fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wereldwijd worden er jaarlijks voor miljarden euro’s aan obligaties uitgegeven.

Zowel overheden als bedrijven gebruiken het om geld te verkrijgen voor het financieren van hun bedrijf of om te investeren in toekomstige projecten.

Maar wat is een obligatie precies? En waar vind je obligaties? Mr. Chadd legt het voor je uit!

Obligaties: wat zijn het?

Wat is een obligatie precies?

Ten eerste beginnen we met de definitie van een obligatie. Een obligatie is eigenlijk een verhandelbaar schuldbewijs die zowel bedrijven als overheden uitgeven. Met het kopen van een obligatie leen je dus geld uit aan een onderneming of overheid. In ruil voor deze lening ontvang je een rentebedrag (coupon) per jaar. Omdat je voor een langere tijd geld leent bij een obligatie is de rente vaak ook hoger dan bijvoorbeeld bij een spaarrekening.

Hoe kun je een obligatie kopen?

Obligaties worden via de de obligatiemarkt aangeboden en verkocht. De waarde van een obligatie kan veranderen in de loop van de jaren. Vaak wordt een obligatie neergezet als een percentage van de oorspronkelijke waarde. Is de waarde 2% gedaald, dan wordt de obligatie als 98% uitgedrukt. Op de obligatiemarkten krijgen obligaties ook een rating van betrouwbaarheid. Hoe groter de kans is dat je obligatie terugbetaald wordt (laag risico), hoe hoger de rating van je obligatie. De duur van een obligatie staat van tevoren vast. Vaak ligt deze looptijd tussen de 5 en 30 jaar, waarbij de waarde van de obligatie aan het eind van de periode weer wordt terugbetaald door het bedrijf of de overheid.

Wat is het verschil met aandelen?

Het gebeurt vaak dat obligaties worden verward met aandelen. Het zijn echter twee hele verschillende dingen en mogen dus zeker niet tegelijk gebruikt worden! Het grootste verschil is dat je bij een aandeel een deel van het bedrijf koopt, terwijl je bij een obligatie alleen een geldbedrag uitleent. Verder staat de looptijd van een obligatie van tevoren vast. Bovendien ishet mogelijk om van tevoren uit te rekenen hoeveel rente je krijgt bij een obligatie. Aandelen hebben daarentegen geen vaste looptijd en veranderen ook veel vaker van waarde in de loop van de jaren. Bovendien krijg je geen rente bij een aandeel maar wordt er een deel van de winst uitgekeerd (dividend).

Oefenvraag

Hoe komt het dat de waarde van een obligatie soms verandert in de loop van de jaren?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp