fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Beeldenstorm

Honderden eeuwenoude katholieke kerken, beelden, schalen, preekstoelen en orgels werden door de protestanten verwoest tijdens de Beeldenstorm in 1566.

Wat was er gebeurd dat de protestanten zó boos waren dat ze duizenden kerken verwoestten? Mr. Chadd legt het je uit!

beeldenstorm
Oorzaken
In het jaar 1566 was er veel onrust. Hoge edelen voelden zich onder het bewind van Margaretha van Parma achtergesteld, omdat er over belangrijke kwesties werd beslist zonder hen te raadplegen. Ook de lage adel kwam in opstand, omdat de centralisatiepolitiek van Filips II hun privileges aantastte. Daarnaast groeide bij edelen en burgers een afkeer van het harde optreden tegen de protestanten.
Op 5 april 1566 boden ongeveer tweehonderd edelen in Brussel een smeekschrift aan aan landvoogdes Margaretha van Parma. Margaretha was bang dat er een gewapend verzet plaats zou vinden als ze niks zou doen. Daarom liet ze de vervolging van protestanten tijdelijk ophouden. Hierdoor durfden calvinisten in de zomer van 1566 hagenpreken (openluchtdiensten) te houden.

Bij één van de hagenpreken in het Vlaamse Steenvoorde escaleerde het. Nadat de predikant tekeer was gegaan over de focus van de Katholieke kerk op beeldenverering, trok een menigte naar het plaatselijke klooster en maakte alles kapot. In de weken daarna raasde de Beeldenstorm door Vlaanderen, Brabant en Holland. In honderden kloosters en kerken werden beelden, schalen en orgels gesloopt.


Gevolgen
Toen de Spaanse koning Filips II hoorde over de Beeldenstorm, stuurde hij een leger onder leiding van Alva naar de Nederlanden om de daders hiervan flink te straffen. Alva was heel streng en trad hard op tegen de protestanten. Daarom trad Margareta van Parma af in 1567, omdat ze het niet eens was met de methoden van Alva. Hij stelde een speciale rechtbank in die ongeveer 1100 doodsvonnissen velde. Duizenden Nederlanders, waaronder Willem van Oranje, ontvluchtten de Nederlanden. Willem van Oranje vormde in Duitsland een leger, waarmee hij in 1568 de Nederlanden binnenviel en daarmee de Nederlandse Opstand begon. Dit leidde uiteindelijk tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Test jezelf!
Wat waren de oorzaken van de beeldstorm?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Emy.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp