fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Voor schrijfopdrachten heb je phrases-clés ofwel belangrijke, standaardzinnetjes nodig.

Maar hoe kan je deze dan het beste in je schrijfopdracht verwerken?

En hoe moet je de rest van de opdracht goed maken? Mr. Chadd helpt je daarbij!

franse teksten schrijven hoe pak ik dit aan
Stappenplan

  1. Bereid de opdracht goed voor door deze te lezen en een hulpbriefje te maken. Hierop schrijf je Franse steekwoorden en -zinnetjes op.
  2. Schrijf een kladversie aan de hand van de steekwoorden en de phrases-clés op je hulpbriefje.
  3. Zoek woorden die je niet kent op in een woordenboek of in de woordenlijst achterin je tekstboek.
  4. Controleer of je alle woorden goed hebt geschreven en verbeter de fouten. Let hierbij goed op woorden die mannelijk of vrouwelijk zijn en woorden die in het enkelvoud of het meervoud moeten staan, maar ook op de woordvolgorde in een zin en op de juiste werkwoordsvormen.
  5. Schrijf als laatste je nette, definitieve versie met alle verbeteringen, zodat je zeker weet dat alles goed is!


Hoe is een tekst opgebouwd?
Een tekst bestaat uit een inleiding, een middenstuk en een slot. Als je een tekst gaat schrijven, is het handig om eerst een hoofdonderwerp te bedenken en op te schrijven. Vervolgens kan je de deelonderwerpen bedenken, waarbij je een minimum van drie deelonderwerpen kan aanhouden. Meer is altijd beter! Op deze manier bedenk je al een beetje hoe je tekst het beste kan indelen en hoe de inleiding en het middenstuk zijn opgebouwd.

Soms worden ook afbeeldingen bij de tekst geplaatst. Hiermee kan je de tekst leuker en aantrekkelijker maken om te lezen. Ook kunnen ze extra informatie geven, zodat de lezer de tekst beter begrijpt.

Een brief of een e-mail schrijven
Als je een brief (of een e-mail) schrijft, vermeld je bovenaan als eerste de plaatsnaam waar je de brief hebt geschreven met de datum waarop je de brief hebt geschreven. Na de plaatsnaam zet je een komma en volgt de datum. Vergeet hierbij niet le voor de datum te schrijven en schrijf maanden altijd voluit! Een voorbeeld hiervan is ‘Marseille, le 3 mai’.

Onder de datum zet je het adres van degene aan wie de brief gericht is, inclusief natuurlijk de naam van degene aan wie je de brief stuurt. Let wel op dat in het Frans het adres anders wordt geschreven dan bij ons in het Nederlands. Je zet het huisnummer in het Frans namelijk vóór de straatnaam in plaats van erachter en de postcode bestaat zelfs uit vijf cijfers in plaats van vier! Na de postcode volgt dan de plaatsnaam en daaronder het land. Vergeet niet dat de naam, de straatnaam met huisnummer, de postcode met plaatsnaam en het land allemaal onder elkaar moeten worden gezet.

Vervolgens kan je beginnen met het openen van de brief in de aanhef. Als je naar een vriend of vriendin schrijft, kan je beginnen met een informele groet, zoals Bonjour of Salut. Ook kan je Cher (beste) gebruiken naar een jongen of Chère naar een meisje. Let wel op dat je naar volwassenen schrijft met een formele begroeting. Je gebruikt hier dan madame voor een vrouw en monsieur voor een man. Je hoeft hier niet de naam van deze persoon achter te plaatsen.

Je brief eindig je ten slotte met een afsluiting. Dit kan op verschillende manieren, zoals Bisous, Je t’embrasse of Réponds-moi vite. Na de afsluiting plaats je vaak een komma en schrijf je je naam. Degene die de brief ontvangt, moet natuurlijk wel weten dat jij de brief hebt verzonden!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp