fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De kostprijs, het klinkt heel spannend maar dat valt allemaal heel erg mee!

Toch is het een van de belangrijkste vragen voor een manager. Want wat is nou eigenlijk de juiste prijs voor zijn product? Deze vraag kunnen ze beantwoorden door de kostprijs te berekenen. Je leest er alles over in dit artikel!

Hoe bereken je de kostprijs?
De kostprijs is eigenlijk de prijs die het kost om een product of dienst te maken of te leveren. De verkoper of de persoon die de dienst levert kan vervolgens met behulp van de kostprijs bepalen voor welke prijs het product wordt verkocht in de winkel of voor welke prijs de dienst geleverd wordt. Dit is dus de prijs die wij gaan betalen! Het is heel belangrijk om dit goed en heel nauwkeurig te berekenen. Als de kosten namelijk hoger liggen dan de prijs die wij er voor betalen, dan zal er verlies gedraaid worden, en dit wil je natuurlijk niet.

Goed, nu over naar het berekenen. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal rekening mee houden? Om dit te doen moeten we een onderscheid maken tussen variabele en vaste (ook wel constante) kosten. Variabele kosten zijn de kosten die afhangen van de hoeveelheid producten/diensten die geleverd worden. Dit zijn bijvoorbeeld de inkoopprijs of transportkosten: als je meer producten gaat verkopen dan moet je ook meer transporteren, dus zullen je kosten omhoog gaan.

Voor de kostprijs kun je de variabele kosten per product nemen. De andere soort kosten zijn de vaste kosten. Dit zijn de kosten die je altijd zult hebben: of het nou gaat om bijvoorbeeld 10 of 10.000 producten! Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de huur van je kantoor. Het maakt niet uit of je 10 auto’s produceert of 1000 auto’s, je kantoor moet gewoon betaald worden! Voor de kostprijs heb je de vaste kosten per product nodig. Dit bereken je door de totale vaste kosten te delen door de hoeveelheid producten.

 

 

Zo werkt de app

Dit kunnen we samenvatten in de volgende formule:
Kostprijs= variabele kosten per product + vaste kosten per product

Nu we het onderscheid hebben gemaakt hebben, kunnen we door naar het echte werk!

Voorbeeldvraag

De bakkerij bij jou om de hoek bakte in juni 2019 530 roombroodjes. Voor zijn bakkerij betaalt hij per maand €850 huur. Daarnaast kost het inkopen van zijn room €0,05 per broodje en voor het meel van zijn broodjes betaalt hij €0,08. De vraag is nu: wat is zijn kostprijs?

Kan je wel wat meer hulp gebruiken bij economie? En is chatten niet genoeg? Dan is bijles de oplossing! Kijk gauw verder op deze pagina.


Myrthe
​​


Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp