START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Geldschepping vergroot de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Dit gebeurt niet door het drukken van nieuwe bankbiljetten of munten, maar doordat banken krediet verlenen.

Substitutie is het omzetten van chartaal geld naar giraal geld of andersom.

Als banken krediet verlenen aan klanten dan stijgt het bedrag op hun betaalrekening. Dan stijgt dus de girale geldhoeveelheid zonder dat er chartaal geld voor wordt ingeruild, dus de maatschappelijke geldhoeveelheid stijgt ook. Er is dan sprake van geldschepping.

geldschepping en substitutie

Geldschepping is ook te zien op de balans van de bank. Er zijn namelijk twee posten die veranderen. Aan de activazijde nemen de debiteuren toe, dit zijn de mensen die geld geleend hebben van de bank en dit nog terug moeten betalen. Aan de passivazijde neemt het rekening-courant tegoed toe, dit zijn de betaalrekeningen van klanten en is dus een schuld van de bank aan de rekeninghouders.

Banken kunnen echter niet onbeperkt geld blijven scheppen. Klanten moeten er namelijk vertrouwen in houden dat ze altijd genoeg chartaal geld kunnen opnemen. Daarom moeten banken altijd genoeg liquide middelen beschikbaar hebben om kortlopende schulden te kunnen betalen. De verhouding tussen de liquide middelen en de kortlopende schulden wordt aangegeven met het liquiditeitspercentage. Dit bereken je als volgt:

Liquiditeitspercentage = (kas + tegoed bij de Centrale Bank) ÷ rekening-courant tegoeden

Zo werkt de app

De Nederlandsche Bank (de toezichthouder op banken in Nederland) heeft een liquiditeitspercentage vastgesteld waar banken zich aan moeten houden.

Wanneer je chartaal geld inwisselt voor giraal geld, dus als je bankbiljetten inlevert bij de bank en dit geld vervolgens op je bankrekening wordt gezet, dan is er sprake van substitutie. Andersom is er ook sprake van substitutie, dus als je giraal geld inwisselt voor chartaal geld. Door substitutie verandert er niets aan de maatschappelijke geldhoeveelheid.

Oefenvraag:

Wat gebeurt er met de balans als een bank €3 miljoen krediet verleent aan klanten? En wat gebeurt er met de maatschappelijke geldhoeveelheid?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Inflatie en deflatie: wat is het en welke invloed heeft het?

De functies en waarde van geld

Giraal en chartaal geld: wat is het verschil?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!