START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Eindkapitaal: hoe bereken ik de waarde van spaargeld na verloop van tijd?

Als je geld wilt sparen, krijg je hierover rente. Hiermee groeit het bedrag met het rentepercentage. Het eindbedrag, of eindkapitaal, wordt hoger naarmate het geld langer op de bank staat.

Maar hoe werkt het nou? In dit artikel lees je het!

Wanneer je spaargeld of andere vormen van kapitaal op een rekening zet wordt hier vaak rente over betaald door je bank. Deze rente kan over allerlei verschillende periodes worden berekend. Dit kan dus bijvoorbeeld zijn per per maand, kwartaal of jaar.

Om deze rente te berekenen moet je werken met groeifactoren en termijn. We zullen met een paar voorbeelden verder uitleggen wat daarmee word bedoeld.

Groeifactoren en termijnen

Stel dat je €10.000 spaargeld hebt en je zet dit op een spaarrekening waar op jaarbasis een rente van 4% kan worden verdiend. Deze 4% rente moet je dan veranderen in een zogenoemde groeifactor om er mee door te kunnen rekenen. Voor 4% wordt de groeifactor dan dus 1.04 . Op dezelfde manier kan 2% veranderd worden in 1.02 en wordt 1.5% veranderd in een groeifactor van 1.015 .

Als je dus wilt berekenen wat deze €10.000 na een jaar waard is dan doe je de volgende berekening: €10.000 x 1.04 = €10.400.

Op dezelfde manier moet je ook denken aan de termijn waarop je spaargeld laat staan. Als je het bijvoorbeeld twee jaar laat staan dan krijg je na het eerste jaar niet alleen rente over die eerste €10.000, maar voor het tweede jaar ook rente over het bedrag €10.400. Je krijgt dan dus rente over rente.

Dat kan je op twee manier berekenen.

De eerste is op deze manier: €10.000 x 1.04 x 1.04 (twee keer 4% rente per jaar).

Maar gemakkelijker is om deze formule zo te schrijven: €10.000 x 1.042 . Dit maakt het ook simpeler wanneer de termijnen langer worden, zoals tien jaar: €10.000 x 1.0410 .

Alternatieve termijnlengten

Nog belangrijk om rekening mee te houden is dat er ook alternatieve termijnlengten kunnen zijn, zoals 1% rente per kwartaal (3 maanden) in plaats van 4% per jaar.

We nemen weer het voorbeeld waarin we vragen hoeveel rente er over €10.000 is gekomen na twee jaar. In deze situatie gebruik je de volgende formule: €10.000 x 1.018. Er zitten namelijk 8 kwartalen in twee jaar.

Op deze manier kan je door goed te lezen en op te letten met de termijnen fouten voorkomen en dit type sommen snel en gemakkelijk oplossen.

Even oefenen…

Wil jij zeker weten dat je goed kan rekenen met eindkapitaal, spaargeld en rente? Maak dan de volgende oefenvraag!

Lars heeft sinds kort 12.000 euro op een spaarrekening gezet bij een bank. Het rentepercentage is 1,2% per kwartaal. Bereken hoeveel geld na 2,5 jaar op de rekening staat.

Andere bezoekers keken ook naar: Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Krediet: welke vormen zijn er?

Obligaties: wat zijn het?

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!