden vergroten, en alle rechten van de adel wilden afpakken. Ze namen het bestuur van de stad Parijs over en hitsten een gewapende menigte op om het paleis van de koning te bestormen en de koning gevangen te nemen.


Nadat de koning opgepakt was, werd er de Nationale Conventie opgericht. Op 21 september 1792 riep de Nationale Conventie de Franse Republiek uit. In de Nationale Conventie zaten veel Jacobijnen, die er al snel voor zorgden dat alle rechten van de adel werd afgeschaft.

De Terreur
De Jacobijnen werden steeds radicaler. Onder leiding van Robespierre werden er tienduizenden mensen opgepakt en vermoord. Deze mensen gingen volgens de Jacobijnen in tegen de ‘wil van het volk’ en iedereen die niet ze niet vertrouwden kwam onder de guillotine. Deze periode van geweld wordt ook wel de Terreur genoemd. Uiteindelijk werd aan het eind van deze periode Robespierre zelf ook opgepakt en onthoofd. De mensen die de revolutie hadden gestart werden zelf uiteindelijk ook vermoord.

Een aantal Jacobijnen waren het niet eens met de radicale koers. Ze splitsen zich af van de Jacobijnen en noemen zichzelf de Girondijnen. Na de dood van Robespierre nemen ze in 1795 de macht in Frankrijk over en maken een einde aan de onrust.

Oefenvraag
Welke invloed hadden de Jacobijnen in Frankrijk?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp