START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Obligaties: wat zijn het?

Wereldwijd worden er jaarlijks voor miljarden euro’s aan obligaties uitgegeven.

Zowel overheden als bedrijven gebruiken het om geld te verkrijgen voor het financieren van hun bedrijf of om te investeren in toekomstige projecten.

Maar wat is een obligatie precies? En waar vind je obligaties? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Wat is een obligatie precies?

Ten eerste beginnen we met de definitie van een obligatie. Een obligatie is eigenlijk een verhandelbaar schuldbewijs die zowel bedrijven als overheden uitgeven. Met het kopen van een obligatie leen je dus geld uit aan een onderneming of overheid. In ruil voor deze lening ontvang je een rentebedrag (coupon) per jaar. Omdat je voor een langere tijd geld leent bij een obligatie is de rente vaak ook hoger dan bijvoorbeeld bij een spaarrekening.

Obligaties: wat zijn het?

Hoe kun je een obligatie kopen?

Obligaties worden via de de obligatiemarkt aangeboden en verkocht. De waarde van een obligatie kan veranderen in de loop van de jaren. Vaak wordt een obligatie neergezet als een percentage van de oorspronkelijke waarde. Is de waarde 2% gedaald, dan wordt de obligatie als 98% uitgedrukt. Op de obligatiemarkten krijgen obligaties ook een rating van betrouwbaarheid. Hoe groter de kans is dat je obligatie terugbetaald wordt (laag risico), hoe hoger de rating van je obligatie. De duur van een obligatie staat van tevoren vast. Vaak ligt deze looptijd tussen de 5 en 30 jaar, waarbij de waarde van de obligatie aan het eind van de periode weer wordt terugbetaald door het bedrijf of de overheid.

Wat is het verschil met aandelen?

Het gebeurt vaak dat obligaties worden verward met aandelen. Het zijn echter twee hele verschillende dingen en mogen dus zeker niet tegelijk gebruikt worden! Het grootste verschil is dat je bij een aandeel een deel van het bedrijf koopt, terwijl je bij een obligatie alleen een geldbedrag uitleent. Verder staat de looptijd van een obligatie van tevoren vast. Bovendien ishet mogelijk om van tevoren uit te rekenen hoeveel rente je krijgt bij een obligatie. Aandelen hebben daarentegen geen vaste looptijd en veranderen ook veel vaker van waarde in de loop van de jaren. Bovendien krijg je geen rente bij een aandeel maar wordt er een deel van de winst uitgekeerd (dividend).

Oefenvraag

Hoe komt het dat de waarde van een obligatie soms verandert in de loop van de jaren?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vrijhandel: wat houdt dat precies in?

Aandelen: wat zijn het en wat kan je ermee?

Hoe werken wisselkoersen?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!