fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Woordjes leren in het Frans: hoe kan je dat het beste aanpakken?

Soms kan het zijn dat je heel veel woordjes moet leren voor een toets of dat je de woordjes niet goed kan onthouden.

Daarom geeft Mr. Chadd je wat tips over hoe je woordjes het beste kan leren!

Stappenplan
Je zou voor het leren van Franse woordjes gebruik kunnen maken van een stappenplan.

  1. Overkijken. Lees de woordjes door en luister eventueel naar de uitspraak door bijvoorbeeld je leraar.
  2. Oplezen. Lees de woordjes hardop voor, zodat je ook je Franse uitspraak kan oefenen. Begin hierbij altijd van Frans naar Nederlands!
  3. Opschrijven. Schrijf de Franse woorden op als je de woordjes gaat leren van Nederlands naar Frans. Hierdoor onthoud je de woordjes al onbewust en leer je ook hoe je woordjes spelt!
  4. Overhoren. Overhoor jezelf of laat iemand je overhoren, zoals je ouders of een vriend(in).

Een tip voor het leren van de woordjes is om kleine spiekbriefje te gebruiken met de woordjes. Deze hang je op plekken waar je vaak langskomt, zodat je elke keer weer even het woord ziet als je op deze plek komt! Vergeet ook niet de woorden regelmatig te herhalen en begin vooral op tijd!

Le- en la-woorden
Bij de zelfstandige naamwoorden moet je niet alleen de woordjes zelf leren, maar ook het lidwoord dat er voor staat (le of la). Le gebruik je hierbij voor mannelijke woorden, la gebruik je voor vrouwelijke woorden. Als een woord begint met een klinker staat er vaak l’. Vaak staat achter het zelfstandige naamwoord dan wel of het woord mannelijk of vrouwelijk is, zodat je het toch nog goed kan onthouden!

Een tip voor het leren van de lidwoorden is om de woordjes en de lidwoorden apart voor jezelf op te schrijven en ze allemaal een aparte kleur te geven. De mannelijke (lid)woorden maak je bijvoorbeeld blauw en de vrouwelijke (lid)woorden maak je roze. Dit kan helpen om beter te onthouden of het zelfstandige naamwoord mannelijk of vrouwelijk is!

Zo werkt de app

Betekenis raden
Je hoeft natuurlijk niet altijd alle Franse woorden te kennen om een tekst die je leest te begrijpen. Je kan vaak ook gewoon raden wat het woord betekent. Hiervoor heb je vier manieren:

  1. Je herkent een Nederlands woord, bijvoorbeeld le numéro de téléphone. Daarin herken je waarschijnlijk wel het woord téléphone als telefoon.
  2. Je herkent een woord uit een andere taal, bijvoorbeeld uit het Engels. La question is bijvoorbeeld hetzelfde als question uit het Engels. Dit betekent dus ‘vraag’.
  3. Je herkent een bekend woorddeel.
  4. Je kan de betekenis afleiden uit de zin of uit de tekst om het woord heen.

Woordenboek

Een woordenboek gebruik je pas als je de betekenis niet kan raden en als je anders echt niet weet wat het woord betekent. De woorden staan hierbij op alfabetische volgorde. Let wel op: als je een zelfstandig naamwoord zoekt, vind je deze in het woordenboek altijd alleen in het enkelvoud. Ook bij werkwoorden moet je opletten, omdat je altijd alleen het hele werkwoord in het woordenboek kan vinden. Bij bijvoeglijke naamwoorden is het ten slotte van belang dat je zoekt naar de mannelijke vorm, bijvoorbeeld petit. De vrouwelijke vorm (petite) staat hier niet in!

Soms hebben woorden meer dan één betekenis. Die staan dan achter het woord dat je zoekt opgesomd met nummers. De betekenis die het vaakst wordt gebruikt, staat dan als eerste achter het woord. Maar lees wel altijd alle betekenissen goed door, zodat je niet de verkeerde kiest!

In het woordenboek kan je naast de betekenis van woorden ook nog het lidwoord zien dat bij het woord hoort en dus of het mannelijk of vrouwelijk is! Super handig, toch? Achter een mannelijk zelfstandig naamwoord zie je dan een m staan en achter een vrouwelijk zelfstandig naamwoord een v. Als een woord alleen maar in het meervoud voorkomt of wordt gebruikt, staat er ook nog mv bij.

Tips
Tijdens het leren van de woordjes over bijvoorbeeld een bepaalde categorie kan je gebruikmaken van een woordspin. Hierin kan je woorden zetten die met elkaar te maken hebben. Je zet dan in het midden het onderwerp of het woord waar de andere woorden mee te maken hebben. Vervolgens zet je hieromheen allemaal woordjes die met het onderwerp te maken hebben. Zo leer je beter de verbanden tussen de woordjes onthouden!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp