fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je herkent de situatie vast, je hebt volgende week een toets waarbij je heel veel Franse woordjes moet leren.

Hoe kan je nu op een slimme manier leren, waardoor je de woordjes goed kunt onthouden?

In dit artikel vind je een slimme leermethode, en nog enkele tips waardoor je zeker een goed cijfer zult halen voor je toets!

woordjes leren
Een slimme manier van leren
Een bekend probleem is dat je soms uren hebt geleerd voor je toets maar dat je bij de toets veel woordjes bent vergeten. Dat kan verschillende redenen hebben, vaak heb je de woordjes altijd in dezelfde volgorde (hoe ze in je boek staan) geleerd, als de woordjes dan in een andere volgorde staan bij de toets kan dat lastig zijn. Deze leermethode heeft daar een oplossing voor.

  1. Pak een schaar en een flinke hoeveelheid stevig papier. Knip zoveel kaartjes uit als je woorden (of zinnetjes) hebt die je moet leren. Knip de kaartjes in een formaat zodat je ze makkelijk mee kan nemen, bijvoorbeeld met een elastiekje eromheen in je broekzak of in je tas.
  2. Zodra je klaar bent met knippen pak je een pen of potlood. Aan de ene kant van het kaartje schrijf je het Franse woordje, en aan de andere kant van het kaartje schrijf je het woordje in het Nederlands. Pak voor elk woordje wat je moet leren weer een nieuw kaartje.
  3. Als je klaar bent heb je een flinke stapel kaartjes, met daarop alle woordjes in het Frans en Nederlands. Elke keer als je gaat leren pak je de stapel woordjes, schud je ze even goed door elkaar (zodat je ze niet altijd in dezelfde volgorde leert) en kan je jezelf overhoren! Je kan je op deze manier ook goed laten overhoren door een familielid of een vriend of vriendin.

Leertips!
Als je een potlood gebruikt om de woordjes op te schrijven kan je de kaartjes bij je volgende toets weer gebruiken. Even de woordjes van de vorige keer uitgummen, de nieuwe er op schrijven en je kan weer aan de slag!

Probeer niet te lang achter elkaar te leren, maar neem af en toe een pauze. Zo blijf je beter geconcentreerd! Hoe lang leren en hoe lang pauzeren het beste is is voor iedereen verschillend. Je kan bijvoorbeeld dertig minuten leren en dan tien minuten pauzeren voordat je weer verder gaat, maar als je merkt dat je concentratie al eerder verdwijnt kan je ook korter leren voordat je een pauze neemt.

Zo werkt de app

Het is meestal beter om elke dag eventjes te leren, dan op één dag uren achter elkaar door. Als je heel veel woordjes moet leren kun je er ook voor kiezen om langzaam op te bouwen. Bijvoorbeeld: beginnen met 50 woordjes op de eerste dag, de volgende dag voeg je daar 50 aan toe en zit je aan 100, en zo ga je door. Maak in dat geval van tevoren een planning.

Ben je er achter gekomen dat je toets morgen al is en je bent nog niet begonnen? Het kan dan zijn dat voor deze keer kaartjes maken wat te veel tijd kost, er zijn ook online alternatieven om op deze manier woordjes te leren. Toch is het voor de volgende toets handig kaartjes te maken, je kan jezelf op die manier altijd overhoren, en tijdens het knippen en schrijven van de kaartjes ben je al op een hele praktische manier met de woordjes bezig, waardoor je ze beter kunt onthouden.

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp