fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Giraal en chartaal geld: wat is het verschil?

Geld, geld, bakken met geld! We zijn nog lang niet uitgeteld! In de economie spreken we vaak over giraal en chartaal geld.

Beiden hebben zo hun voor- en nadelen, maar wat is het nu precies? In dit artikel legt Mr. Chadd je alles haarfijn uit!

Chartaal geld
Chartaal geld is het geld zoals we dat allemaal kennen, namelijk de munten en briefjes geld die je in handen hebt en in je portemonnee kan stoppen.
Giraal en chartaal geld
Hoewel winkels en banken steeds minder met dit soort geld willen werken is dat voor consumenten toch wel anders. Die vinden het vaak prettig om toch fysiek geld in handen te hebben. Ook is het voor kinderen wel handig om langzaam met geld te leren omgaan door toch nog te kunnen betalen met die muntjes. Hetzelfde geldt voor transacties op bijvoorbeeld een rommelmarkt in een dorp, daar wordt vaak toch nog gebruik gemaakt van chartaal geld.


Giraal geld

Giraal geld is het geld wat op je bankrekening staat. Dit is dus geen geld wat je letterlijk in handen kan hebben maar toch nog wel van jou is, puur omdat er getalletje op je bankrekening staat.

Sommige mensen denken dat de bank al dit geld in de kluis heeft, maar dat is niet waar. Banken staan garant voor jouw geld maar mogen een hele hoop meer hebben of uitlenen dan daadwerkelijk in de kassen zit. Zo is er dus ook daadwerkelijk minder brief- of muntgeld in omloop omdat er steeds meer giraal betaald wordt, bijvoorbeeld door te pinnen in een winkel. Giraal geld wordt over het algemeen ook gezien als veiliger omdat het voor dieven of overvallers niet meer mogelijk is om een kluis van een winkel leeg te halen wanneer er alleen maar via banken of pinpassen wordt betaald.

En nu jij! Test je kennis met een oefenvraag!
Als je gewerkt hebt en je krijgt elke maand je loon uitbetaald. Is dit dan meestal chartaal of giraal geld, en waarom?


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp