fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het Ancien Régime is een Frans gezegde voor oud stelsel of oud systeem.

Het staat voor de periode voor de Franse Revolutie waarin de koning in Frankrijk alles te zeggen had en normale burgers niks in te brengen hadden.

Wat betekent het ancien régime precies? Wat zijn kenmerken van deze periode? Mr. Chadd legt het voor je uit!

ancien regime
Het ancien régime speelde zich in Frankrijk af tussen 1450 en 1800. Er was een absolute monarchie waarbij de koning alle besluiten in het land nam. Dit wordt ook wel een vorm van het absolutisme genoemd. Het normale volk had vrijwel niks te zeggen en burgers werden meteen opgepakt als ze kritiek op de koning of het beleid hadden. De adel en geestelijkheid, ondanks dat ze slechts 2% van de bevolking waren, hadden grote vrijheden en hoefden bijvoorbeeld geen belasting te betalen. Hierdoor was Frankrijk een goed voorbeeld van een standenmaatschappij.


Het grootste deel van de bevolking was onderdeel van de derde stand. Hierin zaten boeren en burgers, die moesten opdraaien voor alle kosten die de koning, de adel en de geestelijkheid maakten. De hofhouding van de koning was ontzettend duur en het land was tegelijkertijd verwikkeld in geldverslindende oorlogen met andere landen. Als gevolg moesten de burgers in de derde stand enorm veel belastingen betalen om dit alles te betalen.

In de loop van de jaren kwam er steeds meer onvrede over dit beleid. Burgers wilden meer invloed en gelijke rechten hebben voor iedereen en vonden dat de koning veel te veel macht had. Als gevolg hiervan is de Franse Revolutie ontstaan, waarbij er een einde kwam aan de lange periode van het ancien régime.

Oefenvraag
Noem 3 kenmerken van het Ancien Régime.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp