fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Misschien heb je binnenkort een toets waarbij je veel Franse zinnen moet leren en vind je dit best lastig?

Dan ben je hier op de goede plek! Je leest hier een goede manier om zinnetjes te leren, en nog een paar tips die je kan gebruiken om nog beter te leren!

zinnen leren in het Frans
Hoe kan ik het beste zinnen leren?
Zinnen kunnen lastiger zijn om te leren dan normale woordjes simpelweg omdat een zin een stuk langer is dan een woord. De kans dat je iets vergeet uit de zin is dan ook een stuk groter dan als je een woordje hebt geleerd. Het voordeel is dat je meestal wat minder zinnen hoeft te leren dan woordjes. Wat je kan doen is de slimme manier van leren gebruiken, en die aanpassen op het leren van zinnetjes! Dat kan je doen op de volgende manier:

  1. Pak net als bij de manier om woordjes te leren een schaar en een flinke hoeveelheid stevig papier. Knip hier vervolgens rechthoekige kaartjes uit. Omdat zinnetjes een stuk langer zijn dan woordjes kan het slim zijn om voor de zinnetjes iets grotere kaartjes te maken, zodat je hier gemakkelijk een (lange) zin kan opschrijven. Het nadeel is dat de kaartjes misschien niet meer zo goed in je broekzak passen, maar je kunt ze altijd bij elkaar houden met een elastiekje!
  2. Zodra je klaar bent met knippen pak je een pen of potlood. Als je van plan bent de kaartjes vaker te gebruiken, bijvoorbeeld voor je volgende toets, kan je het beste potlood gebruiken. Dit kan je namelijk gemakkelijk weer uitgummen zodra je toets is geweest, en dan kan je je kaartjes opnieuw gebruiken voor je volgende toets. Zo hoef je niet elke keer te knippen! Vind je het met een pen gewoon een stuk fijner en vind je het niet erg om vaker te knippen, dan kan je natuurlijk ook gewoon een pen gebruiken.
  3. Schrijf met potlood of pen aan de ene kant van het kaartje het zinnetje in het Frans. Schrijf vervolgens aan de andere kant van het kaartje het zinnetje in het Nederlands. Let even goed op of je dit goed overneemt uit je boek, anders leer je misschien een zin met een slordigheidsfoutje, dat zou zonde zijn! Als je op die manier één zinnetje gehad hebt pak je het volgende kaartje, waar je de volgende zin opschrijft.
  4. Zo ga je door tot alle zinnen een eigen kaartje hebben. Nu kan je jezelf gaan overhoren! Schud elke keer de kaartjes zodat je niet elke keer in dezelfde volgorde leert. Door de kaartjes om te draaien kan je gemakkelijk switchen van Frans-Nederlands naar Nederlands-Frans leren. Je kan jezelf natuurlijk ook laten overhoren door een vriend/vriendin of een familielid.

Bij zinnetjes, nog meer dan bij woordjes, is het verstandig om thuis af en toe te oefenen met het schrijven van de zinnetjes, alleen mondeling overhoren is soms niet voldoende. Je kan het volgende doen: pak je kaartjes, schud ze door elkaar en pak je schrift er bij. Bekijk de Nederlandse kant van het kaartje, en schrijf de zin op in het Frans in je schrift. Als je dat hebt gedaan kan je gelijk het kaartje omdraaien en checken of je het goed hebt gedaan! Zo krijg je het letterlijk en figuurlijk in de vingers!

Zo werkt de app

Andere leertips
Het kan zijn dat deze manier van leren niet gelijk goed voor je werkt, dat kan allerlei verschillende redenen hebben. Misschien raakte je planning in de war, of misschien heb je een black out gekregen tijdens de toets. Dat is natuurlijk niet leuk, maar het kan altijd iets eenmaligs zijn, geef de moed dus niet gelijk op!

Blijft het leren van zinnetjes lastig dan kan je proberen te bedenken waar het fout gaat. Misschien lukt het je wel om een zin te leren, maar weet je eigenlijk niet wat je aan het leren bent? Het kan zijn dat je daardoor sneller vastloopt tijdens je toets. Probeer dan bij elk zinnetje te ontleden wat er eigenlijk staat: welk woord in de zin is het onderwerp? Wat is de persoonsvorm (het werkwoord in de zin), wat is het lijdend voorwerp? Dat is misschien wel een beetje saai om te doen, maar het helpt je wel beter te begrijpen wat je nu precies aan het leren bent. Als je dan bijvoorbeeld tijdens een toets een woordje in de zin bent vergeten, maar de andere woordjes nog wel weet kan je je bijvoorbeeld bedenken: “oh wacht, wat ik nog mis is het werkwoord in de zin!”. Wie weet schiet het je dan weer te binnen, en anders kan je altijd nog een gokje wagen door een werkwoord in te vullen!

In het artikel over woordjes leren vind je nog meer leertips die je misschien nuttig vindt, je kan daar altijd even kijken!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp