START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Break-even punt. Alle bedrijven en Economiedocenten zijn gek op de term. Maar wat betekent het nu allemaal, en hoe moet je het berekenen?

Lees daarvoor snel verder!

In het break-even punt zijn de kosten en de opbrengsten voor een bedrijf gelijk. Het bedrijf maakt in het break-even punt geen winst of verlies met de productie en de verkoop van een product.

Een bedrijf maakt en verkoopt producten. Om deze producten te maken, moet het bedrijf kosten maken. Denk hierbij aan loonkosten, huur van een pand en het kopen van machines. Om uit deze kosten te komen, moet het bedrijf een bepaald aantal producten tegen een bepaalde prijs verkopen. De hoeveelheid verkochte producten waarbij het bedrijf net uit de kosten is, maar nog geen winst maakt wordt het break-even punt genoemd. Hierbij zijn de totale opbrengsten en de totale kosten gelijk.

Break even punt

Formules

Om het break-even punt te vinden, weten we dat de totale kosten (TK) en de totale opbrengsten (TO) gelijk aan elkaar moeten zijn. Deze twee onderdelen hebben allebei een eigen formule.

Totale kosten

De totale kosten van een bedrijf bestaan uit twee onderdelen: Er zijn constante kosten (CK) die een bedrijf altijd maakt. Denk aan de huur van een pand, loonkosten en het onderhouden van machines. Daarnaast zijn er nog variabele kosten. Dit zijn de kosten die een bedrijf alleen maakt als het iets produceert. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vervoeren van producten naar de winkel. De kosten per stuk van een product worden in de formule weergegeven met . De totale variabele kosten (TVK) gaan omhoog wanneer een bedrijf meer gaat produceren. Je moet de variabele kosten dus vermenigvuldigen met de hoeveelheid (q) dat er geproduceerd wordt. De formule voor de totale kosten wordt dan de totale variabele kosten plus de totale constante kosten (TCK).

TK = a × q + TCK

TK = TVK + TCK

Totale opbrengsten

Een bedrijf verdient geld wanneer het producten verkoopt. De opbrengsten gaan omhoog wanneer een bedrijf meer verkoopt en/of de prijs van het product verhoogt. De totale opbrengsten (TO) van een bedrijf bestaan dus uit de hoeveelheid producten (q) die verkocht worden maal de prijs (p) daarvan.

TO = p × q

Break-even punt

Om het break-even punt te vinden moeten de totale kosten en totale opbrengsten aan elkaar gelijk gesteld worden. Hiermee kan je wiskundig berekenen tegen welke hoeveelheid en prijs een break-even punt bereikt wordt.

TO = TK

of

p × q = a × q + TCK

Grafiek

Je kan ook met behulp van een grafiek het break-even punt vinden. Daarvoor moeten de lijnen van de formules van de totale opbrengsten en totale kosten elkaar snijden:

Break even grafiek

Even oefenen…

Wil jij checken of jij het break-even punt nu helemaal begrijpt? Maak dan de twee onderstaande oefenopgaves!

  1. Leg uit waarom het voor een bedrijf handig is om te weten waar het break-even punt ligt.
  2. Gegeven zijn de formules TO = 3,20Q en TK = 50000 + 0,70Q. Bereken de break-evenafzet.

Andere bezoekers keken ook naar: Wat is de hypotheekrenteaftrek en hoe werkt het?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kostprijs berekenen: hoe doe je dat en waar gebruik je het voor?

Tekenen van een vraag- en aanbodlijn: hoe zat dat ook alweer?

Marktprijs en omzet

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!