Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Obligaties: wat zijn het?

Wereldwijd worden er jaarlijks voor miljarden euro’s aan obligaties uitgegeven.

Zowel overheden als bedrijven gebruiken het om geld te verkrijgen voor het financieren van hun bedrijf of om te investeren in toekomstige projecten.

Maar wat is een obligatie precies? En waar vind je obligaties? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Obligaties: wat zijn het?

Wat is een obligatie precies?

Ten eerste beginnen we met de definitie van een obligatie. Een obligatie is eigenlijk een verhandelbaar schuldbewijs die zowel bedrijven als overheden uitgeven. Met het kopen van een obligatie leen je dus geld uit aan een onderneming of overheid. In ruil voor deze lening ontvang je een rentebedrag (coupon) per jaar. Omdat je voor een langere tijd geld leent bij een obligatie is de rente vaak ook hoger dan bijvoorbeeld bij een spaarrekening.

Hoe kun je een obligatie kopen?

Obligaties worden via de de obligatiemarkt aangeboden en verkocht. De waarde van een obligatie kan veranderen in de loop van de jaren. Vaak wordt een obligatie neergezet als een percentage van de oorspronkelijke waarde. Is de waarde 2% gedaald, dan wordt de obligatie als 98% uitgedrukt. Op de obligatiemarkten krijgen obligaties ook een rating van betrouwbaarheid. Hoe groter de kans is dat je obligatie terugbetaald wordt (laag risico), hoe hoger de rating van je obligatie. De duur van een obligatie staat van tevoren vast. Vaak ligt deze looptijd tussen de 5 en 30 jaar, waarbij de waarde van de obligatie aan het eind van de periode weer wordt terugbetaald door het bedrijf of de overheid.

Wat is het verschil met aandelen?

Het gebeurt vaak dat obligaties worden verward met aandelen. Het zijn echter twee hele verschillende dingen en mogen dus zeker niet tegelijk gebruikt worden! Het grootste verschil is dat je bij een aandeel een deel van het bedrijf koopt, terwijl je bij een obligatie alleen een geldbedrag uitleent. Verder staat de looptijd van een obligatie van tevoren vast. Bovendien ishet mogelijk om van tevoren uit te rekenen hoeveel rente je krijgt bij een obligatie. Aandelen hebben daarentegen geen vaste looptijd en veranderen ook veel vaker van waarde in de loop van de jaren. Bovendien krijg je geen rente bij een aandeel maar wordt er een deel van de winst uitgekeerd (dividend).

Oefenvraag

Hoe komt het dat de waarde van een obligatie soms verandert in de loop van de jaren?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vrijhandel: wat houdt dat precies in?

Aandelen: wat zijn het en wat kan je ermee?

Hoe werken wisselkoersen?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}