Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Giraal en chartaal geld: wat is het verschil?

Giraal en chartaal geld: wat is het verschil?

Geld, geld, bakken met geld! We zijn nog lang niet uitgeteld! In de economie spreken we vaak over giraal en chartaal geld.

Beiden hebben zo hun voor- en nadelen, maar wat is het nu precies? In dit artikel legt Mr. Chadd je alles haarfijn uit!

Chartaal geld

Chartaal geld is het geld zoals we dat allemaal kennen, namelijk de munten en briefjes geld die je in handen hebt en in je portemonnee kan stoppen.

Giraal en chartaal geld

Hoewel winkels en banken steeds minder met dit soort geld willen werken is dat voor consumenten toch wel anders. Die vinden het vaak prettig om toch fysiek geld in handen te hebben. Ook is het voor kinderen wel handig om langzaam met geld te leren omgaan door toch nog te kunnen betalen met die muntjes. Hetzelfde geldt voor transacties op bijvoorbeeld een rommelmarkt in een dorp, daar wordt vaak toch nog gebruik gemaakt van chartaal geld.

Giraal geld

Giraal geld is het geld wat op je bankrekening staat. Dit is dus geen geld wat je letterlijk in handen kan hebben maar toch nog wel van jou is, puur omdat er getalletje op je bankrekening staat.

Sommige mensen denken dat de bank al dit geld in de kluis heeft, maar dat is niet waar. Banken staan garant voor jouw geld maar mogen een hele hoop meer hebben of uitlenen dan daadwerkelijk in de kassen zit. Zo is er dus ook daadwerkelijk minder brief- of muntgeld in omloop omdat er steeds meer giraal betaald wordt, bijvoorbeeld door te pinnen in een winkel. Giraal geld wordt over het algemeen ook gezien als veiliger omdat het voor dieven of overvallers niet meer mogelijk is om een kluis van een winkel leeg te halen wanneer er alleen maar via banken of pinpassen wordt betaald.

En nu jij! Test je kennis met een oefenvraag!

Als je gewerkt hebt en je krijgt elke maand je loon uitbetaald. Is dit dan meestal chartaal of giraal geld, en waarom?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Inflatie en deflatie: wat is het en welke invloed heeft het?

De functies en waarde van geld

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}