START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Franse teksten schrijven: hoe pak je zoiets aan?

Voor schrijfopdrachten heb je phrases-clés ofwel belangrijke, standaardzinnetjes nodig.

Maar hoe kan je deze dan het beste in je schrijfopdracht verwerken?

En hoe moet je de rest van de opdracht goed maken? Mr. Chadd helpt je daarbij!

franse teksten schrijven hoe pak ik dit aan

Stappenplan

  1. Bereid de opdracht goed voor door deze te lezen en een hulpbriefje te maken. Hierop schrijf je Franse steekwoorden en -zinnetjes op.
  2. Schrijf een kladversie aan de hand van de steekwoorden en de phrases-clés op je hulpbriefje.
  3. Zoek woorden die je niet kent op in een woordenboek of in de woordenlijst achterin je tekstboek.
  4. Controleer of je alle woorden goed hebt geschreven en verbeter de fouten. Let hierbij goed op woorden die mannelijk of vrouwelijk zijn en woorden die in het enkelvoud of het meervoud moeten staan, maar ook op de woordvolgorde in een zin en op de juiste werkwoordsvormen.
  5. Schrijf als laatste je nette, definitieve versie met alle verbeteringen, zodat je zeker weet dat alles goed is!

Hoe is een tekst opgebouwd?

Een tekst bestaat uit een inleiding, een middenstuk en een slot. Als je een tekst gaat schrijven, is het handig om eerst een hoofdonderwerp te bedenken en op te schrijven. Vervolgens kan je de deelonderwerpen bedenken, waarbij je een minimum van drie deelonderwerpen kan aanhouden. Meer is altijd beter! Op deze manier bedenk je al een beetje hoe je tekst het beste kan indelen en hoe de inleiding en het middenstuk zijn opgebouwd.

Soms worden ook afbeeldingen bij de tekst geplaatst. Hiermee kan je de tekst leuker en aantrekkelijker maken om te lezen. Ook kunnen ze extra informatie geven, zodat de lezer de tekst beter begrijpt.

Een brief of een e-mail schrijven

Als je een brief (of een e-mail) schrijft, vermeld je bovenaan als eerste de plaatsnaam waar je de brief hebt geschreven met de datum waarop je de brief hebt geschreven. Na de plaatsnaam zet je een komma en volgt de datum. Vergeet hierbij niet le voor de datum te schrijven en schrijf maanden altijd voluit! Een voorbeeld hiervan is ‘Marseille, le 3 mai’.

Onder de datum zet je het adres van degene aan wie de brief gericht is, inclusief natuurlijk de naam van degene aan wie je de brief stuurt. Let wel op dat in het Frans het adres anders wordt geschreven dan bij ons in het Nederlands. Je zet het huisnummer in het Frans namelijk vóór de straatnaam in plaats van erachter en de postcode bestaat zelfs uit vijf cijfers in plaats van vier! Na de postcode volgt dan de plaatsnaam en daaronder het land. Vergeet niet dat de naam, de straatnaam met huisnummer, de postcode met plaatsnaam en het land allemaal onder elkaar moeten worden gezet.

Vervolgens kan je beginnen met het openen van de brief in de aanhef. Als je naar een vriend of vriendin schrijft, kan je beginnen met een informele groet, zoals Bonjour of Salut . Ook kan je Cher (beste) gebruiken naar een jongen of Chère naar een meisje. Let wel op dat je naar volwassenen schrijft met een formele begroeting. Je gebruikt hier dan madame voor een vrouw en monsieur voor een man. Je hoeft hier niet de naam van deze persoon achter te plaatsen.

Je brief eindig je ten slotte met een afsluiting. Dit kan op verschillende manieren, zoals Bisous , Je t’embrasse of Réponds-moi vite. Na de afsluiting plaats je vaak een komma en schrijf je je naam. Degene die de brief ontvangt, moet natuurlijk wel weten dat jij de brief hebt verzonden!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Een zakelijke brief schrijven

een informele brief schrijven

Woordvolgorde

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!