Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Franse teksten schrijven: hoe pak je zoiets aan?

Voor schrijfopdrachten heb je phrases-clés ofwel belangrijke, standaardzinnetjes nodig.

Maar hoe kan je deze dan het beste in je schrijfopdracht verwerken?

En hoe moet je de rest van de opdracht goed maken? Mr. Chadd helpt je daarbij!

franse teksten schrijven hoe pak ik dit aan

Stappenplan

  1. Bereid de opdracht goed voor door deze te lezen en een hulpbriefje te maken. Hierop schrijf je Franse steekwoorden en -zinnetjes op.
  2. Schrijf een kladversie aan de hand van de steekwoorden en de phrases-clés op je hulpbriefje.
  3. Zoek woorden die je niet kent op in een woordenboek of in de woordenlijst achterin je tekstboek.
  4. Controleer of je alle woorden goed hebt geschreven en verbeter de fouten. Let hierbij goed op woorden die mannelijk of vrouwelijk zijn en woorden die in het enkelvoud of het meervoud moeten staan, maar ook op de woordvolgorde in een zin en op de juiste werkwoordsvormen.
  5. Schrijf als laatste je nette, definitieve versie met alle verbeteringen, zodat je zeker weet dat alles goed is!

Hoe is een tekst opgebouwd?

Een tekst bestaat uit een inleiding, een middenstuk en een slot. Als je een tekst gaat schrijven, is het handig om eerst een hoofdonderwerp te bedenken en op te schrijven. Vervolgens kan je de deelonderwerpen bedenken, waarbij je een minimum van drie deelonderwerpen kan aanhouden. Meer is altijd beter! Op deze manier bedenk je al een beetje hoe je tekst het beste kan indelen en hoe de inleiding en het middenstuk zijn opgebouwd.

Soms worden ook afbeeldingen bij de tekst geplaatst. Hiermee kan je de tekst leuker en aantrekkelijker maken om te lezen. Ook kunnen ze extra informatie geven, zodat de lezer de tekst beter begrijpt.

Een brief of een e-mail schrijven

Als je een brief (of een e-mail) schrijft, vermeld je bovenaan als eerste de plaatsnaam waar je de brief hebt geschreven met de datum waarop je de brief hebt geschreven. Na de plaatsnaam zet je een komma en volgt de datum. Vergeet hierbij niet le voor de datum te schrijven en schrijf maanden altijd voluit! Een voorbeeld hiervan is ‘Marseille, le 3 mai’.

Onder de datum zet je het adres van degene aan wie de brief gericht is, inclusief natuurlijk de naam van degene aan wie je de brief stuurt. Let wel op dat in het Frans het adres anders wordt geschreven dan bij ons in het Nederlands. Je zet het huisnummer in het Frans namelijk vóór de straatnaam in plaats van erachter en de postcode bestaat zelfs uit vijf cijfers in plaats van vier! Na de postcode volgt dan de plaatsnaam en daaronder het land. Vergeet niet dat de naam, de straatnaam met huisnummer, de postcode met plaatsnaam en het land allemaal onder elkaar moeten worden gezet.

Vervolgens kan je beginnen met het openen van de brief in de aanhef. Als je naar een vriend of vriendin schrijft, kan je beginnen met een informele groet, zoals Bonjour of Salut . Ook kan je Cher (beste) gebruiken naar een jongen of Chère naar een meisje. Let wel op dat je naar volwassenen schrijft met een formele begroeting. Je gebruikt hier dan madame voor een vrouw en monsieur voor een man. Je hoeft hier niet de naam van deze persoon achter te plaatsen.

Je brief eindig je ten slotte met een afsluiting. Dit kan op verschillende manieren, zoals Bisous , Je t’embrasse of Réponds-moi vite. Na de afsluiting plaats je vaak een komma en schrijf je je naam. Degene die de brief ontvangt, moet natuurlijk wel weten dat jij de brief hebt verzonden!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Een zakelijke brief schrijven

een informele brief schrijven

Woordvolgorde

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}