fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Teksten lezen we allemaal dagelijks.

Maar het lezen van een tekst in een andere taal kan best lastig zijn, vooral in het Frans.

Daarom gaat Mr. Chadd je helpen met handige tips and tricks om het beste een Franse tekst aan te pakken. Lees gauw verder!

een franse tekst lezen
Gebruik een stappenplan!
Wanneer je een tekst gaat lezen is het erg handig om voor jezelf in stappen de tekst te lezen. Je begint dan eerst door de tekst heel algemeen te lezen en alleen een beetje te kijken wat precies het onderwerp van de tekst is. Daarna kan je iets specifieker lezen door je te richten op de belangrijkste zinnen en alinea’s in de tekst. De kernzinnen staan hierbij vaak aan het begin en het einde van de alinea. De belangrijkste alinea’s zijn vooral de inleiding en het slot. Hierdoor kan je je nog een beter beeld vormen van waar de tekst precies over gaat. En het is vooral heel handig om je eigen voorkennis mee te activeren!

Pas als je echt een specifieke vraag moet beantwoorden, ga je de hele tekst intensief lezen. Of in ieder geval het stukje tekst waar de vraag over gaat, indien de informatie uit de rest van de tekst voor deze vraag niet heel belangrijk is.


Tekststructuur
Teksten bestaan altijd uit een inleiding, middenstuk en een slot. Het middenstuk bestaat uit verschillende deelonderwerpen, die vaak worden samengevat in kernzinnen. Deze zinnen zijn vaak aan het begin of einde van een alinea te vinden.

Zinnen kan je aan elkaar koppelen door signaalwoorden, zoals mais of parce que. Ook alinea’s kan je hiermee aan elkaar koppelen. Ze geven dan een tekstverband weer. Hiervan heb je verschillende soorten. De belangrijkste zijn:

  • Opsommend verband, bijvoorbeeld par exemple of de plus
  • Tijdstellend verband, bijvoorbeeld tout de suite of avant de
  • Redengevend verband, bijvoorbeeld parce que of car
  • Tegenstellend verband, bijvoorbeeld mais of au contraire
  • Concluderend verband, bijvoorbeeld enfin, bref of en général
  • Gevolggevend verband, bijvoorbeeld c’est pourquoi of donc
  • Doelstellend verband, bijvoorbeeld pour of dans le but de

Tekstdoelen
Een schrijver van een tekst wil vrijwel altijd iets bereiken bij de lezer: hij heeft dus een doel. De belangrijkste tekstdoelen zijn: uiteenzetten/informeren (bijv. het nieuws), instrueren (bijv. gebruiksaanwijzing of recept), activeren (bijv. reclames), overtuigen (bijv. recensies) en amuseren (bijv. stripverhalen).

Oefenen:
Geef aan welk tekstverband en/of tekstdoel je herkent in de volgende zinnen.

  1. ‘Aujourd’hui, c’est le jour de la libération, parce que c’est le 5 mai.’
  2. ‘Participe à notre association du sport pour le temps de ta vie!’
  3. ‘Enfin, verser de l’eau dans le bol.’ 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp