Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Beeldenstorm

Beeldenstorm

Honderden eeuwenoude katholieke kerken, beelden, schalen, preekstoelen en orgels werden door de protestanten verwoest tijdens de Beeldenstorm in 1566.

Wat was er gebeurd dat de protestanten zó boos waren dat ze duizenden kerken verwoestten? Mr. Chadd legt het je uit!

beeldenstorm

Oorzaken

In het jaar 1566 was er veel onrust. Hoge edelen voelden zich onder het bewind van Margaretha van Parma achtergesteld, omdat er over belangrijke kwesties werd beslist zonder hen te raadplegen. Ook de lage adel kwam in opstand, omdat de centralisatiepolitiek van Filips II hun privileges aantastte. Daarnaast groeide bij edelen en burgers een afkeer van het harde optreden tegen de protestanten.

Op 5 april 1566 boden ongeveer tweehonderd edelen in Brussel een smeekschrift aan aan landvoogdes Margaretha van Parma. Margaretha was bang dat er een gewapend verzet plaats zou vinden als ze niks zou doen. Daarom liet ze de vervolging van protestanten tijdelijk ophouden. Hierdoor durfden calvinisten in de zomer van 1566 hagenpreken (openluchtdiensten) te houden.

Bij één van de hagenpreken in het Vlaamse Steenvoorde escaleerde het. Nadat de predikant tekeer was gegaan over de focus van de Katholieke kerk op beeldenverering, trok een menigte naar het plaatselijke klooster en maakte alles kapot. In de weken daarna raasde de Beeldenstorm door Vlaanderen, Brabant en Holland. In honderden kloosters en kerken werden beelden, schalen en orgels gesloopt.

Gevolgen

Toen de Spaanse koning Filips II hoorde over de Beeldenstorm, stuurde hij een leger onder leiding van Alva naar de Nederlanden om de daders hiervan flink te straffen. Alva was heel streng en trad hard op tegen de protestanten. Daarom trad Margareta van Parma af in 1567, omdat ze het niet eens was met de methoden van Alva. Hij stelde een speciale rechtbank in die ongeveer 1100 doodsvonnissen velde. Duizenden Nederlanders, waaronder Willem van Oranje, ontvluchtten de Nederlanden. Willem van Oranje vormde in Duitsland een leger, waarmee hij in 1568 de Nederlanden binnenviel en daarmee de Nederlandse Opstand begon. Dit leidde uiteindelijk tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Test jezelf!

Wat waren de oorzaken van de beeldstorm?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

De Nederlandse Opstand

De Honderdjarige Oorlog

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}