Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Break-even punt. Alle bedrijven en Economiedocenten zijn gek op de term. Maar wat betekent het nu allemaal, en hoe moet je het berekenen?

Lees daarvoor snel verder!

In het break-even punt zijn de kosten en de opbrengsten voor een bedrijf gelijk. Het bedrijf maakt in het break-even punt geen winst of verlies met de productie en de verkoop van een product.

Break even punt

Een bedrijf maakt en verkoopt producten. Om deze producten te maken, moet het bedrijf kosten maken. Denk hierbij aan loonkosten, huur van een pand en het kopen van machines. Om uit deze kosten te komen, moet het bedrijf een bepaald aantal producten tegen een bepaalde prijs verkopen. De hoeveelheid verkochte producten waarbij het bedrijf net uit de kosten is, maar nog geen winst maakt wordt het break-even punt genoemd. Hierbij zijn de totale opbrengsten en de totale kosten gelijk.

Formules

Om het break-even punt te vinden, weten we dat de totale kosten (TK) en de totale opbrengsten (TO) gelijk aan elkaar moeten zijn. Deze twee onderdelen hebben allebei een eigen formule.

Totale kosten

De totale kosten van een bedrijf bestaan uit twee onderdelen: Er zijn constante kosten (CK) die een bedrijf altijd maakt. Denk aan de huur van een pand, loonkosten en het onderhouden van machines. Daarnaast zijn er nog variabele kosten. Dit zijn de kosten die een bedrijf alleen maakt als het iets produceert. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vervoeren van producten naar de winkel. De kosten per stuk van een product worden in de formule weergegeven met . De totale variabele kosten (TVK) gaan omhoog wanneer een bedrijf meer gaat produceren. Je moet de variabele kosten dus vermenigvuldigen met de hoeveelheid (q) dat er geproduceerd wordt. De formule voor de totale kosten wordt dan de totale variabele kosten plus de totale constante kosten (TCK).

TK = a × q + TCK

TK = TVK + TCK

Totale opbrengsten

Een bedrijf verdient geld wanneer het producten verkoopt. De opbrengsten gaan omhoog wanneer een bedrijf meer verkoopt en/of de prijs van het product verhoogt. De totale opbrengsten (TO) van een bedrijf bestaan dus uit de hoeveelheid producten (q) die verkocht worden maal de prijs (p) daarvan.

TO = p × q

Break-even punt

Om het break-even punt te vinden moeten de totale kosten en totale opbrengsten aan elkaar gelijk gesteld worden. Hiermee kan je wiskundig berekenen tegen welke hoeveelheid en prijs een break-even punt bereikt wordt.

TO = TK

of

p × q = a × q + TCK

Grafiek

Je kan ook met behulp van een grafiek het break-even punt vinden. Daarvoor moeten de lijnen van de formules van de totale opbrengsten en totale kosten elkaar snijden:

Break even grafiek

Even oefenen…

Wil jij checken of jij het break-even punt nu helemaal begrijpt? Maak dan de twee onderstaande oefenopgaves!

  1. Leg uit waarom het voor een bedrijf handig is om te weten waar het break-even punt ligt.
  2. Gegeven zijn de formules TO = 3,20Q en TK = 50000 + 0,70Q. Bereken de break-evenafzet.

Andere bezoekers keken ook naar: Wat is de hypotheekrenteaftrek en hoe werkt het?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kostprijs berekenen: hoe doe je dat en waar gebruik je het voor?

Tekenen van een vraag- en aanbodlijn: hoe zat dat ook alweer?

Marktprijs en omzet

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}