Betaal nu €249,50 i.p.v. €299,50 voor een jaar Mr. Chadd met code:

JAAR2021

Kostprijs berekenen: hoe doe je dat en waar gebruik je het voor?

De kostprijs, het klinkt heel spannend maar dat valt allemaal heel erg mee!

Toch is het een van de belangrijkste vragen voor een manager. Want wat is nou eigenlijk de juiste prijs voor zijn product? Deze vraag kunnen ze beantwoorden door de kostprijs te berekenen. Je leest er alles over in dit artikel!

Hoe bereken je de kostprijs?

De kostprijs is eigenlijk de prijs die het kost om een product of dienst te maken of te leveren. De verkoper of de persoon die de dienst levert kan vervolgens met behulp van de kostprijs bepalen voor welke prijs het product wordt verkocht in de winkel of voor welke prijs de dienst geleverd wordt. Dit is dus de prijs die wij gaan betalen! Het is heel belangrijk om dit goed en heel nauwkeurig te berekenen. Als de kosten namelijk hoger liggen dan de prijs die wij er voor betalen, dan zal er verlies gedraaid worden, en dit wil je natuurlijk niet.

Goed, nu over naar het berekenen. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal rekening mee houden? Om dit te doen moeten we een onderscheid maken tussen variabele en vaste (ook wel constante) kosten. Variabele kosten zijn de kosten die afhangen van de hoeveelheid producten/diensten die geleverd worden. Dit zijn bijvoorbeeld de inkoopprijs of transportkosten: als je meer producten gaat verkopen dan moet je ook meer transporteren, dus zullen je kosten omhoog gaan.

Voor de kostprijs kun je de variabele kosten per product nemen. De andere soort kosten zijn de vaste kosten. Dit zijn de kosten die je altijd zult hebben: of het nou gaat om bijvoorbeeld 10 of 10.000 producten! Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de huur van je kantoor. Het maakt niet uit of je 10 auto’s produceert of 1000 auto’s, je kantoor moet gewoon betaald worden! Voor de kostprijs heb je de vaste kosten per product nodig. Dit bereken je door de totale vaste kosten te delen door de hoeveelheid producten.

Zo werkt de app

Dit kunnen we samenvatten in de volgende formule:

Kostprijs= variabele kosten per product + vaste kosten per product

Nu we het onderscheid hebben gemaakt hebben, kunnen we door naar het echte werk!

Voorbeeldvraag

De bakkerij bij jou om de hoek bakte in juni 2019 530 roombroodjes. Voor zijn bakkerij betaalt hij per maand €850 huur. Daarnaast kost het inkopen van zijn room €0,05 per broodje en voor het meel van zijn broodjes betaalt hij €0,08. De vraag is nu: wat is zijn kostprijs?

Kan je wel wat meer hulp gebruiken bij economie? En is chatten niet genoeg? Dan is bijles de oplossing! Kijk gauw verder op deze pagina.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Marktprijs en omzet

Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Tekenen van een vraag- en aanbodlijn: hoe zat dat ook alweer?

Plan een demo

Wil je graag weten hoe Mr. Chadd werkt en zou je het graag een keer willen ervaren? Plan een demo!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl/","third_party_js_asset":"third-party.js"}