Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Woordvolgorde

In het Nederlands is de woordvolgorde in een zin anders dan in het Frans.

In het Nederlands gaat het vormen van een zin vaak vanzelf, maar in het Frans kan dit best lastig zijn.

Mr. Chadd helpt je hierbij!

woordvolgorde

De standaardvolgorde van een Franse zin is onderwerp + alle werkwoorden + lijdend voorwerp + bijwoordelijke bepaling. Alle werkwoorden komen in het Frans dus bij elkaar te staan. Dit is in het Nederlands bijvoorbeeld niet zo.

Bij een ontkenning voeg je nog iets extra’s aan de zin toe. Je gebruikt hierbij ne pas in de zin. Ne plaats je voor de persoonsvorm en pas direct er achter. Voor meer informatie over het maken van een ontkennende zin, kan je kijken in het artikel ‘Zinnen ontkennend maken: hoe doe ik dit?’

Bij een vraagzin kun je vaak gewoon de standaardvolgorde van een zin aanhouden. Vergeet hierbij dan natuurlijk niet om een vraagteken aan het einde van de zin te plaatsen in plaats van een punt. Er bestaan echter ook andere manieren om een vraag te stellen, zoals door het toevoegen van est-ce que aan het begin van de zin of het omdraaien van persoonsvorm en onderwerp (inversie). Meer informatie hierover kan je vinden in dit artikel .

Bij het toevoegen van een bijvoeglijk naamwoord wordt deze in het Frans soms voor en soms achter het zelfstandige naamwoord geplaatst. Dit is afhankelijk van het bijvoeglijk naamwoord; bon en petit staan bijvoorbeeld voor het zelfstandig naamwoord (ma petite soeur), terwijl veel andere bijvoeglijk naamwoorden achter het zelfstandig naamwoord staan (mon film preferé). Dit is ook anders dan in het Nederlands. Wij plaatsen het bijvoeglijke naamwoord altijd voor het zelfstandig naamwoord. Voor meer informatie kan je wellicht een kijkje nemen in het artikel ‘Het bijvoeglijke naamwoord en het bijwoord in het Frans’ .

Oefenen:

Vertaal de zinnen op de juiste manier in het Frans en let hierbij goed op de zinsvolgorde.

  1. Ik heb gisteren een hond gekocht voor mijn vriend.
  2. Mijn oma heeft geen abonnement op de krant.
  3. Emily en Natasja vinden het leuk om samen te winkelen.
  4. Heb jij die nieuwe film al gezien?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het bijvoeglijk naamwoord en het bijwoord

L’adjectif

Zinnen ontkennend maken

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}