fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Vragen in het Frans: hoe maak je die eigenlijk?

Je kunt een vraag in het Frans op verschillende manieren formuleren.

Maar hoe doe je dit precies? Mr. Chadd legt het je uit!

vragen in het frans
Gewone zin
De makkelijkste manier om een vraag te stellen is door de zin hetzelfde te laten, maar deze op een vragende manier uit te spreken. Je stem gaat dan dus aan het einde van de zin een beetje omhoog. “Tu as des animaux.” betekent bijvoorbeeld “Jij hebt huisdieren.”, terwijl “Tu as des animaux?” “Heb jij huisdieren?” betekent.

Est-ce que
Je kunt een vraag ook beginnen met het woord “est-ce que”. Dit betekent iets zoals “is het zo dat …”. De vraag “Est-ce que tu vas au supermarché?” betekent dus “Is het zo dat je naar de supermarkt gaat?” of “Ga je naar de supermarkt?”.


Persoonsvorm en onderwerp omkeren
De laatste manier is door de persoonsvorm en het onderwerp om te keren. Je zet hierbij een streepje tussen het onderwerp en de persoonsvorm. Als je dus wil vragen “Doe jij aan sport?” Dan kun je dat doen door te zeggen “Fais-tu du sport?”. Als het werkwoord eindigt op een klinker en het onderwerp is il(s) of elle(s), dan komt er een t tussen de persoonsvorm en het onderwerp. Je krijgt dan bijvoorbeeld “A-t-elle une maison?”

Vraagwoord
Als je een vraagwoord hebt, dan gebruik je in het Frans meestal het vraagwoord + est-ce-que. Je doet dit op dezelfde manier als bij een zin zonder vraagwoord. Je moet hier alleen er wel opletten dat “que” “qu’” wordt, doordat het volgende woord met een klinker begint.

Oefenen
Maak van de volgende zinnen een vraagzin met de verschillende manieren die hierboven besproken zijn.

  1. Tu joues du piano.
  2. Il a deux soeurs.
  3. Nous sommes malades. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp