fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Geldschepping vergroot de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Dit gebeurt niet door het drukken van nieuwe bankbiljetten of munten, maar doordat banken krediet verlenen.

Substitutie is het omzetten van chartaal geld naar giraal geld of andersom.

Als banken krediet verlenen aan klanten dan stijgt het bedrag op hun betaalrekening. Dan stijgt dus de girale geldhoeveelheid zonder dat er chartaal geld voor wordt ingeruild, dus de maatschappelijke geldhoeveelheid stijgt ook. Er is dan sprake van geldschepping.
geldschepping en substitutie
Geldschepping is ook te zien op de balans van de bank. Er zijn namelijk twee posten die veranderen. Aan de activazijde nemen de debiteuren toe, dit zijn de mensen die geld geleend hebben van de bank en dit nog terug moeten betalen. Aan de passivazijde neemt het rekening-courant tegoed toe, dit zijn de betaalrekeningen van klanten en is dus een schuld van de bank aan de rekeninghouders.

Banken kunnen echter niet onbeperkt geld blijven scheppen. Klanten moeten er namelijk vertrouwen in houden dat ze altijd genoeg chartaal geld kunnen opnemen. Daarom moeten banken altijd genoeg liquide middelen beschikbaar hebben om kortlopende schulden te kunnen betalen. De verhouding tussen de liquide middelen en de kortlopende schulden wordt aangegeven met het liquiditeitspercentage. Dit bereken je als volgt:

Liquiditeitspercentage = kas + tegoed bij de Centrale Bank ÷ rekening-courant tegoeden

Zo werkt de app

De Nederlandsche Bank (de toezichthouder op banken in Nederland) heeft een liquiditeitspercentage vastgesteld waar banken zich aan moeten houden.

Wanneer je chartaal geld inwisselt voor giraal geld, dus als je bankbiljetten inlevert bij de bank en dit geld vervolgens op je bankrekening wordt gezet, dan is er sprake van substitutie. Andersom is er ook sprake van substitutie, dus als je giraal geld inwisselt voor chartaal geld. Door substitutie verandert er niets aan de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Oefenvraag:
Wat gebeurt er met de balans als een bank €3 miljoen krediet verleent aan klanten? En wat gebeurt er met de maatschappelijke geldhoeveelheid?


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp