Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Geldschepping vergroot de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Dit gebeurt niet door het drukken van nieuwe bankbiljetten of munten, maar doordat banken krediet verlenen.

Substitutie is het omzetten van chartaal geld naar giraal geld of andersom.

Als banken krediet verlenen aan klanten dan stijgt het bedrag op hun betaalrekening. Dan stijgt dus de girale geldhoeveelheid zonder dat er chartaal geld voor wordt ingeruild, dus de maatschappelijke geldhoeveelheid stijgt ook. Er is dan sprake van geldschepping.

geldschepping en substitutie

Geldschepping is ook te zien op de balans van de bank. Er zijn namelijk twee posten die veranderen. Aan de activazijde nemen de debiteuren toe, dit zijn de mensen die geld geleend hebben van de bank en dit nog terug moeten betalen. Aan de passivazijde neemt het rekening-courant tegoed toe, dit zijn de betaalrekeningen van klanten en is dus een schuld van de bank aan de rekeninghouders.

Banken kunnen echter niet onbeperkt geld blijven scheppen. Klanten moeten er namelijk vertrouwen in houden dat ze altijd genoeg chartaal geld kunnen opnemen. Daarom moeten banken altijd genoeg liquide middelen beschikbaar hebben om kortlopende schulden te kunnen betalen. De verhouding tussen de liquide middelen en de kortlopende schulden wordt aangegeven met het liquiditeitspercentage. Dit bereken je als volgt:

Liquiditeitspercentage = kas + tegoed bij de Centrale Bank ÷ rekening-courant tegoeden

Zo werkt de app

De Nederlandsche Bank (de toezichthouder op banken in Nederland) heeft een liquiditeitspercentage vastgesteld waar banken zich aan moeten houden.

Wanneer je chartaal geld inwisselt voor giraal geld, dus als je bankbiljetten inlevert bij de bank en dit geld vervolgens op je bankrekening wordt gezet, dan is er sprake van substitutie. Andersom is er ook sprake van substitutie, dus als je giraal geld inwisselt voor chartaal geld. Door substitutie verandert er niets aan de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Oefenvraag:

Wat gebeurt er met de balans als een bank €3 miljoen krediet verleent aan klanten? En wat gebeurt er met de maatschappelijke geldhoeveelheid?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Inflatie en deflatie: wat is het en welke invloed heeft het?

De functies en waarde van geld

Giraal en chartaal geld: wat is het verschil?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}