START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Giraal en chartaal geld: wat is het verschil?

Giraal en chartaal geld: wat is het verschil?

Geld, geld, bakken met geld! We zijn nog lang niet uitgeteld! In de economie spreken we vaak over giraal en chartaal geld.

Beiden hebben zo hun voor- en nadelen, maar wat is het nu precies? In dit artikel legt Mr. Chadd je alles haarfijn uit!

Chartaal geld

Chartaal geld is het geld zoals we dat allemaal kennen, namelijk de munten en briefjes geld die je in handen hebt en in je portemonnee kan stoppen.

Giraal en chartaal geld

Hoewel winkels en banken steeds minder met dit soort geld willen werken is dat voor consumenten toch wel anders. Die vinden het vaak prettig om toch fysiek geld in handen te hebben. Ook is het voor kinderen wel handig om langzaam met geld te leren omgaan door toch nog te kunnen betalen met die muntjes. Hetzelfde geldt voor transacties op bijvoorbeeld een rommelmarkt in een dorp, daar wordt vaak toch nog gebruik gemaakt van chartaal geld.

Giraal geld

Giraal geld is het geld wat op je bankrekening staat. Dit is dus geen geld wat je letterlijk in handen kan hebben maar toch nog wel van jou is, puur omdat er getalletje op je bankrekening staat.

Sommige mensen denken dat de bank al dit geld in de kluis heeft, maar dat is niet waar. Banken staan garant voor jouw geld maar mogen een hele hoop meer hebben of uitlenen dan daadwerkelijk in de kassen zit. Zo is er dus ook daadwerkelijk minder brief- of muntgeld in omloop omdat er steeds meer giraal betaald wordt, bijvoorbeeld door te pinnen in een winkel. Giraal geld wordt over het algemeen ook gezien als veiliger omdat het voor dieven of overvallers niet meer mogelijk is om een kluis van een winkel leeg te halen wanneer er alleen maar via banken of pinpassen wordt betaald.

En nu jij! Test je kennis met een oefenvraag!

Als je gewerkt hebt en je krijgt elke maand je loon uitbetaald. Is dit dan meestal chartaal of giraal geld, en waarom?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Inflatie en deflatie: wat is het en welke invloed heeft het?

De functies en waarde van geld

Geldschepping en substitutie: hoe werkt het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!