START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Beeldenstorm

Beeldenstorm

Honderden eeuwenoude katholieke kerken, beelden, schalen, preekstoelen en orgels werden door de protestanten verwoest tijdens de Beeldenstorm in 1566.

Wat was er gebeurd dat de protestanten zó boos waren dat ze duizenden kerken verwoestten? Mr. Chadd legt het je uit!

beeldenstorm

Oorzaken

In het jaar 1566 was er veel onrust. Hoge edelen voelden zich onder het bewind van Margaretha van Parma achtergesteld, omdat er over belangrijke kwesties werd beslist zonder hen te raadplegen. Ook de lage adel kwam in opstand, omdat de centralisatiepolitiek van Filips II hun privileges aantastte. Daarnaast groeide bij edelen en burgers een afkeer van het harde optreden tegen de protestanten.

Op 5 april 1566 boden ongeveer tweehonderd edelen in Brussel een smeekschrift aan aan landvoogdes Margaretha van Parma. Margaretha was bang dat er een gewapend verzet plaats zou vinden als ze niks zou doen. Daarom liet ze de vervolging van protestanten tijdelijk ophouden. Hierdoor durfden calvinisten in de zomer van 1566 hagenpreken (openluchtdiensten) te houden.

Bij één van de hagenpreken in het Vlaamse Steenvoorde escaleerde het. Nadat de predikant tekeer was gegaan over de focus van de Katholieke kerk op beeldenverering, trok een menigte naar het plaatselijke klooster en maakte alles kapot. In de weken daarna raasde de Beeldenstorm door Vlaanderen, Brabant en Holland. In honderden kloosters en kerken werden beelden, schalen en orgels gesloopt.

Gevolgen

Toen de Spaanse koning Filips II hoorde over de Beeldenstorm, stuurde hij een leger onder leiding van Alva naar de Nederlanden om de daders hiervan flink te straffen. Alva was heel streng en trad hard op tegen de protestanten. Daarom trad Margareta van Parma af in 1567, omdat ze het niet eens was met de methoden van Alva. Hij stelde een speciale rechtbank in die ongeveer 1100 doodsvonnissen velde. Duizenden Nederlanders, waaronder Willem van Oranje, ontvluchtten de Nederlanden. Willem van Oranje vormde in Duitsland een leger, waarmee hij in 1568 de Nederlanden binnenviel en daarmee de Nederlandse Opstand begon. Dit leidde uiteindelijk tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Test jezelf!

Wat waren de oorzaken van de beeldstorm?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

De Nederlandse Opstand

De Honderdjarige Oorlog

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!